İlk başta Avrupa birliğinin Netflix ve Youtube gibi yayın servislerinden video kalitelerinde kısıtlamaya gitmelerini istemesi ile gündeme gelmişti bu konu. Daha sonradan pek çok firmanın konuya dahil olmasıyla dünya geneline bant genişiliği rahatlatma çalışmaları başladı. Herkesin karantina ile evlerine çekilmesiyle beraber artan internet kullanım oranları yüzünden bant genişliğinde sorunlar oluşmaya başladı. En azından yetkililerin söylediği bu şekilde. Bunun üzerine ilk önce Youtube ve Netflix ardından Amazon daha sonra ise Sony en sonda WhatsApp kısıtlamalara gitti.
Bu konunun yapılma sebebi internet bant genişliğinin uzaktan eğitime, uzaktan çalışanlara ve sağlık hizmetlerine daha fazla ayrılmasının istenmesi. Bildiğiniz üzere dünya genelinde insanlar uzaktan eğitim görmeye ve uzaktan çalışmaya başladılar. Her ne kadar ülkemizde hâlâ diziler bile çekilmeye devam etse de teorik olarak bunun yapılmaması gerekiyor.
Sony indirme hızlarını sınırlayarak internet bant genişliğini rahatlamak istiyor
Sony Interactive Entertainment, internet erişimini korumak için bant genişliğinde ayarlamalar yaptı. “Ayarlamalar” derken burada söylenen indirme hızlarının düşürülmesi ile bant genişliğinin rahatlatılması. Yapılan açıklamada oyun oynarken herhangi bir sıkıntının oluşmayacağı, sadece oyunları indirirken gecikme ya da yavaşlamanın hissedilebileceği söyleniyor.
Diğer taraftan Youtube standart olarak videoları artık 1080p yerine 720p ya da bölgeye göre 480p ayarında başlatıyor. İzleyiciler dilerlerse kaliteyi tekrardan yükseltebiliyorlar.
Dünyayı etkisi altına alan COVID-19, her sektörü iyisiyle kötüsüyle etkilemiş durumda. Dünya genelinde hastalıkla baş etmek için adeta bir seferberlik yaşanırken teknoloji şirketleri de bu duruma dahil oluyorlar. Bazıları bu haberde bahsettiğim gibi hızları düşürürken bazıları alanları bile olmadığı halde solunum cihazları üretmeye ya da test örnekleri oluşturmaya çalışıyorlar.
Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp‘da önlem alan diğer bir isim. Video süre sınırı 15 saniye ile sınırlandıran WhatsApp bu sayede bant genişliğini rahatlatmaya çalışıyor. Eskiden videoların süre sınırı 30 saniyeydi. Yarı yarıya bir düşüş söz konusu yani. Bu sınırlama şimdilik sadece Hindistan için geçerli. Fakat Youtube ve Netflix sınırlandırmaları da başta sadece Avrupa için geçerliydi. Fakat sonradan dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaya başladı.