Xbox 360 ve PlayStation 3’ün ana işlemcilerinin geliştirilmesinde görevli olan eski bir IBM mühendisi Microsoft aleyhine ifadelerde bulundu: Buna göre Microsoft, Sony tarafından PlayStation 3 için planlanan yatırımlardan ücret karşılığı faydalanmış.
Xbox 360 ve PlayStation 3’ün ana işlemcileri çekirdekte IBM’nin Power PC projesi kapsamında geliştirdiği teknolojileri baz alıyor. Eski IBM mühendislerinden David Shippy yardımcı yazarı Mickie Phipps ile kaleme aldığı kitabı “The Race for a New Game Machine”de Microsoft’un para karşılığı, aslen Sony ve Toshiba’nın IBM ile birlikte ürettiği geliştirmelerden istifade ettiğini ifşa ediyor. Wall Street Journal’a göre Shippy, her üç şirketin 2001 itibariyle müştereken nasıl yaklaşık 400 milyon Dolar yatırıp PS3’ün Cell işlemcisini, Sony cihazını 2005 sonu itibariyle piyasaya sunabilecek şekilde geliştirmek istediğini tasvir ediyor.
Fakat 2002 sonunda konsolu için işlemciye ihtiyaç duyan başka bir işletme IBM’ye müracaat etmiş: Microsoft. Bunun neticesinde IBM çalışanları şirkete 2003 yılında aslen Sony’nin iştirakiyle geliştirilen Cell işlemcisinin çekirdeğini sunmuş. Yazarlara göre IBM, Toshiba ve Sony IBM’nin pahalıya mâl olan teknolojiyi diğer işletmelere satmasında gerçi hemfikir kalmışlar; ama bunun tam da Sony’nin rakibi Microsoft olacağı o zaman Sony tarafından bilinmiyormuş.
Anlatılana bakılırsa durum IBM geliştiricilerinin Xbox 360 çalışmalarını yan büroda çalışan Sony ve Toshiba mühendislerinden düzenlice saklamaları yönünde cereyan etmiş. David Shippy, toplantılarda Microsoft geliştiricileriyle buluşması sonucu Xenon’un (Xbox 360 işlemcisinin nihaî ismi) mimarisi hakkında tartışıp PS3 yongasının tasarımında ortaya çıkan know-how’a başvurduğunda kendini “kirlenmiş” hissettiğini yazıyor.
Bunu müteakiben Sony için durum daha da kötüleşmiş. Her iki işlemci de aynı zamanda tamamlanmış. Fakat seri üretimde problemler çıkmış; burda sadece Microsoft ön planda alternatif imalat kaynakları olarak kendini emniyete almış. Bu ve Sony’deki gecikmeler yüzünden Xbox 360 2005 sonu, PlayStation 3 ise ancak bir yıl, ki bu farkı Sony hâlen kapatamadı, sonra piyasaya çıkmış. Beş ay sonra, 2007 nisanında PlayStation’un geliştirme müdürü Ken Kutaragi, Sony Computer Entertainment’teki vazifesinden istifa etmiş.
KAYNAK