Samsung Galaxy S III

Teknoloji artık günümüzde birçok kişi için hayatının ayrılmaz parçalarından biri. Bazı işlerimiz teknolojik cihazlar yardımıyla kolayca halledilebiliyor. Özellikle akıllı telefonlar bu anlamda en çok kullandığımız ürünlerden biri. Akıllı telefonlar arasında Samsung’un Galaxy serisi en çok tercih edilenlerden biri. Uzun zamandır Samsung’un yeni amiral gemisi Samsung Galaxy S3 hakkında spekülasyonlar dönüyordu. Samsung gerçekleştirdiği basın toplantısı ile yeni modelini tanıttı. Bundan sonra ise asıl bekleyiş başladı ve S3 sonunda kendini gösterdi. Tabii ki Merlin’in Kazanı test merkezine uğramadan edemedi.

Yeni amiral!

Bize gelen S3, 16 GB’lık beyaz renkli model. Telefonun kutusunun içinden ise S3 dışında, Micro USB kablosu, batarya, şarj adaptörü, kulaklık, kulaklık başları, başlangıç kılavuzu ve garanti belgesi yer alıyordu. Telefon Micro Sim ve MicroSD kart kullanıyor. Genel olarak şahsen telefonlarda renk olarak siyahı tercih ediyorum, ama bize gelen mermer beyazı S3 gayet şık. Zaten rengi ilk dikkat çeken nokta. Ürün piyasaya sürülmeden önce tanıtıldığı zaman internette kullanıcıların tepkilerine bakmıştım. Tasarım olarak kenarların yuvarlak olmasını eleştirenler ve tasarımı beğenmeyenler vardı. Ama şunu söylemem gerekli ki, ben genel olarak tasarımı beğendim. Yuvarlaştırılan kenarlar güzel duruyor, oval yapı da ele oturuyor. Bazı telefonlarda oval yapı olmuyor, kenarları düz oluyor. Bu durum elde rahatsızlık veriyor. Bu hoşlanmadığım bir durum. Bu açıdan oval tasarımıyla S3 kullanımda bana sorun çıkarmadı. Tek parmağımla ekranı da rahatça kullanabildim.

136.6 x 70.6 x 8.6 mm ebatlarına sahip olan ürünün arka kapağı da konuşulan noktalardan biri olmuştu. Polikarbon olan arka kapak dışarıdan bakıldığında ucuz plastik gibi durmuyor, görünümü güzel. Ayrıca elastik bir yapıda. Kapağı içeri, dışarı ve farklı yerlere büktüm sorun olmadı. S3’ün pili bütünleşik değil, zaten yazı başında da pilin kutuda çıktığından bahsetmiştim. Değiştirilebilir pil, bazı kullanıcılar tarafından tercih edilenlerin başında geliyor. Bu açıdan da iyi. 8.6 mm inceliğindeki yapısıyla göze çarpan telefon 133 gram. Bu hafiflik S3’ün hoşuma giden diğer yanlarından biri.

Hafif olan S3 açıkçası taşımada da bir sorun çıkarmadı. Kotumun cebine koydum. Yürüdüm, oturdum, kalktım ama cebimde telefon bana rahatsızlık vermedi. Hatta hafif yapısından dolayı, kumaş pantolonda, şort veya capri giyerseniz cepte ağırlık yapmıyor. Cebin yanlarına kaymadı.

Donanımsal olarak nasıl bir yapıyla karşı karşıyayız?

S3’ün teknik detaylarına girecek olursak uluslar arası versiyonunda; Exynos 4 Quad 1.4 Ghz işlemci, ARM Mali-400 MP GPU, 1 GB RAM, 16/32/64 GB’lık dahili depolama alanı var. Ancak bazı bölgeler içinse Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 1.5 Ghz Dual Core işlemci, Qualcomm Adreno 225 GPU, 2 GB RAM, 16/32 GB’lık dahili depolama alanına sahip diğer bir versiyonu bulunuyor. S3’te 2100 mAh pil yer alıyor. 32 nm’lik işlemci az ısınıyor ve pilden daha az enerji tüketiyor. Bu durum yararlı. Oyun oynarken ve çeşitli programlarda telefon hızlıydı ve takılma olmadı. ARM Mali-400 MP GPU da yeterli performansı sunuyor. Ancak dört çekirdekli işlemciyle birlikte yeni bir GPU’nun kullanılmasını isterdim.

4.8 inçlik ekran 1280X720 çözünürlük sağlıyor ve 306 PPI. Koruma olarak Corning Gorilla Glass 2 kullanılmış. Super AMOLED olan ekranda Pentile teknolojisi yer alıyor. Pentile, telefon ilk açıklandığında yine tartışma konusu olmuştu. Normal ortamda S3’ün ekranı gayet canlı renklere ve iyi kaliteye sahip. Oldukça tatmin edici bir görüntü sunuyor. Ekran oynadığım oyunlarda, izlediğim videolarda veya resimlerde olsun, ayrıca menü içinde dolaşırken telefonu kurcalarken rahatsızlık vermedi.

Her şeye rağmen tabii ki karanlıkta ve güneş altında nasıl göründüğünü de denemeden geçemedim. Öğle güneşi altında S3, iPhone 4S ve HTC Sensation’ın ekranlarını karşılaştırdık. Parlaklık en yüksek ayarda olmasına rağmen, S3 aralarında güneş altında ekranı en zayıf gözüken oldu.

Geliştirilen arayüz

Android 4.0.4 veya diğer adıyla Ice Cream Sandwich kullanan S3’te TouchWiz biraz daha elden geçmiş, menü geçişlerinde sorun olmadı. S3’te menü geçişleri yağ gibi akıyor. Hızlı bir şekilde sağdan sola ve tam tersine kaydırdım, problem görmedim. Telefon tarayıcıda da bana sorun çıkarmadı. Farklı farklı sitelere girdim, hızlıca açtı. Sayfalarda yakınlaştırma ve uzaklaştırma yaptım, ayrıca aşağı yukarı sayfa sütunlarını sürükledim ve bunu gayet hızlı şekilde yaptı. Bunu resimlerde de denedim, aslında genel olarak problem yaşamadım. Sadece kendi çektiğim resimlerde iyice dibine yakınlaştırma yaparken, yakınlaştırmadan dolayı 1 saniyeliğine siyah kareler çıktı o kadar. S3’ün dokunmatiğinde sorun yok. MultiTouch testini yaptım, iki parmağımla sonra tüm parmaklarımla ekrana dokundum, test ettim. Tepkisi gayet iyi.

Samsung’un amiral gemisinin özellikleri bunlarla sınırlı değil. Basın toplantısında bahsedilen ve öne çıkan bazı özellikleri vardı. Bunların başında Apple’ın Siri’si gibi bir yardımcı olan S Voice geliyor. S Voice’i, Siri ile karşılaştırdım. Açıkçası Siri genel olarak daha hızlı, ama diğer yönden bazı durumlarda Siri tıkandı, bazı sorularda coğrafik konumdan dolayı yanıtlayamadı. S Voice ise bu sorularda cevaplamayı bildi. Siri’ye göre biraz daha yavaş olmasına rağmen, çoğu bilgiyi ekran getirdi. Ama İngilizce olarak düzgün söylemek gerekiyor. Yoksa anlamıyor.

S Voice’i Home tuşuna iki kere basarak açabilirsiniz. Ayrıca aktifleştirmek için “Wake Up” komutları var. Bu komutları ayarlayabilirsiniz. Mesela kilitli ekranda direkt olarak söyleyeceğiniz sesli komut ile kamerayı açabilir, kilitli ekranı açabilir, müzik dinleyebilirsiniz. Bu menüye ise S Voice’dayken ayarlardan ulaşabilirsiniz.

Diğer bir özellik ise “Samsung Smart Stay” yani “Akıllı bekleme” fonksiyonu. Bu özelliği açarsanız, telefon ön kameradan ekrana baktığınızı algılıyor ve böylece S3 otomatik olarak kapanmıyor. Bu özellik genel olarak gayet çalışıyor. Bunun için birkaç deneme bile yaptım. Normal bir şekilde telefonu tuttum ve ekranına baktım. Ekran kapanmadı. Diğer yandan kolumu uzatıp, telefonu daha uzaktan tuttum. Yine aynı şekilde algılamayı yapabildi. Ama durumu daha abartmadan olmazdı tabii ki. Bunun için telefonu, çalışma masası üstündeki kitaba destek alarak dik olarak bıraktım. Ben de iyice telefondan uzaklaştım ve beklediğim gibi telefon algılamadı ve ekran kapandı. Akıllı bekleme özelliği, karanlıkta, haliyle uzak mesafede kullanılmıyor. Özelliği açınca ekranın en üst kısmında göz işareti çıkıyor.

Pop Up Play de telefonun öne çıkan özelliklerinden biri. İnternette dolanırken, maillerinize bakarken veya başka bir şeyle telefonda uğraşırken, bu özellik videoyu ufak bir pencere içinde izlemenizi sağlıyor. Video oynarken, ekranın sağ tarafında çerçeveyi küçülten bir işaret var. Buna tıkladığınızda video ufak bir çerçeve içinde kalıyor. Böylece aktif olarak videonuzu buradan izliyorsunuz. Video oynarken oyunlara da girdim, ama video penceresi kapanmadı ve oynama devam etti. Eğer bu ufak pencereyi kapatmak isterseniz, üzerine basılı tutunca eksi işareti çıkıyor. Buna basıyorsunuz ve pencere kapanıyor. Ayrıca bir kere basarsanız yeniden ana video ekranına geri dönüyor.

En duyarlı telefon

S3’ün harekete duyarlılığı çok iyi yapılmış. Telefon sensörleri kullanmayı iyi biliyor. Hareketleri tam olarak aktif hale getirmek için, ayarlar menüsünden hareketlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca her hareket kabiliyeti için telefonda bilgi veriliyor ve bunları deneyebiliyorsunuz. Mesela ekran görüntüsü almak oldukça kolay. Elinizi ekrana dokundurarak, sağ veya sola ekran boyunca hareket ettirdiğiniz gibi, S3 o anda ekranda olan neyse onun görüntüsünü alıyor. Mesaj yazarken veya mesaj geldiğinde, telefonu kulağınıza götürdüğünüz gibi S3 mesajlaştığınız kişiyi otomatik olarak arıyor. Yine bir örnek daha verirsem, parmağınızı ekranda yer alan resmin üstüne basılı tutarak; telefonu sağa, sola veya yukarı, aşağı hareket ettirdiğiniz zaman resim üstünde kolayca gezebiliyorsunuz.

Samsung, Galaxy S3’te diğer bir noktayla da dikkat çekiyor yani LED uyarı. Telefonun üst sol kısmında yer alan bu LED uyarı normalde bakınca gözükmüyor. Ama şarj olurken bu LED kırmızı yanıyor. Aynı şekilde cevapsız çağrı, mesaj, mail gibi durumlarda LED mavi yanıyor. Bu uyarı ışığı oldukça kullanışlı olmuş. Böylece telefon kullanıcısına durumlar hakkında bilgi veriyor. S3’ün diğer özelliklerden birisi S Beam. Bu özellik ile mesela iki adet Galaxy S3’ü birbirine dokundurarak aralarında resim, müzik gibi dosyaları birbirine aktarabilirsiniz.

Çekim kalitesi

Her telefonda olduğu gibi tabii ki kamerayı denemeden geçemedim. Genel olarak kameradan memnun kaldım. Fotoğraf kalitesi ve video kalitesi gayet başarılı. Gündüz ve gece çekimler yaptım, flaşlı ve flaşsız olarak kullandım. Açıkçası telefonun kamerası hoşuma gitti. Artı olarak kamerayı kullanırken birçok seçenek var. Çoklu çekimde ardı ardına çekimler yapabilirsiniz. Bunlar haricinde HDR, çizgi film gibi farklı çekim seçenekleri var. Ayrıca kamera üstünde bunların kısa yollarını da değiştirebiliyorsunuz.

Samsung’un amiral gemisini test edemeden bırakmazdık. Bazı sentetik Benchmark testleri uyguladım. Piyasadaki diğer bir dört çekirdekli telefon olan HTC One X’in sonuçları ile birlikte sizlerle paylaşıyoruz.

Quadrant
Samsung Galaxy S III – 5488
HTC One X – 4511

Vellamo
Samsung Galaxy S III – 1955
HTC One X – 1678

AnTuTu
Samsung Galaxy S III – 12125
HTC One X – 8632

CF-Bench
Samsung Galaxy S III – 12430
HTC One X – 12856

Smartbench 2012 Gaming
Samsung Galaxy S III – 1570
HTC One X – 2587

Smartbench 2012 Productivity
Samsung Galaxy S III – 4060
HTC One X – 4707

Linpack Multi
Samsung Galaxy S III – 101,913
HTC One X – 125,965

Linpack Single
Samsung Galaxy S III – 54,261
HTC One X – 52,396

Nenamark 1
Samsung Galaxy S III – 59,9
HTC One X – 58,6

Nenamark 2
Samsung Galaxy S III – 58,8
HTC One X – 47,9

Bazı testlerde One X daha iyi sonuç vermesine rağmen, açıkçası genel olarak Samsung Galaxy S3 testlerde başarılı oldu. Telefon şu anda piyasadaki en hızlı telefon.

Akıllı telefonlarda en çok dikkat edilen noktalardan ve hatta birçok kullanıcının şikayet ettiği kısım batarya olur. S3’ün bataryasını Battery Benchmark ile test ettim. GPS’in açık olması, Bluetooth’un açık olması, ekran parlaklığının en yüksek ayarda olması, programlar vs… gibi yoğun bir kullanım sonucu batarya 7 saatlik bir süre sundu. Bu kadar yoğun kullanım haricinde normal bir kullanım ile S3’ün rahatlıkla 1 günü çıkarabileceğini söyleyebilirim. S3’ün ses kalitesi de iyi. Video ve farklı türlerdeki müziklerle denemeler yaptım, genel olarak memnum kaldım.

Sonuca gelirsek, Samsung Galaxy S3’ün şu anda piyasadaki en üst telefon. Gerek donanımsal hızı, gerekse yeni yazılımsal desteği ile birçok konuda kullanıcıya cevap vermeyi iyi biliyor.

Puan: 9/10
Fiyat: Tavsiye edilen son kullanıcı fiyatı 1.999 TL (Ancak bu fiyat değişiklik gösterebilir)

Artılar:
-Rakipsiz performans
-Zengin yazılım desteği
-Başarılı kamera
-Şık tasarım

Eksiler:
-Ekran güneş altında zor görünüyor

Exit mobile version