Anket

Sizce oyunlar hangi fiyatlar ile satılmalı?

Oyun fiyatları konusunda açıkçası sektörde inanılmaz bir karmaşa söz konusu. İçeriğine ya da oyunun tarzına bakılmaksızın çıkan, hemen hemen her oyun 60 $, hatta daha fazla fiyat etiketi ile rafları süslüyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise geçtiğimiz yıllarda yaşandı. Normalde 39 – 49$ fiyat etiketine sahip olan oyunlar, malesef Activision’ın Call of Duty markasının fiyatlarını 59$’a çekmesi ile yükselmiş durumda.

Eskiden dijital ve kutulu sürümler arasında fiyat farklı olurken (dijitalde kutu – dağıtım masrafı vs daha düşük) şimdi böyle bir fark göremiyoruz. Aslında bu konuda yapılacak oldukça fazla tartışma ve görüş söz konusu ama konuyu çok fazla dallandırıp, budaklandırma gibi bir niyetim de yok. Bu konuda yine geçtiğimiz dönemlerde açıklama yapan ve Rayman serisine imza atan Michel Ancel, Rayman Origins’in başarısız satışları sonucu “Her oyun 60$ fiyat etiketi ile çıkmamalı” açıklamasını yapmıştı. Yani AAA olsa da bazı oyunların içeriklerine bakarak 30 – 40 – 50$ fiyat etiketi ile çıkabileceğini savunmuştu. Sonuç olarak Rayman Origins her ne kadar çok başarılı bir oyun olsa da malesef satış adeti anlamında beklentilerin çok altında kalmıştı.

İşte burada sektördeki en büyük sorunun da altı çizilmiş oldu. Az satıp, pahalı satmak ya da fiyatı ucuzlatıp, daha fazla satarak sürümden kazanabilmek ve daha çok oyuncuya ulaşmak. Pazarlamanın da bel kemiğini oluşturan bu denklem, oyun sektörüne malesef pek yansımıyor. Bazı özel örnekleri bir kenara bırakırsak “AAA” dediğimiz büyük bütçeli oyunların hemen hemen hepsi 60$ fiyat etiketine sahip oluyorlar.

Madalyonun diğer tarafında ise tabi ki ülkemizdeki fiyat politikası geliyor. Türkiye’de satışa çıkan AAA oyunlar çoktan 200 TL barajını aşmış durumda. Üstelik oyunların yurtdışında olduğu gibi bir ucuzlama süreci de malesef yok. Özellikle kutulu sürümlerde 2-3 yıl geçmesine rağmen oyunların hala çok az indirime sahip olduğunu hatta bazen çıkış yaptıkları fiyatlar ile satılmaya devam ettiklerini görüyoruz. Kısacası indirimi bir kenara bırakın firma politikaları, vergiler, konsol tarafında özel tüketim vergisi, devletin bu konuya gerekli özeni göstermemesi derken, ülkemizdeki oyun fiyatlandırma politikası malesef bir türlü rayına oturamadı. Bu duruma ülkemizdeki alım gücü ve insanların sosyal statüsü de eklenince işin içinden çıkmak çok daha zor bir hale geliyor. Ülkemizde oyun oynamak malesef lüks ve bu lükse ulaşabilmek çok kolay değil.

Gördüğünüz gibi bu konuda ne söylersek söyleyelim, konu oldukça uzamaya başlıyor ve tartışmaya müsait çok fazla detay mevcut. Ülkemizdeki fiyatlandırma politikalarında bu denklem için çok fazla değişken söz konusu. Doğal olarak çözüme gitmek, şu an için oldukça zor.

Toparlayacak olur isek; sizce ülkemizdeki AAA oyunların satış fiyatı belli bir mantık çerçevesinde ne kadar olmalı? Yani “10 lira olsun”, “Bedava olsun” ya da korsan konularını işin içine katmadan, bunun gibi yorumlardan lütfen kaçınalım ve bu konuda güzel bir tartışma konusu oluşturalım. Bu konudaki fikirlerinizi oldukça merak ediyoruz. Fikirlerinizi paylaşabileceğiniz gibi aşağıdaki anket üzerinden de fiyat aralığının ne kadar olması gerektiği konusunda seçiminizi yapabilirsiniz.

Anket=880

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu