Oyun Ön İncelemeleri

Street Fighter IV

Doksanlı yıllarda Street Fighter (SF) ben ve benim gibi birçok kişinin favori oyunuydu. O zamanlar okul çıkışlarında atari salonuna uğrar, bir kere SF oynardım. İlk başlarda iyi bir oyuncu değildim, jetonu attığım gibi “Game Over” yazısı ekranda belirirdi desem daha doğru olur. Daha sonraları hareketleri adam gibi öğrenince beş jeton iki jeton derken tek jetonla oyunu bitirmeye başladım. Perfect bile kazandığım rauntlar oluyordu, kendi kendime sevinirdim. Şimdi gülünç gelen ama o zamanlar inandığım SF’nin efsaneleri de vardı. Mesela M.Bison’ı (Mehmet Bison, Mahmut Bison diye çağrılırdı) bir rauntta Perfect yenmek güya onu kızdırdı, sonraki rauntlarda bizden acısını fena çıkartırdı. Kaç kere M.Bison’ı Perfect yenecekken onu kızdırmamak için Perfect’ini bozduranlara şahit oldum. Dhalsim’ın uzayan kolları bacaklarıyla herkesi yeneceğimi düşünürdüm, bir de platonik aşıkları olan Chun-Li vardı, Ryu, Ken ve daha niceleri; SF 2’nin tadı her zaman benim için farklı oldu. Daha sonraları SF 2.5, SF 3, Turbo ve daha birçok versiyonu çıktı. Aradan uzun seneler geçti, bazen eskiyi yad etmek için PC’imde açıp oynadığım da oluyor. Aslında SF 2’le ilgili aklıma gelenleri yazsam, herhalde sayfalar yetmez. Eminim birçok kişinin de ilginç bolca anısı vardır.

Efsaneler bitmez!

Capcom, Street Fighter IV’ü duyurduktan sonra bir anlığına kilitlenip kaldım. Oyunun yenisinin geliştirilmesi bir yana, ikideki o heyecanı o tadı vereceği söyleniyordu. İşte bu noktada ben ve daha birçok SF sever dördüncü oyunu beklemeye koyuldu. Aslında Capcom’dan fazla bahsetmeye gerek yok, daha evvel yaptıkları ortada. Birçok insanı saatler boyunca konsol veya PC başında tutan Resident Evil serisi, Devil May Cry serisi, Onimusha serisi, Street Fighter vs… daha birçok başarılı oyuna imza atan bir firma. Kalitesini defalarca kez kanıtladı ve halen başarılı oyunları bizlere kazandırmaya devam ediyor. SF 4 (Street Fighter IV), Super Street Fighter II Turbo’da sona eren hikayenin devamını ele alıyor. Aslında genel olarak çoğu oyuncu SF’nin dövüşlerine kilitlenir, ancak her karakterin kendine has bir hikayesi ve neden dövüştüğünün bir sebebi vardır. SF 4’te hikaye üstünde de duruluyor. Yani sadece bir dövüş oyunu değil, artı olarak konusu biraz daha öne çıkan bir yapım olacak.SF 4’le ilgili olarak yapımcılar; eski oyuncuların yeni oyunda da eski SF’lerdeki zevki alabileceğini, ama artı olarak da SF 4’ün yeni oyuncuların da ilgisini çekeceğini belirtiyor. En başlarda oyunun görsel yanı ile ilgili olarak bazı şüpheler vardı, hatta 3D olmasından dolayı eski SF’yi veremeyeceği söyleniyordu. Ancak ekran görüntüleri ve oynanış videoları yayınlandıkça, bu ön yargı ortadan kalktı denilebilir. Çünkü eskisi gibi bir tat verecek görsellik kendini belli ediyor. Yapımdaki mekanlar, karakterler aslında 3D olmasına rağmen oynanış 2D olarak ön plana çıkıyor. Aslında mekan değişimlerinde ve ara sahne geçişlerinde 3D ile karşılaşacağız. Grafikler rengarenk bir palete sahip, Cel-Shading stilindeki efektlerle birlikte aynı diğer SF’lerdeki gibi çizimler ve modellemeler dikkat çekiyor. Mesela videolara baktığımızda Chun-Li’nin dövüştüğü kendi yerinin nasıl başarılı resmedildiği belli oluyor. SF’nin orijinal karakter çizimleri ve modellemeleri Japon animatör ve illustrasyonla uğraşan Akira Yasuda’ya ait, ama SF 4’te Yasuda yok. SF 4’te ise karakter model ve çizimleri işini ise Daigo Ikeno üstlenmiş. Görünüşe bakılırsa iyi de iş çıkartmış duruyor. Capcom, SF 4’te dövüş animasyonlarının ön planda olduğunu belirtiyor. Yapılan hareketlerde hoş ve etkileyici animasyonları izleyeceğiz.

Oyunda dövüşlerden dolayı etkilenebilir bir çevre de olacak. Aslında bu görsel yanı ve dövüşleri daha etkileyici hale getirecek cinsten sayılabilir. Mesela tekmemizle savrulan rakibimiz arkasındaki masanın üstüne düşüp onu kırabilecek veya hareket yaptığımızda yer bulunan bir nesne ona çarptığımız için parçalanabilecek.

Yenilikler ve geri kalan diğerleri

SF 4’te merak edilen konulardan biri karakterlerdi. Şu zamana kadar bazı açıklanan, ama gizli de kalmış onaylanmayan karakterler vardı. Oyunda eski dostlarımız Ryu, Ken, Chun-Li, Guile, E. Honda, Blanka, Dhalsim, Zangief, Balrog, Vega, Sagat ve M. Bison aynen bulunuyor. Ayrıca ilk kez karşılaşacağımız yeni karakterler de var, bunlar; Abel, Crimson Viper, El Fuerte, Rufus ve yeni son boss Seth olacak. Abel bir Fransız ve dövüş sanatları üstünde usta, Crimson Viper güneş gözlüklerini takan Amerikalı kızıl saçlı bir kadın, El Fuerte Meksika’dan gelen bir Lucha libre dövüşçüsü (Lucha libre Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerinde yapılan profesyonel bir dövüş), Rufus iyi derecede Kung-Fu bilen bir Amerikalı ve son yeni boss Seth ise S.I.N’nin CEO’su. Seth vücudunu yüksek teknolojiyle modifiye etmiş. Hatta çoğu dövüşçünün hareketlerine aynen sahip, en büyük özelliği ise karın bölgesindeki enerji topu sayesinde özel hareketler yapabilmesi. Street Figther Alpha ve SF 3’ten tanıdık iki isim Fei-Long ve Dan da SF 4’te kendine yer buluyor. Son olarak SF 4’te Super Street Fighter 2’den bildiğimiz Cammy’nin yer alacağı söyleniyor. Bununla ilgili Capcom karakterler için bir oylama yapmış ve oylamada Cammy oyuncular tarafından seçilmişti. Ancak Cammy’le ilgili halen resmi olarak yapılmış bir onaylama yok.

SF 4’te oynanışta da olan bazı yenilikler var. Oyunla birlikte süper combo da geri dönüyor. Aslında yapımda süper ve ultra combo bulunuyor. Ultra combo, süper comboya benziyor, ama 3 atak tuşuyla gerçekleşiyor. Ultra combo yumruk, tekme ve diğer hareketlerin kombinasyonlarından oluşan uzun sinematik bir combo. Her iki combonunda ayrı barı var, süper combo barı biz rakibe saldırdıkça artıyor, ultra combo barı ise bize saldırdıklarında artıyor. Ultra comboyla olan saldırılarda sinematik bir gösterim olacak. Bu durumda kamera normal oyun açısından çıkacak ve dinamik açıdan hareketi gösterecek.

Diğer bir yenilik ise “Saving Sistemi”. Bu sistemin adı Avrupa ve Amerika versiyonlarında Focus sistemi olarak yeniden adlandırılıyor. Saving’te karakter ona gelen atağı engellerken arkasından karşı bir kontra atak yapıyor. Orta yumruk ve tekme tuşlarına yapıldığında bu sistem kullanılıyor. Sistem iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada oyuncunun karakteri yeni bir duruşa geçecek ve kendisine gelen saldırıyı absorbe edecek. İkinci aşamada absorbe ettiği atağa karşı kontro atak gerçekleştirecek.

Street Fighter farkı

Artık günümüz çoğu dövüş oyunlarının olmazsa olmazlarından birini online mod oluşturuyor. SF 4’te de online bir seçenek yer alacak. Ancak bununla ilgili detaylar tam olarak belli değil. Fakat Capcom’un bu konuda da boş geçmeyeceğini belirtebiliriz. Prodüktör Ono gelecekte SF 4 için ufak değişikliklerin yani indirilebilir içerik olarak yeni karakter ve mekanların olabileceğini de söylüyor.

Daha önce SF 4’ün sadece PS3 ve X360 için çıkacağı söyleniyordu, ancak daha sonradan PC versiyonu da onaylandı. Yani yapım 3 ana platform içinde piyasaya sürülecek. Ancak kesin bir çıkış tarihi verilmiyor. 2008 sonu veya 2009’un ilk çeyreği olabilir. Ancak her ne olursa olsun güzel bir oyunla karşı karşıya kalacağız. Umarım Capcom hangi bir erteleme yapmadan en erken zamanda SF 4’ü oyuncular için sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu