Oyun İncelemeleri

SimCity Societies

Oyun dünyasında devrim niteliği olarak gösterilebilir oyunlar sayılıdır. Bunları hazırlayan yapım şirketleri parmakla gösterilir ve sayılabilecek kadar nadirdirler. Maxis, bunlardan birisi ve hazırladığı oyunlar da bu tanımlara birer örnek olarak verilebilir. İlk olarak artık bir çılgınlık haline gelen, ilk versiyonu kırk milyonu aşkın satış başarısı gerçekleştiren ve halen seri olarak devam eden “The Sims” ve ikinci olarak ise; kendi hayalimizdeki şehri kurma ve yönetme yetkisine sahip olduğumuz “Sim City”. Yeni devam oyunumuz ise; Sim City çatısı altına eklenen “Societies” isimli üye…

Yeni nesil şehir

Üzerinde yaşayacağımız ve aynı zamanda da yöneteceğimiz şehri oluşturmak için önümüzde dokuz adet harita bulunuyor. Özgür oynanış, limitsiz ve normal olmak üzere üç farklı oynanış modu mevcut. Önceleri yapabildiğimiz kendimize özel tasarımlarla yeni bir şehir oluşturma imkanımız ne yazık ki yok. Şehre ilk atım attığımızda dikkat çeken ilk şey grafikler olarak beliriyor. Gece – gündüz oluşumu sırasındaki ışık açılarının değişimini şehrimizin üzerinde görmek mükemmel olmuş. Her bina ve her yapıya göre farklılar. Zaten detaylar çok fazla. Neredeyse harita zeminine kadar zoom yapabilme imkanınız var ve böylece her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceleyebiliyorsunuz.

Her ne kadar şehrinizi yönetme yetkisi size ait olsa da bir takım düşüncelerine başvurduğunuz takım arkadaşlarınız bulunuyordu. Muhasebeci, çevre düzenleyicisi, sağlık sorumlusu gibi. Societies’te artık yönetim tamamen tek bir kişi üzerine kurulu ki; bu da sizsiniz. Yardımcılarınız artık yok, ama onların yerine ekranın sol üst köşesinde, bazı baloncuklar beliriyor sizin yaptığınız her hareket sonucu olarak. Aslında bunlarında diğerlerinden pek farkı yok. Çünkü bu baloncuklar da yaptıklarınıza karşılık size bazı öneri veya şikayetlerde bulunuyorlar. İsterseniz aktif veya pasif konuma getirmek sizin elinizde. Öncelikle alt seviyeden başlayarak bir şehir kurmak gerekiyor. Sırasıyla bu şehrin; enerji, sağlık, eğitim ve güvenlik gibi kollarını hazırlayarak temeli atıyorsunuz. Böylelikle Simlerimiz yani şehir halkı burada yaşamak için ev satın alıyorlar.

Nüfusu ve istihdamı arttırmak için iş alanları kurmak zaten önemli. Kuracağınız iş alanları, fabrikalar veya kuracağınız enerji sahalarının çevreyi olumsuz yönde etkilemesi muhtemel olduğu için bazı tesisler kurmanız gerekebiliyor. Ayrıca güzel bir görünüm için şehrin çeşitli bölgelerine parklar, futbol sahaları, yürüyüş yolları ve ağaçlıklar gibi alanlar hazırlayarak Simlerinizin hoş vakit geçirmesine imkan tanıyabilirsiniz. Zaten oyunun düzeyli bir şekilde ilerlemesi için bazı unsurlar var ve Simlerinizin bu unsurlara göre şehre yerleşmeleri veya şehri terk etmeleri muhtemel. Bunlar; bölge görünümü, hava kirliliği, vergilerin oranı, eğitim, sağlık ve güvenlik düzeyleri olarak beliriyor. Güvelik seviyesi az olduğunda hırsızlık veya yangın gibi risklerin oluşması yüksek olduğu için bu bölgelere fazla uğrayan olmuyor. Her durumu gösterir logolar bulunuyor her yapının üzerinde. Bunları görerek düzeltmeniz gereken yönlerden daha iyi haberdar olabiliyorsunuz.Ayrıca isterseniz bu uyarı logolarını da pasif hale getirebiliyorsunuz. Baktığımızda birçok yönden Societies, bir önceki yapımla hemen hemen aynı oyun dinamiğine sahip. Elinizden geldiğince şehrinizi geliştirmek ve gidebildiğiniz yere kadar ilerlemek. Societies, Sim City 4’e kıyasla daha kolay bir oynanışa sahip.

“Oyun, yüksek bir sisteme ihtiyaç duymuyor, ama bu da demek oluyor ki; oyunu tüm görsel detaylarından(veya büyük bir bölümünden) mahrum olarak oynamak zorundasınız.”

Yeni nesil Sim City

Oyunun alt kısmında bulunan kullanıcı ara yüzü bu kez daha sade hazırlanmış ve hiç bir seçeneğin bir alt seçeneği daha bulunmuyor. Yol, bina, enerji gibi kategoriler mevcut örneğin. Bu seçeneklerden çoğunu ilk etapta kullanamıyorsunuz. Bu, sizin oyundaki gelişiminize göre seviye kaydediyor. Oyundaki ilerleyişinize göre oyunun bölüm seçim ekranında, Madalyalar ve Trophies başlıkları mevcut. Yaptığınız her başarılı hamleye karşılık olarak gerek duydukları istatistiklere sahip olmayı başarırsanız, bunları da teker teker Unlock etmeye başlıyorsunuz.

Kontroller, diğer oyunlarda da olduğu gibi Mouse üzerine odaklı. Mouse’nin orta tuşuna basılı tutarak ekranı sağa, sola veya yukarı, aşağı çekebiliyorsunuz. Ayrıca tekerlek tuşuyla da Zoom özelliğini kullanabiliyorsunuz. Oyunun sistem ayarları menüsünde oldukça fazla seçenek bulunuyor. Grafikler kendisini belli ediyor zaten. Müzikler ise; Sim City 4’te ki kadar uçuk ve eğlenceli olmasa da iyi sayılırlar. Oyun, yüksek bir sisteme ihtiyaç duymuyor, ama bu da demek oluyor ki; oyunu tüm görsel detaylarından(veya büyük bir bölümünden) mahrum olarak oynamak zorundasınız. Oyunun online seçeneği de var.

Genele bakacak olursak, Societies’te orijinal yapımcı Maxis bulunmuyor. Bu bir eksi olarak görülebilir. Eğlenceli yapısı korunmaya çalışılan oyunun zorluk derecesi de diğerlerine nazaran düşürülmüş olarak karşımıza çıkıyor. En büyük gelişimi ise; Grafikler olarak gösteren Societies, özellikle serinin takipçileri tarafından oynanabilir bir oyun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu