Röportaj

Salvador Dali Sergisi

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen Salvador Dali’nin eserleri, Tophane-i Amire’de sergileniyor. 23 Aralık 2011 tarihinde başlayan sergi, 26 Şubat 2012 itibarıyla sona erecek. Sanatçının organizasyonda yer alan çalışmaları, üç ana başlık altında toplanmış: İlahi Komedya, Sürrealizm İzleri ve Gala ile Akşam Yemeği.

Her gün sabah saat 10.00’dan akşam 19.00’a kadar açık olan sergide, rehberler eşliğinde güzel bir tura çıkabiliyor ve her bir çalışma hakkında detaylı bilgi alabiliyorsunuz.

Özellikle biz oyuncuların geçtiğimiz yıllarda oynama fırsatı bulduğu Dante’s Inferno, İlahi Komedya’yı temel alan bir yapımdı. İşte bu sergide, Dali’nin İlahi Komedya’yla alakalı çalışmalarını da görebiliyor, hakkında detaylı bilgiler öğrenebiliyorsunuz.

Sergiyi ziyaretimiz sırasında, sergi sorumlularından Candan Kutay Okur ile organizasyon hakkında güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Mahmut Saral (MS): Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Candan Kutay Okur (CKO): İsmim Candan Kutay Okur. Marmara İletişim Fakültesi Sinema’da yüksek lisans yapıyorum. Sanat tarihiyle, sinemayla, kuramsal sanatla ve eleştiriyle ilgili yaklaşık 10 yıllık bir geçmişim var. Burada rehber olarak yer alıyorum.

MS: Organizasyonu kimler düzenliyor?

CKO: Kült isimli kültürel bir ajansın, inArtis isimli uluslararası ajansla ortaklaşa düzenlediği bir organizasyon. Mimar Sinan Üniversitesi de mekan sponsoru olarak yer alıyor.

MS: Salvador Dali kimdir?

CKO: Dali, kendi tanımıyla “Sürrealizmin kendisidir.” 1904’te Figueres kentinde doğup, 1989’da ölür. Dahi çocuktur diyebiliriz. İlk kişisel sergisini 15 yaşında açar. Daha sonra Paris’e gider. Orada sürrealist grup ile karşılaşır ve grubun önde gelen isimlerinden biri halini alır. Ancak ilerleyen dönemde grupla olan ilişkisi değişir ve tek başına, bir gruba bağlı olmadan işler üretmeye başlar. Bilime dair çok fazla okuyan, disiplinli bir kişidir. Örneğin 1953’te DNA fikri açıklandığı zaman, eserlerinde DNA fikri ve felsefesine dair izler görürüz. Hiroşima’ya atom bombası atıldıktan sonra bu olaydan çok etkilenir ve yağlı boya işlerinde fırlatma, sıçratma gibi yöntemler kullanmaya başlar. 80’ler gibi bilim kongreleri düzenlemeye başlar. Sadece kendini resme kapatmayan, çok yönlü, aynı zamanda da dindar bir sanatçıdır.

MS: Buradaki eserler hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

CKO: Sergide üç tematik bölüm var.

Birincisi Sürrealizm İzleri. Burada dokuz eser yer alıyor. Bu eserler 1971 yılında tamamlanıyor ve bu eserlerde onun çok sık kullandığı semboller yer alıyor. Biz de o semboller hakkında konuşuyoruz.

İkinci ve en büyük süitimiz ise, İlahi Komedya. Üç küçük süitten oluşuyor: Cehennem, Araf ve Cennet. Dante’nin 1300’lü yılların başında yazdığı İlahi Komedya isimli kitabı temel alıyor. Üç bölüm de, 33 kantodan oluşmak üzere  ve bir de başlangıç bölümüyle toplamda 100 kantodur. Sergide de 100 eser var. En büyük bölümü ahşap sulu boya baskılar oluşturuyor.

Son olarak da Gala ile akşam yemeği var. Gala, “Dali’nin eşi, ilham kaynağı ve aynı zamanda menajeri.” Burada, Dali’nin yemek sevgisinin, iştahının ve arzusunun doyurulmasına dair 12 tane iş var ve onlar hakkında da bilgiler veriyoruz.

MS: Dali’nin dindar bir insan olduğundan söz ettik. Buradaki çalışmalarından bir tanesinde de Hz. İsa’nın göğe yükselişi resmedilmiş sanırım.

CKO: O resmin şöyle bir özelliği var. Hıristiyanlar, Hz. İsa’nın tüm insanlığın günahlarını omuzlayarak öldüğüne inandığı için kiliselerde, Rönesans’ta, Gotik Dönem’de Hz. İsa’yı hep zayıf, bitkin ve yorgun çizerler. Salvador Dali’nin çok fazla Hz. İsa çizimi yok, dört ya da beş tane var yanılmıyorsam. Ama her biri bedensel olarak çok güçlüdür, kendinden ışır, kuvvetli, kudretlidir ve yüzü görünmez. O da bilinçli bir tercihtir. Her iyi Hıristiyan’ın kendini İsa’da bulması adına yapılmış, yüz çizerek sınırlandırılmamıştır.

MS: Sergiye ilgi nasıl?

CKO: İlgi oldukça güzel. Özellikle cuma ve hafta sonu günleri çok kalabalık oluyor. Hafta içi de hem okuldan gelenler var, hem de öğleden sonra kalabalık oluyor.

MS: Son olarak mutlaka merak edenler olacaktır, az evvel katılımcılardan soranlar da oldu, buradaki eserler orijinal mi?

CKO: Evet, hepsi orijinal eserlerdir.

MS: Vakit ayırdığınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Sergiyle ilgili sayfa için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu