Röportaj

Shogun 2: Total War

Mart ayına yaklaşmaya yakın (gerçi daha şubat başı ama olsun, umut güzeldir) oyunların haberleri, görüntüleri, videoları, detayları da yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Nitekim Mart ayı oyun dünyası açısından gizli hazine sandığının açılması gibi olacak. Birbiri ardına birçok oyun mart ayı içerisinde raflardaki veya dijital ortamlardaki yerini alacak.

İşte bu oyunlardan bir tanesi de İngiliz oyun yapımcısı Creative Assembly tarafından geliştirilip oyun camiası tarafından SEGA’nın dağıtımından çıkacak en iyi oyun gözü ile bakılan Total War: Shogun 2.

On sene önce Shogun oyunu ile başlayan Total War efsanesi tekrar özüne dönmeyi ve bunu muhteşem bir dönüşle yapmayı planlıyor. Geçen gün ön incelemesini yaptığımız oyun ile ilgili daha fazla neler öğrenebiliriz diye düşündük ve Creative Assembly’den sorularımızı yanıtlamaları için ricada bulunduk. Onlarda sağ olsun bizleri kırmadı ve meraklarımızı bir nebze olsun giderdiler.

İşte Creative Assembly’nin üst düzey yöneticilerinden Craig Laycock ile yaptığımız röportaj.

Merlin: Total War camiası olarak yeni Shogun oyununun haberini duyunca çok heyecanlandık, nitekim o oyun bizim Total War seisindeki ilk göz ağrımızdı. Peki sizin yeni bir Shogun oyunu yapmanızdaki sebep neydi? Oyunculardan bunun ile ilgili bir talep mi geldi yoksa siz de Shogun’u bizim kadar çok mu seviyorsunuz?

Craig Laycock: Aslında oyun hakkında bir talep kesinlikle vardı, ancak işin aslı biz epey bir zamandır Shogun 2’yi yapmayı çok istiyorduk. İşin can alıcı noktası ise teknolojinin artık bizim bu oyun için istediğimiz noktaya gelmiş olmasıydı, oyunu geliştirmek için müthiş fikirlerimiz vardı ve biz de ekip olarak yaratıcılık konusunda doğru bir konumda olduğumuzu hissettik.

Merlin: Oyun hakkında aldığımız haberlerden bir tanesi de oyunda bir co-op modunun olacağı yönündeydi. Gerçekten de bir co-op modu bulunacak mı?

CL: Evet, oyunda bir multiplayer co-op campaing olacak. Böylece bir arkadaşınız ile birlikte Shogun’u oynayabileceksiniz. İkiniz paylaştığı galibiyet şartları, ikinizin paylaştığı bir görüş alanı (line of sight) olacak. Eğer sizin katıldığınız bir savaşta arkadaşınız sadece izleyici konumundaysa ona birliklerinizden bazılarını teslim edip savaşa katılmasını sağlayabileceksiniz.

Merlin: Oyunun resmi sitesinda yapay zekanın Sun Tzu’nun “Savaş Sanatı” adlı kitabındaki prensipleri kullanacağını ve bir sonraki hareketini bu doktrine göre hesaplayacağını belirtmişsiniz. Bildiğiniz gibi Sun Tzu’nun en büyük önerisi “En iyi zafer savaşılmadan kazanılan zaferdir” mantığı olmuştur. Böyle düşünecek olursak yapay zeka önceki Total War serilerine nazaran savaşma konusunda biraz daha mı pasif olacak ya da diplomasiyi daha mı aktif olarak kullanacak?

CL: Hmm, eğer Kyoto (oyunun geçtiği bölgenin adı) üzerinde size kimse karışmadan rahatça dolanırsanız o zaman bu bir Total War oyunu olmaz değil mi?

Yapay zeka aslında söylediğiniz her iki şeyin de karışımı olacak. Oyunda yaptıklarınıza bağlı olarak ya sadık bir dost ya da hiddetli bir düşman olacak. Eğer çok güçlenirseniz hemen uyarılacaksınız, ki bu iyi bir şey değil. Hem haritada hem de savaş alanında zorluklarla mücadele edeceksiniz.

Ayrıca oyunda Legendary adında yeni bir zorluk seviyesi olacak ve sadece en iyiler bu bölümde başarılı olabilecek.

Merlin: Ve daha önemlisi, Ninja’lar ve Geyşa’lar geri gelecek mi? Sitenizde ajanların olacağından bahsetmişsiniz ancak net bir bilgi vermemişsiniz.

CL: Her ikisi de olacak, buna ek olarak keşişler ve Metsuke’ler de (polis tarzı bir şey) bulunacak. Ninjalar sizin her işinizi görecek süper gizli ajanlarınız.  Hile, sabotaj ve suikastı işlerinize o bakacak. Geyşalar’ı oluşturmak biraz daha zor olacak ve onlar üst düzey yetenekli suikastçılar olacak. Dışarıdan güzel olacaklar ama onlara bulaşmak istemeyeceksiniz.

Merlin: Peki Ticaret nasıl olacak? Yine tüccarlar olacak mı?

CL: Ticaret olgusu Shogun 2’ye kara ve deniz ticaret yolları olarak geri dönecek. Bu bağlamda tüccarlar olmayacak. Deniz üzerindeki bir ticaret ağını ele geçirmek için üzerine bir ticaret aracı koymanız gerekecek. Bu tıpkı Empire ve Napoleon’daki deniz ticareti sistemine benzeyecek. Ayrıca savaşmadığınız gruplarla da yeni şehirlerarası ticaret yolları açabileceksiniz.

Pazarlarınızı geliştirmek ve imparatorluğunuzdaki ticareti genişletmek savaş alanındaki başarı şansınızı yükseltecek.

Merlin: Oyunu geliştirme aşamasında sizi en çok zorlayan bölüm ne oldu?

CL: Bu zor bir soru. Bence herkesin zihnini kurcalayarak en çok ağırlık yaratan şey, çok başarılı olmuş bir oyunun devamını yapmanın verdiği sorumluluk. Burada insanların hatıralarından bahsediyoruz. O yüzden oyunun olabilecek en iyi Shogun oyunu olması gerekiyordu, aynı zamanda ilk Shogun oyununun hakkını da vermeliydik.

Merlin: Peki diplomasi ve şehir yönetimi hakkında ne söyleyebilirsiniz? Bu ikisi daha kapsamlı olacak mı? Mesela istediğiniz zaman müttefikinizi savaşta yardıma çağırabilecek misiniz?

CL: Diplomasi bu sefer daha kapsamlı olacak evet. İlk başta daha zekice olacak. Tıpkı sizin yapmak isteyeceğiniz gibi, yapay zekâ da sizinle olan ilişkilerinden alabileceği her şeyi almaya çalışacak. Ayrıca artık tüm klan liderlerinin animasyonları diplomasi ekranında bulunacak, böylece onların verdiği tepkilerden görüşmelerin nasıl gittiğini anlayabileceksiniz. Bir ip ucu verecek olursak; eğer ellerini deli gibi etrafa sallıyorlarsa o zaman bilin ki işler hiç iyi gitmiyor.

Merlin: Peki yeni ara yüz hakkında bilgi verebilir misiniz?

CL: Bu sefer ara yüzümüz tertemiz durumda. Amacımız kullanıcıya sadece istediği kadar bilgiyi, sade bir şekilde, abartmadan sunmaktı. Bu yüzden ara yüz elementleri artık erkanın köşelerine sıkıştırılmış durumda. Böylelikle siz de etrafta olan muhteşem savaşaları rahatça izleyebileceksiniz. Eğer daha fazla bilgi isterseniz bu panelleri dışa doğru genişletebilirsiniz. İşiniz bitince bunlar yine kendi kendine katlanıp ekranın köşesine büzülecekler. Yani ara yüz çok hoş oldu.

Merlin: İleride oyun için DLC’ler veya genişleme paketleri olacak mı?

CL: Henüz DLC ile ilgili bir duyuru yapmadık ancak bu hiç DLC olmayacağı anlamına da gelmiyor.

Merlin: İlk oyun 15. yy’da geçiyordu, bu oyun ise 16. yy’da geçiyor. Yani iki oyunda birbirine yakın zamanlarda geçiyor, peki oyunun konseptinde bir değişim olacak mı?

CL: Amacınız Shogun olmak, tıpkı ilk oyundaki gibi. Bunun haricinde oyunda bazı genişlikler yaptık, mesela yeni ajanlar koyduk, tamamen yeni gelen bir RPG yetenek ağacı sistemi var ve genişletilmiş multiplayer seçenekleri mevcut, ama ana fikir halen aynı; Japonya’daki diğer klanlara dünyanın kaç bucak olduğunu göstermek.  

Merlin: Oyunun genel mekaniği ile ilgili biraz detay verebilir misiniz? Ve özellikle de savaş modundaki mekanik ile ilgili?

CL: Aslında bu yanıtlamak için biraz zor bir soru olmuş, nitekim bu olayı kapsayan birçok unsur var. Size söyleyebileceğim, tam anlamıyla gerçek bir savaşı simule etmek gerçekten zor bir şeydir, hatta belki de simule edebileceğiniz en zor şeydir. Dolayısı ile işin içine birçok mekanik giriyor.

Shogun 2’nin yapısı tamamen karmaşıklığı azaltmaya yönelik. Bu tamamen Zen ile ve her şeyin dengede olması ile ilgili bir şey. İşte bu yüzden oyunda daha az askeri birim var ve bu birimler arasında büyük farklar mevcut. Mızraklar süvarilere sorun yaşatıyor, kılıçlar mızraklıları yeniyor. Zaten siz oyunu oynamaya başladıktan kıs bir süre sonra bunlar kendilerini göstermeye başlayacak ve bizce bu eski örneklere oranla en çok sezgisel olarak kavranabilecek  bir oyun oldu.

Merlin: Gerçek zamanlı savaş modunda kontrol özelliklerinde ve kamera kontrolünde ne gibi yenilikler var?

CL: O mükemmel kontrol sistemiyle aynı sisteme sahip ve bunu seveceğinizi siz de biliyorsunuz 

Son on yıldır bu sistemi sürekli olarak cilalıyoruz dolayısı ile şu anki halinden oldukça memnunuz. Tüm muhteşem şeyleri geri koyduk; basit tek tıklama ile birlikleri hareket ettirme veya savaş alanında birimlerinizin formasyonunu belirlemek için tıpla sürükle mantığı.

Ama bazı geliştirmeler de yapmadık değil. Özellikle birliklerinizi duvarların üzerine yerleştirirken öncekilerden daha rahat bir şekilde yapabileceksiniz.



Merlin:
Bu oyunda çevre koşullarının çok daha önemli olacağını biliyoruz ve düşman da bunları çok zekice kullanacak. Dolayısı ile bu yeniliğin oyunu kolay moda bile zorlaştıracağından korkuyor musunuz?

CL: Umudumuz oyunun zorluğunun, oyuncunun kabiliyetleri doğrultusunda gelişmesi.Bu yüzden zorluk modlarımızı detaylı bir şekilde test ediyoruz ki karşılaşılan mücadeleler oyunda belirtilen zorluğa uygun mu değil mi ondan emin oluyoruz.

Legendary modu tanıtmanızın bir diğer sebebi de bu zaten. Bu mod profesyonel Total War oyuncuları için bile inanılmaz zor olacak.

Merlin: Sistem özelliklerinin ne olacağını sormayacağız ancak Shogun 2’yi oynamak için sistemlerimizi yenilememiz gerekecek mi? Özellikle ekran kartını?

CL: Eğer Empire ve Napoleon’u çalıştırabiliyorsanız o zaman Shogun 2’yi de problemsiz çalıştırabileceksiniz. Demem o ki, makineniz ne kadar iyi ise oyundan o akar fazla şey alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu