Steel Battalion: Heavy Armor
Aslında Steel Battalion eski bir yapım. İlk olarak 2002’de Amerika ve Japonya’da, 2003’te ise Avrupa’da Xbox için piyasaya sürülmüş bir oyun. Genel olarak beğenilmiş, hatta oyunculardan ve incelemelerden olumlu geri dönüşler almıştı. 2004’te ise bu başarılı yapımın online tabanlı ve orijinaline benzer Steel Battalion: Line of Contact adında bir devamı geldi. Aradan 6 sene geçti ve Capcom 2010’da Steel Battalion: Heavy Armor’u duyurdu. Yapımcı koltuğunda ise Armored Core serisi, Ninja Blade, Demon’s Souls ve Dark Souls’tan tanıdığımız From Software bulunuyor. Sonunda Steel Battalion yeni sürümüyle raflardaki yerini aldı.
Yeni nesil tanklar
Bilmeyenler için Steel Battalion: Heavy Armor’un konusundan bahsedeyim. 2082 yılındayız. Teknolojik çöküş yaşanmıştır. Haliyle durumlar değişince, artık uluslar teknolojinin nimetleri yerine, eski zamanlardaki gibi insan yeteneğini ön plana çıkaran savaş gücüyle topraklarını korumaya çalışmaktadır. Yaşanan büyük bir savaş vardır. Bu savaşın seyrini değiştirecek en önemli silah ise Vertical Tank (VT) denilen bir silah sınıfıdır. Bu dikey tanklar en büyük kozlardır.
FPS türündeki oyunda, VT içinde üç kişilik mürettebatımız ile birlikte çeşitli görevlere gidiyoruz. Oyunun en dikkat çekici kısmı X360 Gamepad kontrolleri ile birlikte Kinect’i bir arada kullanmayı sağlaması. Steel Battalion: Heavy Armor’da silahlarla ateş etme ve hedef alma gibi kısımlar Gamepad ile yapılırken, diğer yandan ise Kinect sayesinde farklı bir etkileşimimiz var. Mesela oturduğumuz yerden ayağa kalktığımız anda, oyundaki karakterimiz de ayaklanıyor ve VT’nin üst kapağını açıp, dışarı bakıyor. Kollarımızla aynı anda geri çekme hareketi yaptığımızda, karakterimiz ön tarafta doğru uzanıp, ufak pencereden bakıyor. Kolumuzu yukarı kaldırdığımızda, periskop aşağı iniyor ve etrafa detaylı bakabiliyoruz. Yanımızdaki mürettebatımız ile de konuşabiliyoruz. Onlarla etkileşime geçmek içinde, sağa veya sola tokat atar gibi kolumuzu hareket ettiriyoruz. Böylece karakterimiz sağa veya sola, yani yanındaki adamlara dönebiliyor.
Kinect’le sadece bu tür etkileşimleri yapmıyoruz. VT’miz hasar aldığı zaman içeri duman dolabiliyor, bu dumanı temizlememiz gerekiyor. İşte bu sırada sağa doğru eğilip, sanki paneli açarmış gibi yapmaya çalışıyoruz. Hatta elimizi dumanı dağıtmak için sallıyoruz, ama Kinect’in etki alanının biraz dışına taşırsak, bunların hiç biri oyunda olmuyor ve böylece dumandan zehirlenip, ölebiliyoruz. Kinect’le her ne kadar şu veya bu hareketi yapıyoruz diye belirtsem de, Steel Battalion: Heavy Armor’ın Kinect fonksiyonu tam bir facia yaşatabiliyor. Özellikle bu durum, görevlerde başımızı sıkıntıya sokuyor.
Görevler neler sunuyor?
Oyunun görevleri kısa süreli, sinir edici ve sıkıcı düzeyde. Mesela bir görevde düşman VT’yi yok etmemiz gerekiyor. Ama bunu yapması ise şu şekilde; ayağa kalkıyoruz ve karakterimizde böylece oyunda ayaklanıp, VT’nin üst kapağını açıp, dışarı bakıyor. Ayakta, birkaç dakika boyunca etrafı kesip duruyoruz. Sonunda düşman beliriyor ve ona ateş, edip yok ediyoruz. Böylece görevi başarmış oluyoruz. Bu sıkıcı görev burada bitiyor. Bir diğerinde ise bir grup VT’yi yok etmeye çalışıyoruz ki, bu görevde oyunun kötü Kinect kontrolleri devreye girince, sinir harbi yaşayabiliyoruz. Ne yazık ki, Steel Battalion: Heavy Armor kontroller ve görevler bakımından hezimet yaşatıyor.
Yapımın grafikleri ise zamanın gerisinde kalmış. VT’nin içinde kokpit detaylı dursa da, genel olarak bu detay görsellikte diğer kısımlara yansımamış. Ayrıca bazı yerlerde kaplamalar kötü derecede sırıtabiliyor. Bazı efektler de kötü duruyor. Sesler ise görselliğe göre biraz daha elle tutulur cinsten. Efektler, müzikler ve konuşmalar vasat seviyede seyrediyor.
Steel Battalion: Heavy Armor, orijinal oyunun gölgesinde kalmış bir yapım. Eski bir Xbox kullanıcısı olarak asıl oyunu büyük bir zevkle oynamıştım ve hoşuma gitmişti. Heavy Armor’un materyalleri geldikçe, yeni yapımdan umudum vardı ki, Kinect’in de ön planda tutulması ilgimi çekmişti. Ancak Kinect kontrollerinin kötülüğü yanına görevler eklenince, oyun zor anlar yaşatıyor. Aslında From Software bir şeyler denemek istemiş, ama bunu tam olarak ortaya koyamamış. Sonuç olarak eğer Kinect için yeni bir oyun arıyorsanız, Steel Battalion: Heavy Armor’dan uzak durabilirsiniz.