Spider-Man: Shattered Dimensions
Büyük kahramanımız Spider-Man, 50. senesine yaklaşırken yepyeni bir yapım ile bizleri selamlıyor. 1962 yılında, Stan Lee tarafından yaratılan kahramanımız sayısız çizgiromanı, video oyununu ve hatta sinema filmlerini geride bıraktı. Son olarak 2008 yılında, Spider-Man: Web of Shadows’u oynama şansına sahip olmuştuk. Marvel’ın en sevilen karakterlerinden biri olan Spider-Man, Shattered Dimensions ile birlikte, bizi dört farklı boyuta götürüyor ve dört farklı Spider-Man tecrübesi yaşamamıza olanak sağlıyor.
Eski dostlar ya da düşmanlar
Öncelikli olarak belirtmemiz gereken şey, Spider-Man: Shattered Dimensions’ın senaryosunun, Dan Slott tarafından yazılmış olması. Kendisi, çizgi romanlarından da hatırlanacağı üzere önemli bir senarist. Hikayede, The Amazing Spider Man, Spider-Man Noir, Spider-Man 2099 ve Ultimate Spider-Man’i kontrol etme şansına sahip olsak da tek bir amaç için uğraşıyoruz, Tablet of Order and Chaos’un parçalarını bulabilmek. Maceranın hemen başında, Spider-Man ve Mysterio’nun karşı karşıya gelişine şahit oluyoruz. Bu esnada bahsini ettiğimiz tablet parçalarına ayrılıyor ve bu parçaları bulabilmek için farklı boyutlarda mücadele etmek gerekiyor. Madam Web de bu konuda bizden yardım istiyor ve dengelerin alt üst olmaması için bu tablet parçalarının mutlaka bulunması gerektiğini belirtiyor. Artık iş başa düşmüş durumda ve ağlarımızı bol bol kullanacağımız maceramıza başlamızın zamanıdır.
İlk bölüm tamamen bir alıştırmadan ibaret. Bu sayede kontrol edeceğimiz tüm Spider-Man’lerimizin özelliklerini tanıyabiliyoruz. Her bölümde farklı karakter kontrol ediyoruz ve bölümleri açtıkça istediğimiz sırayla oynama şansına sahip oluyoruz. Karakterlere göre; bölümlerin konsepti değişiyor ve bu oyuna epey renk katıyor. Her bölümün sonunda, farklı boss ile karşılaşıyoruz. Yapımcılar, yarattıkları bölümü bizlere ellerinden geldiğince, uygun konseptte sunmaya çalışmış.
Ara videolar son derece iyi ve güzel grafiklerle hazırlanmış. Seslendirmeler ve profesyonel ellerden geçmiş. Dört Spider-Man de farklı isimler tarafından seslendiriliyor. Oyun içi grafiklerde ise; yapımcılar çizgi roman havası yaşatmak istemiş. Bu yüzden, hem karakterler, hem de çevre detayları tamamen çizgisel olarak hazırlanmış. Ara sıra ufak tefek mantık ve animasyon hataları göze çarpabiliyor, ancak genel olarak son derece tatmin edici. Ayrıca gayet de sempatik gözüküyorlar.
Örümcek dörtlüsü
Önce karakterlerin ortak özelliklerine göz atalım. Klasikleşmiş Spider-Man hızı ve dinamiği burada aynen geçerli. Ağlarımızla sağa sola hoplayıp zıplıyor ve böylece seri bir şekilde hareket edebiliyoruz. Bununla birlikte, dövüş yeteneklerimiz ile örümcek güçlerimizi birleştirip, ortaya gayet güzel kombinasyonlar çıkartabiliyoruz. Düşmanları öldürdükçe ve etraftaki gizli örümcekleri topladıkça, deneyim puanları kazanıyoruz. Bölüm içlerindeki challenge’ları yerine getirdikçe de, deneyim puanlarını kullanarak özellikler satın alabiliyoruz. Bazı özellikler, belli bir karakter için olurken, bazıları da hepsini kapsıyor. Yetenekler, dövüş ve karakter yetenekleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Birbirinden farklı kombo seçenekleri alabiliyor, karakterlerimizin özel yeteneklerini ve sağlık durumlarını daha iyi duruma getirebiliyoruz. Bu arada, oyun içerisinde bulduğumuz örümcekler aynı zamanda sağlık görevini de görüyor.
Şimdi tek tek karakterlerimizin özelliklerine bakalım. Amazing Spider-Man, bildiğimiz klasikleşmiş örümcek adamımız. Kendisi son derece kıvrak ve birbirinden farklı dövüş kombinasyonlarını rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Eskiden Spider-Man oyunları, daha çok şehir içlerinde geçerken burada, Amazing Spider-Man’le oynadığımız bölümler daha farklı mekanları içeriyor. İlk bölümde Kraven’le karşılaştığımız yerler bir ormandan ibaret. Bir sonrasında ise, Sandman kapışmalarımız maden ve kum bölgelerinde geçiyor.
Bambaşka dünyalar
Spider-Man Noir ise apayrı bir konseptle geliyor. 1930’un New York’unda geçen Noir görevlerinde, gizlilik ön planda ve çeşitli hamleler ile düşmanları etkisiz hale getirebiliyoruz. Bu bölümlerde kapışmalara girmek tamamen bizim zararımıza. Zaten gizli kalmak ve bu şekilde düşmanları öldürmek son derece basit, hızlıca ilerleyebiliyoruz. Gölgeler bizim dostumuz ve gölgelere sığındığımız sürece kesinlikle problem olmuyor. Düşmanlar bizleri gördükleri zaman direkt olarak ateş açıyorlar, ancak en yakın gölgeye gidip biraz beklediğimizde yine kurtulmuş oluyoruz. Oyunun genelinde düşmanlarımızda yapay zeka eksikliği hakim. Diyelim ki 3 düşman var, herhangi bir tanesini aralarından çekip alıp etkisiz hale getirdiğinizde, yanındakiler hiç tepki vermiyorlar ve çok yakın olmalarına rağmen ruhları bile duymuyor. Bu tip gizli saldırıları; görünmeden yakın ve uzak mesafelerden, ayrıca tepeden yapabiliyoruz. Noir bölümlerinde daha karanlık ama bizlere eski zamanları yaşatan bir renk paleti hakim, çizgisellik de aynen devam ediyor.
Spider-Man 2099 ise; gelecekteki Spider-Man olarak karşımıza çıkıyor ve teknolojik bazı özellikleri ile geliyor. Değişik bir kostüme sahip, üzerinde pençeleri de var. 2099 bölümlerinde uzay çağındaymışız gibi bir hava hakim. Uçan araçlar var ve kapıştığımız düşmanlar da robotlardan oluşuyor. Her karakter, kendine has konseptlere sahip, ancak bölüm tasarımları bazen yeteri kadar çeşitlendirilmemiş. Genelde aynı şekil yerlerden geçip aynı tarz mekanları görüyoruz. Bu tedüzelikle ilgili olarak ayrı bir paragraf açacağız. 2099’un özel yeteneği olarak zamanı yavaşlatma göze çarpıyor. Bununla birlikte, çeşitli roket saldırıları ve bombalardan rahat kurtulma şansımız oluyor. Çevre olarak da; gayet ışıklı ve gelecekte geçtiğini gösteren bir yapıya sahip 2099’un bölümleri.
Ultimate Spider-Man’in de kendisine has farklı bir yapısı ve bölümleri var. Örneğin karşımıza ilk görevi olarak, Electro’yu yok etmek çıkıyordu. Ultimate’in ağlarının dışında, kostümüne ait ölümcül sarkaçları bulunuyor. Bunlarla birlikte, çok ölümcül kombinasyonlar gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca bir de Rage özelliği var. Bu özellikle birlikte, düşmanları öldürerek Rage barımızı dolduruyoruz. Zor durumda kaldığımızda Rage’imizi kullanıyor ve böylece daha ölümcül saldırılar yapabiliyoruz. Gayet karizmatik bir kostüme sahip olan Ultimate Spider-Man’in bölümleri de iyi aksiyon içeriyor.
Kader ağlarını ördü
Shattered Dimensions’ın oldukça zevkli ve oynanışı eğlenceli kılan özellikleri var ancak bunların hep aynı yerlerde ve aynı şekillerde kullanılması biraz suratımızı ekşitmemize neden oluyor. Genel olarak bakıldığı zaman, gayet hareketli ve eğlenceli bir oynanış hakim. Sürekli bir yerlerden zıplıyoruz ve dövüşüyoruz. Noir bölümlerindeki gizlenme teması ve düşmanları alt ederlen kullandığımız özellikler gayet güzel düşünülmüş ancak bazı yapay zeka problemleri ve tek düzelikler, eğlencenin maksimuma ulaşmasına biraz engel oluyor.
Öncelikle, bölümün boss’uyla tüm level boyunca haşır neşiriz. Bu sistem aslında iyi düşünülmüş ve devamlı aksiyon sağlıyor. Ancak, her bölümde bir boss’un 3 kere gelmesi ve her seferinde boss’ları benzer şekillerde alt etmemiz bir süre sonra monoton bir hal almaya başlıyor. Önce zayıf yaratıkları geliyor; o sırada boss bize şöyle bir gözüküyor ve gücü tükenene kadar kapışıyor. Daha sonra bizden kaçıyor ve bir süre onu kovalıyoruz. Bu arada hafif ve orta güçteki yaratıklar bir arada geliyorlar. Bir alanda tekrar bize gözüküyor ve burada da alt ettikten sonra son kısma doğru ilerliyoruz. Bazı alanlara geldiğimizde, etrafta bulunan tüm düşmanları temizlemek icap ediyor. Yine de, boss’ları öldürmek için izlediğimiz yollar fena değil ve hem boss’un hem de çevresel etmenlerin özelliklerini kullanmamızı gerektiren kısımlar var.
İlginç olaylar silsilesi
Amazing’in ilk bölümünde şöyle bir kısımla karşılaştım; bir yandan düşmanları öldürmeye çalışırken, sniper benim peşimdeydi ve bir yandan da onun dürbününden kaçmaya çalışıyorduk. Düşmanları temizledikten sonra, sniper’ın bizim için ağaç devirmesini ve yol yaratmasını sağlamamız gerekiyordu. Bu gibi kısımlar, Shattered Dimensions’ı ayakta tutan keyifli yanlar. En son boss savaşlarının belirli bir bölümünden sonra, kamera birinci şahıs görünümüne geçiyor ve yumruklar konuşmaya başlıyor. Bir yandan da, düşmanların saldırılarından zamanlamalı olarak kaçmamız gerekiyor. Yine güzel düşünülmüş, ama bir yerden sonra hep aynı şekilde seyreden bir özellik.
Yine tekrar tekrar yapmak zorunda bırakıldığınız durumlardan biri de, insanları kurtarmak. Mesela, Ultimate’le oynarken bir elektrik santralindesiniz ve burada ilerlemek için bir kısımda işçileri kurtarmalı, sonra da onları korumalısınız. Daha sonra bunun aynısını, Amazing ile maden bölümünde de kapıyorsunuz. Noir ile oynarken de, önce çevredeki düşmanları temizleyip, daha sonra rehineleri gereken yerlere götürmeniz gereken kısımlar var. İlk başlarda bir sorun yokken, hep aynı senaryoya karşılaşmak güzel olmuyor. Güzel düşünülmüş bir bölüm de, 2099’la oynarken karşıma çıktı. Boss’u havada kovalıyorduk ve bir yandan da etrafta üzerimize gelen engellerden ve duvarlardan kaçıyorduk. Yalnız, Spider-Man’in hızına bazen yetişmek zor oluyor. Şöyle ki, çok hızlı hareket etmesi zaman zaman göz yorucu oluyor ve kameranın oraya buraya hızlıca gidip gelmesine sebep oluyor.
Yine de bir klasik
Genel olarak baktığımız zaman, Spider-Man Shattered Dimensions, kesinlikle başında eğlenceli vakit geçirilebilecek bir yapım. Özellikle Spider-Man dünyasının 4 farklı şekilde ele alınması ve 4 farklı karakteri kontrol edebiliyor olmamız çok güzel. Ancak, keşke bir yerden sonra kendini tekrar etmeseydi demeden de edemiyor insan. Yine de, zaman zaman karşılaşabileceğimiz değişik sahneler ve ara videolar için bile oynanır diye düşünüyorum. Özellikle Spider-Man severler için alıp oynamakta zaten bir sakınca yok, oyuncu gözüyle değerlendirildiğinde ise; tekrarlı kısımları dikkate alınmadığında alıp keyifli zaman geçirilebilecek bir yapım.