Salammbo
Salammbô son zamanlarda oynarken en keyif alacağınız adventure olabilir. Oyun hakkında şu an için çok fazla bir şey yazamıyorum çünkü yazdığım zaman itibarıyla sitesi dahil hakkında neredeyse hiçbir bilgi edinemedim. Konu Gustave Flaubert’in tarihsel romanından alınmış ve oyunumuz da Kartaca (Carthage) savaşı sularında geçen olayları ve kahramanları işlemiş. Yönlendirdiğimiz kahramanın adı Spendius. Bu şahıs ticaret, seyahat derken yakalanıyor ve ondan sonra kaçak bir köle, sonra casus, hatta komutan ve… oynadıkça göreceksiniz tabii ki. Diğer karakter olan Salammbô ise Kartacalı komutanın kız kardeşi. Oyunu edinince diğer karakterler hakkında da bilginiz olacaktır ancak, neden kadın karakterler bakmaya doyamadığımız çekicilikte, erkeklerse kertenkele ve benzerlerinden devşirme anlayamadım.
Oyunu yine diğer adventure tarzlarında ki gibi oynayabiliyorsunuz. Sol fare tuşu ile ilerliyor ve eşyaları kullanıyorsunuz, sağ tuşla ise inventory’e ulaşıyorsunuz. Unutmadan belirteyim karakter kısmının ne işe yaradığını bir senatörün kılığına girmem gerekince ve bunu karakter bölümündeki müdahaleyle yapabilince, oyun üreticilerine bayağı kızmıştım, ya da bir pelerini, maskeyi kullanırken Oy, oy, oy! diyorsunuz. . Bazı bulmacalar o kadar zor ki onlarla kafamı zorlarken oyun hakkında bir şeyler yazmam gerektiği aklıma geldi zaten, yoksa inceleme yazmak kim ben kim. Çünkü bazen şarkı sözlerinden yola çıkıp çözüm bulduğunuzu görmek, bazen harita üzerinde savaşı yönetmek, hatta dev bir okun ince ayarlarıyla saatler geçirmeye kendinizi fena kaptırabilirsiniz.
Hele bir de oyun kodlarının metin kısımlarına müdahaleye açık olması, yani text dosyalarını Türkçeleştirmenizle bu oyunu sıradan bir kullanıcıyken bile kendi dilimize çevirebileceğimizi görmek pek keyif verdi. Ancak 5 oyunculuk girişteki ayrımı çözemedim.
Sanat yönetmeni olarak Philippe Druillet görünüyor. Çizgi roman (hani şu comics denilen) karakterlerini mükemmel işlemişler. Karakterlerin nefes alış verişleri tüm aktiviteyi sağlıyor, ancak bunların dışına fazla da bir hareket beklemeyin, ne de olsa bu tür oyunların tarzı böyle. Adventure sevenlerin, tat alacağını zannettiğim yüzey kaplamalarındaki zenginlikle kaçırılmaması gereken bir oyun. Yani Öyle başka oyunları karalamak için söylemeliyim ki Syberia ile özdeşleştirdiğim bir çok görsel güzellik var. Tarihi gerçeklerden yola çıkılarak yazılmış bu romanın oyununa yakışır gotik mimari ve mekan tasarımları meraklılarına oldukça etkileyici gelebilir. Yani benim de eski bir grafikçi olduğum düşünülürse, grafiklere
95 puan verilir.
Müzikler ise çok yoğun olmasa bile durumun önemine göre ritim değiştirdiğinden kendinizi hayli atmosfere girmiş buluyorsunuz. Ancak bazı mekanlarda hiç müzik olmaması 70 puanlık bir değerlendirmeyi hakkediyor.
Bir taraftan tam çözümünü yazmaya başladım ama, bir iki günde bitirebilirsem yine de elden geldiğince ona başvurmayın ve bir oyun sizi en az bir iki hafta oyalasın (gece-gündüz oynayanlara demiyorum tabii ki). Cryo’nun hazırladığı bu oyun Franck Herbert’s Dune’un bendeki hayal kırıklığını telafi etmeye yetti de arttı. Yani Adventure tarzı için genelde
90 puan verebileceğim bu oyun, sadece müziklerden kayba uğruyor. Yine Kanadalı Yayımcı DreamCatcher imzası ile Salammbô Nisan 2003 ortalarında Oyun severlerle buluştu.