Ürün İnceleme

SideWinder Force Feedback 2

Halk arasında “kıpraşım” olarak bilinen Force Feedback teknolojisine sahip en son oyun kumandalarından Microsoft SideWinder Force Feedback 2 nin incelemesi ile karşınızdayız. Uçak simülasyonu seven bir insan olarak uzun zamandır almayı planladığım bu aleti en sonunda alıp inceleme fırsatı buldum.

Microsoft’un yazılım ürünlerindeki başarısı (!) donanım alanında da devam ediyor. Daha önceki versiyonu olan SideWinder Force Feedback e göre çok daha başarılı olan bu ürün tek parça ve iki bölümden oluşuyor: Platform ve kol. Mükemmel bir şekilde paketlenmiş bu ürünün kutusundan SideWinder Game Controller Software 4.0 CD si, kullanım klavuzu ve diğer dokümanlar çıkıyor. Alet ile beraber gelen bir oyunun ve Türkçe dokümanın bulunmaması ise bir dezavantaj.

Kurulum gayet basit. Açıkçası bu ürün ilk elime geçtiğinde sürekli titreşip duran bu şeyi masaya nasıl sabitleyeceğimi kara kara düşünmüştüm. Fakat aleti masaya koyduktan itibaren herhangi bir sabitlemeye gerek kalmadığını göreceksiniz. Çünkü joystick gerçekten büyük ve ağır. En sert hareketlerde bile yerinden oynamıyor. Kurmak için İLK ÖNCE beraberinde gelen SideWinder Game Controller Software i bilgisayarınıza yüklemeniz lazım. Tuşları programlamak ve Force Feedback ayarlarını yapmanız için kullanacağınız bu programın kullanımı da son derece basit. Fakat Microsoft’u diğer oyun kumandalarındaki sotfware eskime sorunu bu alette de mevcut. Tuş konfigürasyon seçenekleri milattan öncesinden kalma, öyle ki listede Flight Simulator 2000, Jane’s F/A 18, Descent 3 gibi oyunlar mevcut. İnternetten güncel oyunların konfigürasyonlarını indirebiliyorsunuz ancak çok aramanız gerekiyor. Çünkü Microsoft’un sitesinde yok. Mr. Gates’in bu konularda ileride daha hassas olacağını ummak geliyor sadece elimizden. Kurulumun bir sonraki aşamasında ise sadece elektrik kablosunu prize takmanız (adaptör içinde olduğu için herhangi ekstra bir adaptöre gerek yok) ve bilgisayarınızdaki USB portuna kabloyu bağlamanız gerekiyor. Bu aleti kullanabilmek için bilgisayarınızda bir USB (Universal Serial Bus) portunun bulunması şart. Yoksa klavye ve Mouse a mahkum kalma durumundasınız. VIA tabanlı anakartlarda bazen sorun çıkarabiliyor. Bunun için www.microsoft.com/hardware/sidewinder adresinden VIA yamasını indirmeniz lazım şayet VIA tabanlı bir anakart kullanıyorsanız.

Görünümü çok agresif olan Force Feedback 2, 10 adet programlanabilir düğmeye sahip. Bunlardan beşi platform üzerinde, dördü sırtta, ve kalan bir tanesi ise işaret parmağınızı koyduğunuz yerde. Ergonomik açıdan kusursuz olan bu alet ele çok iyi oturuyor. Ancak kolun salakalara (yani sağ elini kullananlara) göre tasarlanmış olması önemli bir kusur. Solak iseniz zorlanabilirsiniz. Bunun yanında bu tarz aletlerde görmeye hiç alışmadığımız 2 adet yeni düğme mevcut. Bunlardan ilki kolun sol tarafında konumlandırılmış olan throttle control. Adından da anlaşıldığı gibi 146 derece dönebilen bu düğme uçağın (ya da helikopterin) motor gücünü ayarlıyor, yani bir nevi gaz pedalı. Diğeri ise hat switch. Baş parmağınızın altında olan bu hat switch ise 8 yöne dönebilen mini bir joystick. Uçağınızla 15.000 feet te giderken kafanızı çevirip etrafınızda düşman olup omadığını anlamanızı sağlıyor. Diğerleri gibi bu düğme de programlanabiliyor. Bunun yanında kolu bileğinizin hareketleriyle kendi ekseninde sağa ya da sola döndürmeniz de mümkün. Bu da uçağın kuyruk hareketlerini kolayca kontrol etmenizi sağlıyor.

Gelelim bu joystick i farklı kılan en önemli özelliğe: kıpraşım (yani Force Feedback). Kolu kavradığınızda kolun ön tarafındaki mini sensör elinizi algılıyor ve platformda bulunan motorların harekete geçip joystick i canlandırmasını sağlıyor. Bunu ön taraftaki led göstergesinin parlamaya başlamasından ve kolun bulunduğu konumdan aniden ortaya gelmesinden anlıyorsunuz. Bu insanda joystick in canlı bir varlık olduğu hissini uyandırıyor. Bu andan itibaren gücün avucunuzun içinde olduğunu bütün şiddetiyle hissediyorsunuz. Kol ve mekanizmayla son derece uyumlu olan sistem bütün gücün dağılıp harcanmadan doğrudan elinize gelmesini sağlıyor. Türbülans sırasındaki sallantı, birinci dünya savaşından kalma Albatros’un makinelı tüfeğinin geri tepmeleri, kalkış sırasında pistteki çukurluklar, yüksek hızlardaki manevralarda G kuvvetinin insanı koltuğuna yapıştıran hissi, deniz uçağını indirirken dalgaların iniş takımlarına çarpması, kısacası uçan bir makinenin insanda uyandırdığı bütün hisleri anında ve net bir şekilde algılıyorsunuz. Test sırasında Microsoft SideWinder Force Feedback 2 yi Microsoft Flight Simulator 2002 ile test etme olanağını buldum. Gücün kusursuz bir şekilde aktarılması oyunun Microsoft’a ait olmasının değil, joystick in kusursuz uyumluluğunun bir göstergesiydi. Piyasada bulunan 200 ü aşkın Force Feedback destekleyen oyunlarla SideWinder Force Feedback 2 son derece uyumlu. Ayrıca Force Feedback desteklemeyen oyunlar ile de bu alet kullanılabiliyor. Gücü kesmek yerine, joystick bu tarz oyunlarda eliniz üzerinde olduğu sürece baskı uygulamadığınızda otomatik olarak ortaya geliyor. 

Sonuca gelecek olursak Microsoft SideWinder Force Feedback 2, gücü hissetmek isteyen bütün oyuncuların alınacaklar listesinde baş sıraya koyması gereken bir ürün. Uçmaktan korkmayın, klavyeye mahkum olmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu