Uzun zamandır söylentilerini duyduğumuz Steam Deck, dün akşam saatlerinde resmi Steam Twitter hesabından tanıtıldı. Steam Deck fiyatı, özellikleri ve detayları belli olmuş bulunuyor. Steam Deck, 3 farklı fiyat opsiyonu ile çıkacakken, bir bilgisayar işlevi de görebilecek. Ayrıca cihaz, size bazı bonuslar da sağlayacak. Çıkış tarihi olarak 2021 Aralık ayı verilen Steam Deck için nefesler tutulmuş durumda.
Steam Deck fiyatı ve bildiğimiz tüm detaylar
Steam Deck fiyatı 399$, 529$ ve 649$ dolar şeklinde 3’e ayrılıyor. Steam Deck her ne kadar 3 ayrı paketle ve fiyat etiketi ile satılacak olsa da, cihazın sunduğu performans tamamen aynı kalacak. Valve, Steam Deck’in bir PC işlevi göreceğini ve neredeyse bir PC’de çalıştırabildiğiniz her şeyi Steam Deck ile de çalıştırabileceğinizi iddia ediyor.
Steam Deck’in 399$ ve 529$’lık versiyonu bir taşıma çantası sunarken, 649$’lık versiyon ise ”Özel taşıma çantası” sunuyor. Ayrıca, eğer 529$ Steam Deck modelini veya daha üstünü alırsanız özel Steam Topluluk profili paketi verileceği de yazıyor. Tam olarak ne tarz bir paket verileceğini bilmesek de bu paketin bir animasyonlu avatar, animasyonlu avatar çerçevesi, animasyonlu ufak profil arka planı ve animasyonlu profil arka planı içereceğini söyleyebiliriz. En üst model Steam Deck’te bir diğer dikkat çeken özellik ise ”Özel parlama önleyici cam tabaka” cihazınızın camına kazınmış olacak olan bu tabaka sayesinde, güneş ışığı veya herhangi bir ışık kaynağından dolayı yaşanabilecek parlama sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Steam Deck’in ilk modeli normal bir depolamaya sahipken üst modellerde ise daha hızlı depolama seçenekleri sunuluyor. Aralık 2021’de çıkacak olan Steam Deck’in pil ömrü 2 ila 8 saat arasında değişecek. Daha çok oynayacağınız oyuna göre değişiklik gösterecek olan bu pil ömrü, oyun içinde yapacağınız ayarlara göre de değişecek. Örneğin Hades’i 5 saat boyunca oynayabiliyorken, kare hızını 30’a sabitlediğinizde ise bu süre 6-7 saate çıkacak. Cihaz tamamen Bluetooth desteğine sahip olacak. Kulaklıklarınızı, kontrolcülerinizi ve aksesuarlarınızı istediğiniz bir şekilde bağlayabileceksiniz.
Ayrıca Steam Deck’in SteamOS işletim sistemi ile çıkacağını ve tüm Steam kütüphanenize erişebileceğinizi belirtmekte fayda var. Steam Deck fiyatı her ne kadar pahalı olsa da, oyun fiyatları ile gönlümüzü alacak gibi gözüküyor. Steam kütüphanenizdeki tüm oyunları oynayabilecek ve çeşitli istatistiklerini aynı PC tarafındaki gibi Steam hesabınızdan takip edebileceksiniz. Sadece bir el konsolu değil, PC deneyimi sunmayı da vaat eden Steam Deck, oldukça iddialı gözüküyor. Steam Deck fiyatı bir PlayStation 5 Dijital fiyatında (Üst modelleri PS5 ve Series X’ten pahalı) olsa da beklentileri karşılayacak bir cihaz olacak diyebiliriz.
Resmi Steam Deck sitesinde cihazın Aralık 2021 ayında Birleşik Devletler, Kanada, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık için çıkacağını yazıyor. Ayrıca sitede cihazın 2022 içerisinde başka ülkelere çıkacağı da yazıyor. Steam Deck’i 2022’de Türkiye’de görme şansımız oldukça yüksek. Cihazın Steam sayfası da açılmış bulunuyor ve bir rezervasyon sistemi bulunuyor. Steam Deck fiyatı Steam sayfasında da aynı şekilde 3 ayrı paket ile sunuluyor. Valve, satın almak isteyen herkesin rezervasyon alabileceği bir sistem oluşturmuş. Cihazı rezerve eden oyuncular belirli bir sıraya sahip olacak ve sıra onlara geldiğinde cihazları gönderilecek. Böylece stok sıkıntılarının ve satın alıp daha fazla ücrete satmaya çalışanların önüne geçileceği düşünülüyor.
Konsolun işlemcisine baktığımızda AMD ile anlaşıldığınız ve RDNA 2 destekli bir Zen 2 işlemcisi kullanıldığını görüyoruz. 16 GB Ram bulunan cihazda başta da belirttiğimiz gibi farklı depolama seçenekleri bulunuyor. Bu depolama seçenekleri dışında üç modelin de aynı özelliklere sahip olduğunu belirtelim. Tabi depolama alanları günümüz oyun boyutlarını düşünecek olursak çok düşük. Muhtemelen en ucuz modelde depolama alanının büyük bölümünü sistemin kendisi kullanacaktır. Neyse ki SD kart desteği ile bu alanı genişletmek mümkün olacak. Bluetooth 5 desteğine sahip olan cihazda kulaklık, kontrolcü ya da farklı aksesuar desteğine de yer verilmiş.
Steam Deck teknik özellikleri
Donanım özellikleri
- İşlemci: AMD APU Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz (448 GFlops’a kadar)
- GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz (up to 1.6 TFlops’a kadar)
- APU power: 4-15W
- RAM: 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s)
- Dahili depolama seçenekleri:
- 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1)
- 256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)
- 512 GB high-speed NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4
Ekran Özellikleri
- Çözünürlük: 1280 x 800px (16:10 çerçeve oranı)
- Ekran boyutu: 7″ diagonal
- Aydınlatma: 400 nits typical
- Yenileme hızı: 60Hz
- Dokunabilir ekran: Evet
- Sensör: Ortam ışığı sensörü
Bağlantı özellikleri
- Bluetooth: Bluetooth 5.0 (kontrolcü, kulaklık ve aksesuar desteği)
- Wi-Fi: Dual-band Wi-Fi radio, 2.4GHz and 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac
Boyut ve ağırlık
- Ölçüler: 298mm x 117mm x 49mm
- Ağırlık: Yaklaşık 669 gram
Valve, cihazın oldukça başarılı olacağına inanıyor ve bir PC deneyimi sunacağını da vurguluyor. Steam Deck fiyatı veya ne zaman satılacağı ülkemizde henüz belli olmasa da, cihazın fiyatı pahalı olurken bu açığı uygun oyun fiyatları ile kapatacak gibi gözüküyor. Nintendo ise ülkemizde tam tersi bir rol oynuyor. Uzun zamandır oldukça sık bir şekilde söylentisini duyduğumuz Steam Deck’in bu kadar erken ortaya çıkması bizleri açıkçası şaşırttı. Geri kalan kısımda ise Valve’dan daha fazla detay veya Aralık 2021 ayını beklemek kalıyor.