Oyun İncelemeleri

Sonic Generations

İlk Sonic oynadığım zamanı hayal meyal hatırlıyorum. Yanlış hatırlamıyorsam bir aile arkadaşımızın evine gitmiştik. Salonda annemle otururken evsahibi gelip “Gel sen içerde otur” demişti. İçeri gittiğimde ise, o zamanlar benim için adeta bir hayal niteliğindeki SEGA Mega Gear’la tanışma şansına erişmiştim. Küçükken “atari” dediğimiz NES’lerle (Nintendo Entertainment System) halihazırda haşır neşir olan ben, o güne kadar 16-bit’lik bir konsolu ilk kez görüyordum. Görüntüler o kadar canlıydı ki kendimden geçmiş şekilde oradan ayrılana dek Sonic oynadığımı hatırlıyorum.

O günden bugüne yaklaşık 20 sene geçmiş olmalı. Bu zaman diliminde Sonic’in çeşitli portlarını oynadım. Ancak şimdi Sonic oynamak istiyorsanız, incelediğimiz Sonic Generations elinizde bulunmalı.

20 yıllık bir efsane

Sonic Generations’da hem klasik Sonic’le, hem de modern Sonic’le oynayabiliyoruz. Hikayemiz de klasik Sonic, Green Hill’de ilerlerken karşısına çıkan gizemli düşmanı Time Eater’ın Green Hill’i zamandan silmesiyle başlıyor. Sonrasında ise günümüze dönen hikayede modern Sonic’in doğum gününe konuk oluyoruz ve bu sefer de Time Eater burada ortaya çıkıyor ve partiyi mahvediyor. Açılan boyutlara emilen Sonic’in arkadaşları, Sonic tarihindeki farklı noktalarda hapsoluyorlar. Sonic bunu durdurmaya çalışıyor ancak White Space adı verilen ilginç bir boyutta tıkılıp kalıyor. Bu boyutta herşey zamandan silinmiş şekilde bembeyaz ve Sonic’le bu bölümleri bitirerek her yere renk kazandırmamız gerekiyor.

Sonic bu bölümlerde ilerlerken genç hali olan klasik Sonic ve arkadaşı klasik Tails’la da karşılaşıyor. Oyunun bölümleri, 20 yıllık Sonic hikayesinin adeta baştan yaratılması. Üç ana başlık olan klasik dönem, Dreamcast ve modern dönem altında toplanan bölümler, ister klasik isterseniz de modern Sonic’le oynanabiliyor. Klasik Sonic’le oynamanıza izin verilen bölümler, bildiğimiz iki boyutlu oynanış tarzına sahip. Spin Attack ve Spin Dash özellikleriyle düşmanlarımızı altedebiliyoruz. Modern Sonic’le oynadığımız bölümler ise iki ve üç boyutlu tarzda oynanışa sahip. Biraz daha Sonic Colors ve Sonic Unleashed tarzında diyebiliriz. Klasik özellikler dışında hızlı koşma ve saldırılardan bir süreliğine etkilenmeme gibi özelliker de bu modda sunuluyor. Her oyun bölgesinde iki farklı Sonic için özel Act’ler yer alıyor. Bu Act’lerin yanında 10 adet challenge da bulunuyor.

Bölümler dışında White Space’de uğrayabileceğiniz Skill Shop adında bir dükkan da mevcut. Bu dükkandan yaptığınız yüksek skorlarla alabileceğiniz puanlarla birlikte yeni özellikler, kalkanlar satın alabiliyor ve hatta SEGA Genesis için geliştirilen orijinal Sonic the Hedgehog oyununu oynayabiliyorsunuz. Challenge’ları bitirerek ve bölümlerin içerisindeki kırmızı Ring’leri buldukça özel yeteneklerle birlikte ekstra sanat çalışmaları ve müzikleri açabilmeniz de mümkün.

Sonic Generations’daki bölümlerden bahsetmişken kısaca hangi oyunlardan alındıklarını da söyleyelim. Sonic the Hedgehog’dan “Green Hill”, Sonic the Hedgehog 2’den “Chemical Plant”, Sonic&Knuckles’dan “Sky Sanctuary”, Sonic Adventure’dan “Speed Highway”, Sonic Adventure 2’den “City Escape”, Sonic Heroes’dan “Seaside Hill”, 2006 yapımı olan Sonic the Hedgehog’dan “Crisis City”, Sonic Unleashed’den “Rooftop Run” ve son olarak Sonic Colors’dan “Planet Wisp” bölümleri Sonic Generations’da yer alan bölümler.

Bir hızlı mavi kirpiyim

Oyunda Sonic’in geçmiş döneminden kesitler görmek oldukça güzel. Özellikle Sonic’le hiç tanışmamış oyuncular için bulunmaz bir fırsat. Modern Sonic’le oynadığımız bölümlerdeki dinamizm ve hız, platform oyunlarının tam istediği tarzda. Ancak oyunda sadece 4 adet büyük boss fight bulunması biraz can sıkıcı.
Biraz da teknik açıdan bakmak gerekirse, Sonic Generations’daki bölüm ve karakter tasarımları oldukça renkli ve canlı. Bazen bu küçük karışıklıklara neden olsa da Sonic dünyası olabildiğince iyi aktarılmış. Bazı kısımlarda framerate sorunları yaşanıyor. Bunun dışında görsel olarak en iyi Sonic oyunu diyebiliriz.

Müzik ve ses açısından fena değil. Klasik Sonic müzikleri karşımıza çıkıyor. Seslendirmeler de eskisi kadar sinir bozucu olmamış. Her ne kadar Sonic’in fazla konuştuğuna tanık olmasak da seslendirmeler kötü değil.

Sonic oyunlarını sevenlerin kesinlikle edinmesi gereken bir oyun olan Sonic Generations, yeni nesil oyuncuların da Sonic karakteriyle tanışması için mükemmel bir fırsat.  SEGA’yla özdeşleşen bu karakteri uzun bir süre sonra tekrar görmek biz oyuncular için sevindirici. Umarız ki uzun yıllar Sonic’le birlikte yepyeni maceralara atılabiliriz. İyi ki doğdun Sonic!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu