Oyun İncelemeleri

Sid Meier’s: Antietam

Kanlı Amerikan tarihini hepimiz biliyoruz. Bugüne kadar pek çok filmde veya oyunda bunu yaşadık. Hiçiri anlatacağım bu oyun kadar gerçekçi olamadı. Antietam, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı konu alan en başarılı örneklerden biri. Fraxis, çıkardığı bu oyun için, bizlere yeni bir kavram sunuyor. Real Time Tactical Battle System. Yani gerçek zamanlı taktik savaş sistemi. Sid Meier’s Gettysburg’unu biliyorsanız bu oyunun onun devamı olacağını zaten anlamışsınızdır. Pek çok başarılı oyuna imzasını atan Sid Meier bu oyun ile savaşı bir sanat olarak karşımıza çıkarıyor. Sid Meier’in Antietam’ı, tarihsel ekranlar içinde, 3 boyutlu görüntüler sunuyor. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın en kanlı günü olarak bilinen Antietam’da, Union ve Confederate güçlerini bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Antietam, yirmi tane spekülatif ve tarihi senaryo içermektedir. Örnek olarak, tam ve yarım gün savaşları verebiliriz. Tabii bununla birlikte Gettysburg’de de olan randomize senaryo jeneratörü, Antietam’da oyunumuza yeni ve her seferinde farklı senaryolar oluşturuyor. Oyun 4 çeşit savaşma yöntemi sunuyor. Bunlar ufak çatışma, kavga, donanımlı çatışma ve büyük savaş. Büyük savaşlarda ordular büyüdüğü için adam boyları da ufalıyor.

Oyun, savaşlar içinde tarlalar, köprüler, ırmaklar, yollar, ekili alanlar gibi farklı araziler içeriyor. Beklendiği gibi Antietam’da jeolojik yapı en önemli unsur. Haritalar orjinallerine sadık kalınarak hazırlanmış. Ordularda günün koşullarına uygun olarak mavi ve gri renkli üniformaları ile karşımıza çıkıyorlar. Orjinallaerine sadık kalma, Sid Meier’ın oyunlarındaki en büyük özellikerden biri olsa gerek. Oyunun inandırıcılığını arttıran bir faktör. Kendinizi oyuna çok daha rahat kaptırıyorsunuz. Grafik olarak oldukça geri bir teknoloji kullanıyor. İki yıl önce Gettysburg çıktığında o günler için oldukça iyi görünüyordu. Panzer General 3D’de, harware hızlandırıcı kartların faydalı olduğunu görmüştük. Sanırım Antietam’da da böyle bir teknik kullanılsaydı grafikleri çok daha başarılı olabilirdi. Bununla beraber üniformalar ve bazı küçük dokunmalar ile savaş alanları daha başarılı görüntüler verebilirdi. Kısacası, Antietam’da grafikler beklenildiği gibi olağanüstü değil. Hareketler ve çarpışma sahneleri ızdırap verecek derecede ise yavaş. Antietam’da, Gettsburg’dan beri çarpışmanın kuralları biraz değişmiş gibi gözüküyor. Her senaryodan önce, amaçlarınızı ve o savaşta hangi biriminizin daha faydalı olabileceğini belirliyorsunuz. Her bölüme bir zaman sınırlamasıda getirilmiş. Zaman dolmadan önce görevi başarı ile tamalamak zorundasınız. Her savaştan sonra birimleri daha sonuç verici ve etkili kullanabiliyorsunuz.

Oyunun daha relastike olması için görüş uzaklıklarıda oldukça iyi ayarlanmış. Mesela bir piyade ile süvarinin görüş alanları eşit değil. Bununla birlikte mermileriniz görüş alanlarından dana uzun bir menzile sahip. Topçu birlikleriniz ateş topları atabilirken, piyadeleriniz ise yaylım ateşi açabiliyor. Tüm bu özellikleri ile oyun, benzerlerine oranla, çok daha gerçekçi olmuş. Antietam’ın, Gettysburg’dan bir farkıda günlerin ilerlemesi göz önüne alındığında ortaya çıkıyor. Gettysburg’da savaşın son üç yılını oynarken, Antietam’da gün bazıda savaşlar yapabiliyorsunuz. Özetle Antietam’ı savaş oyunları sınıfında nereye konacağı çok belirli. Taktik Savaşı. Artık standart halini alan Internet oyunları kervanına Antietam’da katılıyor. Oyun en fazla iki oyuncu destekliyor. Zaten daha fazla oyuncu desteklemesi Sid Meier’in orjinallik vizyonuna ters düşerdi. Oyun Internet haricinde, LAN ortamında, modemle ve Microsoft Gaming Zone’da da oynanabiliyor. Tüm oyuncular senaryodaki tugayı yönetebiliyorlar. Kısacası tarihi savaş oyuncularının seveceği bir oyun.

Son söz olarak, Antietam, Gettysburg’un yeni versiyonu yada devamı olarak piyasaya sürülmüş bir oyun. Oyun grafik departmanı tarafından yeniden elden geçirilmesi gerekmesine rağmen oynanabilirlik olarak tercih edilebilecek bir oyun. Genelde, savaş oyunu sevenleri hayal kırıklığına uğratmayacak bir oyun. Nede olsa arkasında Sid Meier gibi bir usta bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu