Oyun İncelemeleri

Starcraft Remastered

Konsoldan ziyade sekizinci video oyun jenerasyonunun “Remastered” yani yeni grafikler ile yeniden çıkan oyunlar ile dolduğunu hiç düşündünüz mü? Patapon, Voodoo Vince, WipEout Omega Collection ve son olarak Crash Bandicoot gibi oyunların yenilenmiş sürümleri sayesinde eski günleri hem geri getiriyor, hem de oyunlarla eskisi gibi eğlenebiliyoruz. Her ne kadar yenilenmiş oyunlar firmaların tembelliği sonucunda ortaya çıksa da, günümüzün oyun algısı değiştiğinden eski oyunlara bir kez daha şans vermek belki de bazılarımızı oldukça mutlu ediyor. Şimdi ise Blizzard’ın efsaneleşmiş gerçek zamanlı strateji oyunu Starcraft’ın yenilenmiş sürümü ile karşı karşıyayız.

İlk Starcraft, 1998’in güneşli bir bahar ayında oyuncuların karşısına çıkageldi. Döneminde ilk iki RTS Warcraft oyunu sayesinde video oyun dünyasını kasıp kavuran Blizzard, oyunculara fantastik dünyaların kapılarını aralayan nadir firmalar arasında yer alıyordu. İlk başta Warcraft evreninin yakışıklı ırkı Orc’ları uzaya çıkarmak isteyen genç ve hevesli ekip, oyunun ilk sürümünden oldukça negatif eleştirilere maruz kaldı. Böylelikle Starcraft projesine baştan başladığını duyuran Blizzard, Starcraft için sıfırdan bir oyun motoru geliştirip, yeni bir hikaye ile oyuncuların karşısına çıktı. Yayınlanan ilk CGI videodan sonra oyunun milyonlara ulaşacağı belli olmuştu. Gizemli uzay atmosferinin içerisine temelleri sağlam üç adet ırk ekleyen Blizzard, Starcraft ile birlikte RTS konusunda ne kadar yetenekli olduğu bir kez daha kanıtlamış oldu.

Oyun çıktığı dönemde peynir ekmek gibi satıyordu. Windows’un yanında Mac OS destekli makinalara da çıkan oyun, maddi anlamda Blizzard’ın kasalarını fazlasıyla doldurdu. Hatta geliştirici ekip, oyunu daha fazla oyuncuya göstermek için Starcraft’ı zamanın başarılı konsolu Nintendo 64 için bile çıkarmıştı. E-sporun ata sporu olduğu Güney Kore topraklarında oldukça beğenilen Starcraft, aynı zamanda günümüz e-spor anlayışının temellerini de attı. Adına düzenlenen onlarca turnuvadan sonra oyuncular, Starcraft’ın diğer RTS oyunlarına göre oldukça derin ve mekaniksel anlamda zor olduğunu anladı.

2017 yılında ise RTS türüne ait pek fazla başarılı yapımlar ile karşılaşamıyoruz. Geliştirilen oyunlar ise küçük bütçelere sahip olduğunda, AAA oyunların yanında market bazında oldukça eziliyorlar. Blizzard bu boşluğu görmüş olacak ki, hali hazırda Starcraft 2 ile oluşturduğu oyuncu topluluğuna, Starcraft’ın yenilenmiş sürümünü armağan etti. 90’larda büyümüş oyuncuların dilinden düşmeyen Starcraft, yenilenmiş sürümünde eskiden getirdiği tüm özellikleri barındırıyor.

İlk olarak oyunun reklam kampanyalarında boy gösteren grafiklerinden bahsetmek istiyorum. Grafikler konusunda Blizzard’ın oldukça güzel bir iş çıkardığı oyunun her halinden belli oluyor. Oyuna ilk başladığınız andan itibaren her bir birimin Blizzard tarafından yeniden işlendiğini görüyorsunuz. Şahsen oyunu oynadığım ilk saatlerde, oyunun zoom ayarını sonuna kadar kökleyerek oynadım. Keza oyunun yeniden yapılmış hali, 90’larda gördüğümüz çizimlerin aynısını günümüzün grafik kalitesine aktarmış. Bu sayede tema olarak eski oyuna sonuna kadar bağlı kalan Starcraft: Remastered’ı oynarken saatlerce ekran başına kitlenebilirsiniz. Grafik tarafında oyunun 1080p ve 4K desteğini de es geçmemek gerekiyor. Vakti zamanında en fazla 640 x 480 çözünürlük desteği sunan Starcraft’ın böylesine bir evrim geçirmesi, oyuna girdiğiniz ilk andan itibaren sizi şaşırtabilir. Ancak grafikler her ne kadar güzel hale getirilse de, oyunun ışıklandırması Starcraft evreninin büyüsünü biraz zedeliyor.

Hatırlayacağımız üzere ilk Starcraft’ın ışıklandırma efektleri daha karanlık ve oyuncuyu devamlı bilinmezliğe sürükleyen bir yapıdaydı. Fakat Starcraft’ın yenilenmiş sürümünde daha çok lunaparktan çıkıp gelen ışıklar ile karşılaşıyoruz. Şahsen Starcraft’ı çevrimiçi maçlardan daha çok atmosferi için oynadığımdan oyunu bu kısmı pek hoşuma gitmedi.

Sesler konusundaysa Blizzard’ın ortaya koyduğu ince işçiliğe tanık olmak mümkün. Terran Marine’lerinin “Rock and Roll” repliğini HD bir şekilde duymak gözlerinizi yaşartabilir. Müzikler de aynı şekilde yeni nesil bir şekilde karşımıza çıkıyor. Vakti zamanında her bir ırk için farklı farklı müzik tercihleri yapan Blizzard, 90’ların video oyun havasını Starcraft’ta çok iyi bir şekilde yansıtıyordu. Eski oyuna ait olan müzik albümü, yenilenmiş bir şekilde tekrar piyasaya çıksa, hiç düşünmeden kesinlikle satın alırdım.

Eğer Starcraft evrenine daha önce hiç bulaşmamışsanız ve uçsuz bucaksız uzay macerasına girişme hevesiniz varsa, sizlere Starcraft’ın oynanışından da kısa bir şekilde bahsetmek isterim. Klasik RTS oyunlarında karşılaştığımız ham madde toplayıp, bina inşa edip ve birim üretme mekanikleri Starcraft’ın temellerini oluşturuyor. Ancak Starcraft’ın diğer RTS oyunları ile arasındaki farkı merak ediyorsanız, size oyunun haritalarına ve bölüm tasarımlarına bakmanızı öneririm. Satranç oyununa benzer bir şekilde devamlı bir sonraki hamlenizi düşündüğünüz oyunda, harita tasarımları sayesinde spontane taktikler geliştirmek zorunda kalıyorsunuz. Birim yönetimi tarafında diğer RTS oyunlarında iki kat daha zor olan oyuna alışma süreniz oldukça vaktinizi alacaktır.

Diğer bir taraftan oynanış mekaniklerinin de ırklara göre değiştiğini hatırlatmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Terran tarafını oynarken daha sistemli ve kısmen yavaş bir şekilde düşmanın üzerine hücum etmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak oyunun Zerg tarafını oynadığınızda taktiklerinizi aceleye getirmek zorundasınız. Aksi taktirde yavaş bir Zerg oyuncusunu haritadan silmek, düşman oyuncu için oldukça kolay olacaktır. Diğer taraflara göre birim sayısı oldukça fazla olan Zerg tarafı, iyi bir oyuncunun eline geçtiğinde düşman saflarını saniyeler içerisinde eritebiliyor. Tabii ki her oyuncunun kendine has bir stili olduğunu unutmamak gerekli. Starcraft’ın çevrimiçi tarafında ustalaşmak istiyorsanız, Koreli oyuncuları takip etmeniz gerektiğini zaten çevrenizden duymuşsunuzdur.

Bu arada oyunun hikaye kısmını oynayacak oyuncular için Starcraft’ın indirilebilir içeriği olan Brood War’ın da Starcraft’ın yenilenmiş sürümü ile birlikte geldiğini hatırlatalım. Terran’ların özellikle Zerg ordularına karşı kurduğu UED isimli birliği anlatan indirilebilir içerik, oyuna üç adet yeni senaryo, her bir ırk için ikişer adet yeni birim, yeni bina geliştirmeleri ve yeni müzikler ekliyor. Serinin ana karakterlerinin hikayelerine daha yakından bakmamızı sağlayan Brood War’ın, ana oyunun hikayesine göre daha vurucu sahnelere yer verdiğini belirtelim.

Bundan sonrasında Starcraft Remastered’ın biraz da kötü taraflarından bahsetmek istiyorum. Oyunu ilk açtığımda karşıma çıkan ana menü beni eski günlere adeta bir zaman portalı açarak götürdü. Ancak bir hevesle oyunun çevrimiçi maçlarına dalmak istediğimde teknik anlamda saçma hatalar ile karşılaşarak, oyuna karşı olan heyecanım zamanla yerle yeksan oldu. Maçlar sırasında yaşanan kopmalar ve gecikmeler maalesef hevesimi kursağımda bıraktı diyebilirim. 1 v 1 şeklinde ilerleyen çevrimiçi maçlarda çoğu kez teknik hatalar ile karşılaşmak mümkün. Ayrıca Blizzard’ın çevrimiçi tarafı, ilk oyunda olduğu gibi oldukça yüzeysel bir şekilde bırakması maalesef kötü durumları ortaya çıkarabiliyor. En azından daha çok çevrimiçi maçlarla oyuncuların vaktini alacak olan Starcraft’ın yenilenmiş sürümünde, günümüze uyarlanmış bir altyapı ile karşılaşmak rekabeti seven oyuncuları daha fazla memnun edebilirdi. Tabii ki bu hataların ilerleyen güncellemeler ile birlikte düzeleceğini de varsayabiliriz.

Sona geldiğimizde Blizzard’ın Starcraft Remastered ile birlikte kalitesinden yine ödün vermediğini görebilirsiniz. E-spor kavramının baba oyunlarından Starcraft’ı yeniden deneyim etmek isteyen ve özleyen oyuncular için oyunun yenilenmiş sürümü ilaç gibi gelecektir. Tüm bunların yanında 19 yılın ardından halen Starcraft evrenine giriş yapmamış ve hikayeye dalmak için hevesli oyuncuların Starcraft Remastered’ı kaçırmaması gerektiğine inanıyorum. Sonsuz uzaya Blizzard’ın penceresinden bakan Starcraft serisi, sci-fi türünü seven oyuncuların oldukça hoşuna gidecektir. Diğer bir yandan internet kafelerde oynadığınız Starcraft’ın rekabetçi modunun tadı damağınızda kaldıysa, yenilenmiş sürümde 1 v 1 maçlarda en az eskisi kadar eğlenebilirsiniz. Oyunun sistem gereksinimlerine ise aslında pek bakmanıza gerek yok. Yıllanmış bir kasa ile birlikte oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bu nedenle Starcraft Remastered’ın optimizasyonunu kaliteli sayabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
  • Fez
Başa dön tuşu