Oyun Ön İncelemeleri

Settlers 7: Paths to a Kingdom

1993 yılında, PC oyunculuğunun yeni yeni başladığı, Amiga’ların yaygın olduğu bir dönemde piyasaya çıkan ilk Settlers, kendi tarzının ilk örneğiydi. Zamanındaki donanımı en iyi şekilde kullanarak, o güne kadar görülmemiş şekilde 64,000 farklı davranan üniteyi kontrol edebiliyorduk.

O günlerden bugüne pek çok şey değişti. Yapımcı Blue Byte ise, geleneği 7. oyunuyla devam ettiriyor. Settlers 7: Paths to a Kingdom, serinin önceki 3 boyutlu yapımlarına benzer bir oynanış sunuyor. Grafiklerdeki kendine özgü şirinliğinin yanı sıra teknolojinin nimetlerinden yararlanılmış gözüküyor ve animasyonlar da tatmin edici.

Ele geçirmek vs. El ele ilerlemek
Oyunda üç farklı amacımız bulunmakta. Biz de birini seçerek zafere ulaşabileceğiz. Bunlar; askeri, bilimsel ve ticari zaferler olarak ayrılıyor. İsterseniz askeri yolu seçerek ordunuzu kuracak ve düşmanlarınızı yenip topraklarını fethedebileceksiniz. Bilimsel gelişme yolunu seçtiğinizde ise, teknolojik gelişmelere önem vermeniz gerekecek. Son olarak da Ticari gelişimi seçtiğinizde, haritadaki en iyi ticaret yollarınız ele geçirmeniz şart. İlerleme kaydederken Victory Point (Zafer Puanı) toplayabileceksiniz ve oyunu kazanmanızı bu sayılar belirleyecek.

“Esen rüzgârın etkisiyle dönen değirmenin sesini dinlemek gibisi yoktur.”

Askeri gelişim seçeneğinden başlayalım; belli sektörleri ele geçirmeniz gerekiyor ki, bu sektörler genellikle yağmacıların ya da düşman askerlerinin elinde oluyor. Asker üretmek için Stronghold adı verilen binalardan yapmalısınız ve 3 geliştirme aşaması bulunuyor. Her seviyede farklı askerler üretilebiliyor. Yakın dövüş, uzun menzilli ve destek bölüklerinden oluşan askerler, taktiksel olarak savaşlarda etkin role sahip. Bunların dışında General’lerimiz bulunuyor. Stronghold’un seviyesine bağlı olarak 4 generaliniz olabilir. Her birinin farklı özellikleri var; dövüş yeteneği, silah becerisi gibi…“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir”
Eğer savaşmayı sevmeyen, barış yanlısı birisiyseniz bilimsel gelişme yolunu seçebilirsiniz. Bu tercih, din alanıyla ortak şekilde ilerliyor. Açıkçası biraz ironik, ama mantığı oturtulmuş. Her teknoloji, bir oyuncuya özel olarak veriliyor. Teknolojileri; Agricultural Monastery(Tarım), Handcraft Monastery(Mühendislik ve mimari) ve Science Monastery(Bilim) gibi farklı 3 tür Monastery yoluyla geliştirebileceğiz. Bu teknolojiler ise, Monk üniteleriyle ilerletilebiliyor. Bazıları için birden çok Monk ünitesi gerekli.

Esnaf kafasına sahip arkadaşlar ise, ticaret yolunu seçerek para ve refah içinde yaşayabilecekler. Haritada Marketplace(Pazar yeri), Port(Liman) ya da gezici tüccarlarla dolu sektörler yer alıyor. Bunlarla materyal alışverişi yapabilir ya da Ticari Görevler yoluyla savaşabilirsiniz. Görevler sadece bir oyuncuya verilecek ve bittiğinde de yenisi gelecek. Tabii ki ekstra materyaller ve Victory Point de kazanabileceğiz. Ayrıca Branch Office denilen ticaret merkezleri kurarak buradan Merchant’lar (tacir) üretebileceğiz. Onlarla beraber Marketplace’lerden alışveriş yapabilecek, haritayı keşfedebileceğiz.

Başarılı keşiflerden sonra haritada yeni ve çekici ticaret seçenekleri çıkıyor. Düzgün bir ticaret sistemi oturttuğunuzda, savaşmadan bile zengin ve güçlü olabilirsiniz.

“Yeni topraklarımıza tepeden bir bakış.”

Bu üç yolda ilerlerken kendinizi sınırlamamanız da önemli. Örneğin bilimsel gelişim yolunu seçtiğinizde, savaşmayı da ihmal etmemeniz gerekiyor. Savaşmayı tercih ederseniz, ekonominizi de güçlü tutmanız gerekiyor. Yine de farklı yollarda kazanılan Victory Point’ler, yapımı diğer stratejilerden ayırmaya yetiyor.

Settlers serisi, her bölümde yeni bir soluk getirmeye devam edeceğe benziyor. RTS’de değişiklik arayanlar, bu oyunu iple çeksinler. Settlers 7: Paths to a Kingdom’ın önümüzdeki Mart ayında piyasada olacağını da belirtelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu