Ürün İnceleme

Sound Blaster Audigy Player

Hatırlar mısınız bundan bir kaç sene önce Sound Blaster Live ses kartları çıktığında ne kadar büyük olay olmuştu? Zamanla 4+1 sistemler standart oldu ve kalitesiz küçük speakerların yerini çevremizi sarmalayan kaliteli hoperlörler aldı. Şimdi hemen hemen her ses kartı 4.1 destekliyor. Tabi şu boardlara entegre ses kartları dışında..

Öncelikle ses kartı nedir onu açıklamak boynumuzun borcudur. Bildiğiniz gibi (lise fiziğinde öğretiyorlar) ses bir dalgadır ve her değeri alabildiği için analogtur. Ama bilgisayar dijital bir alettir. Sesin bir şekilde dataya dönüşmesi gerekir. Bunu da ses kartı yapar. Ses kartına analogdan dijitale çevirici gibi bir isim koyabiliriz.

Mp3 çekerken heralde 44.000 KHz olmasına dikkat edersiniz. Bunun kaliteli olduğunu düşünürüz. Ses kartı analog sinyalden “sample”, yani örnekler alır. Bunları alma hızına ise “sampling rate” denir. Standart bir ses kartı 4.000 ile 44.000 KHz arasında sample paketi alabilir (frekans 1 bölü zamandır). Bu örneklerin büyüklüğü ise 8 bit, 16 bit şeklinde ifade edilebilir. Bu terimlerden ilki örnek dosyanın alınma hızı, ikincisi ise alınan örneğin büyüklüğüdür.

Ürünümüz Sound Blaster Audigy. Kart gayet geniş ve iki PCI slot harcıyor. İkinci parça joystick, midi vs. girişi için kullanılıyor ve ana karta bir kablo ile bağlanıyor. Yalnız şunu belirtmeliyim ki bu yazıyı hitap ettiğim kitleye, yani bilgisayar oyuncularına göre yazacağım (son kısımda müzik yapanlara da bazı açıklamalar yaptım). Açıkça söylemek gerekirse Audigy oyunculara EAX 2.0 dışında pek bir yenilik getirmedi. Aynı anda birkaç efekt verebiliyor. Çıkış yükseltilmiş ama bütün bunları farkedebilmeniz için çok iyi (PAHALI) bir ses sistemine ihtiyacınız var.

Peki ürünün özellikleri nedir?

Gerçek terimlerle şu özellikler mevcut:

  • High-end müzik için profesyonel ev stüdyosu araçları
  • gelişmiş multi I/O bağlantıları ve Low Latency ASIO* desteği
  • 24-bit multi-kanal performansı ve 100dB SNR ile yüksek kalite ses
  • EAX® ADVANCED HD™ teknolojisi ile gelişmiş müzik efektleri
  • Tam entegre SB1394™ (IEEE® 1394 uyumlu) konnektörü ile DV Camcorder, digital audio player, harici sabit disk, yüksek hızlı CD-RW ve diğer ev eğlence ekipmanları için bağlantı imkanı
  • Audigy çipi Wavetable Synthesizer Polyphony 64 (8-nokta interpolasyon) sistem belleği üzerinden 1GB bellek desteği
  • 4 MB Sample Set 48 MIDI kanalı, 32-bit efekt motoru Dijital Ses Özellikleri Full Duplex Max. Kayıt derinliği
  • 16-bit Max. kayıt oranı
  • 48KHz Max. oynatım derinliği
  • 24-bit Max. oynatım oranı
  • 96kHz Signal-to-Noise oranı
  • 100dB Soundfont desteği, Soundfont 2.1 dahil
  • Uyumluluk Windows XP (Downloadable), Windows ME, Windows 2000, Windows 98 (Win 98SE SB1394 destegi için), Windows NT 4.0, DOS General MIDI, MPC3, Plug & Play, Sound Blaster PCI EAX, Microsoft DirectSound, Microsoft DirectSound 3D & Derivatives PCI 2.1, AC97, MPU-401 UART Dolby® Digital 5.1 çözme EAX Advanced HD ASIO desteği Konnektörler Mikrofon girişi
  • Line girişi, Line çıkışı (ön hoparlör), Line çıkışı (arka hoparlör), MIDI/Joystick Portu (ilave olarak)
  • MPC3 CD Audio girişi
  • Auxiliary girişi
  • TAD girişi 24-bit DAC
  • 24-bit ADC Analog/Dijital çıkışı (Analog: Merkez & Subwoofer / Dijital : 6-kanal S/PDIF)
  • Digital DIN SB1394 CD Digital girişi 4 hoparlör desteği Creative MultiSpeaker Surround Creative Environments 5.1 hoparlör desteği Ön/Arka hoparlör ses seviye ayarı Merkez hoparlör ses seviye ayarı
  • Subwoofer hoparlör ses seviye ayarı
  • Crossover Frekans ayarı (10 – 200Hz)
  • Dolby Digital 5.1 Pass-through (Dolby Digital softDVD yazılımı ile), DTS pass-through (Dolby Digital softDVD yazılımı ile)Hiç birşey ifade etmiyor değil mi? İşimize yarayacakları biraz açıklamaya çalışayım…

    -100dB çıkış gücü değeri gerçekten çok yüksek…

    -Ayrıca ses kartının kötü kayıtlardaki cızırtıları giderici özelliği var, ben denedim işe yarıyor (Audio Clean Up)…

    -Eax 2.0 sayesinde oyunlarda daha gerçekçi efektler elde edebiliyorsunuz…

    -Sizi ne kadar ilgilendirir bilemem ama sesleri yavaşlattığınız zaman sesler bozulmuyor, müzikle ilgileniyorsanız işinize yarayabilir. Normalde kalınlaşır, anlaşılmaz olur (Time Scaling)…

    -Kartın üzerinde değişik bir çıkış var. Acayip hızlı olduğu iddia ediliyor ama oraya takabileceğimiz aletler ne zaman çıkar bilemiyorum…

    -Gözden kaçan birşey var: alet 24bit/96 Hz playback yapabilmesine rağmen 16 bit/48Hz kayıt yapabiliyor…

    Bilgisayarda müzik yapmak isteyenler için birkaç not:

    -Bu alet 90$+kdv fiyatına rağmen ASIO destekli! Evet yanlış duymadınız. Cubase’i krallar gibi kullanabiliyorsunuz. Creative’in internet sayfasındaki bilgilere göre min 2ms kadar bir gecikme ile çalışabiliyormuş…

    – Creative Live’da olduğu gibi distortion, reverb vb. özelliklere sahip. Takın gitarı:)

    -Sound Font 2.1 desteği mevcut (Teorik olarak 4Gb’a kadar!)…

    -DREAM sayesinde insanın etrafında dönüyor hissi veren değişik eserler yaratabiliyorsunuz (Ben beceremedim bu işi)…

    Şimdi kutudan çıkanlara bakalım (Audigy Gamer):

    Giants: Bu oyun çıkalı bir sene oldu. Keşke daha yeni bir oyun verselerdi ama ben oyuna bayıldım, hastası oldum. Çok eğlenceli…

    Creative Software: Her zaman kaliteli programlar yapan Creative yine bu alışkanlığından vazgeçmemiş. Creative PlayCenter 3, Creative Surround Mixer
    gerçekten başarılı ve kullanışlı programlar. Ama Oozic player için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Gerçekten çok gereksiz bir program, hakkında konuşmak bile istemiyorum…

    Eax Goldmine: Eax 2.0’ın ne olduğunu anlamamız için yapılmış gerçekten bir kere girilip karıştırılması ve ailenin diğer üyelerinin de tek tek rehin alınıp “anne bak acayip, ses ordan burdan geliyor” diyerekten onlara da dinletilmesi gereken bir demo. Bu demoda çevrede dolaşarak seslerin Eax desteği olmadan nasıl geldiği ve eax açıkken nasıl olduğunu kendi kulaklarınızla duyabilirsiniz…

    Audigy Experience’da ise kartın neler yapabileceği kısaca anlatılmış, gösterilmiş…

    Creative Live çıktığında bir devrim olmuştu dedik ama Audigy bunu başaramadı. Biz oyunculara çok yeni şeyler sunamadı. Yinede Live şimdi nasıl standart olmuşsa, bir kaç sene sonra Audigy’nin standart olacağına inanıyorum. Yeni bir bilgisayar topluyorsanız içine Audigy koymak gelecek için akıllıca olabilir. Fakat alacağınız ses kartının Creative marka olmasına dikkat edin derim (Ses kartında Creative’den CD-ROM’da LG-Toshiba’dan şaşmayın). Bir şekilde paranın karşılığını alırsınız. Ama evinizde Creative Live yada Live! varsa Audigy’ye geçmek gerçekten para israfı olur. Soundfont desteğiyle kendi müziğinizi de yapar Live! ile Dolby Digital sesin keyfine varabilirsiniz. Audigy’de ses çıkışı arttırılmış ama bunun farkına varmak için kaliteli bir ses sistemine ihtiyacınız var. Zaten bilgisayarda büyük ihtimal mp3 dinleyeceksiniz ve hoperlörlere o kadar para vermek istemeyeceksiniz.

    Bu karta tek gerçek rakip olarak Zoltrix’in Nightingale serisini görüyorum. Çünkü fiyatı dörtte biri kadar (25 dolar+kdv), ayrıca çıkışları altın kaplama ve MD kullanıcılarını mestedecek bir özelliğe, optical çıkışa sahip! Bu özelliklere sahip Audigy’in fiyatını ne siz sorun ne ben söyleyeyim…

    Zoltrix 5.1 ses sistemlerini destekliyor. DTS, AC-3 ve Dolby Digital Decoding desteği vermiyor. Bunlar için WinDVD gibi software decoderlara ihtiyaç duyuyor, fakat Creative Live bile hardware Dolby Digital çözücüye sahip. Ama Zoltrix’in çok büyük bir handikapı var: çipi HSP (host-based signal processing chip). Yani sadece sound processing için, en önemli işlemleri ses kartı yapıyor. Geri kalan hesaplamaları sizin işlemcinize yaptırıyor. Sonuçta işlemciye yük biniyor ve bilgisayarınızı yavaşlatıyor. HSP modemlerin ne kadar sinir bozucu olduğunu bilmeyen yoktur heralde. Açıkçası müzik sizin için önemli bir hobi değilse ve kaliteli hoperlörleriniz yoksa Zoltrix’i tercih edebilirsiniz…

  • Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu