Oyun İncelemeleri

Super Mario: Galaxy 2

Platform oyunlarının kralı ve en sevimli kahramanı Mario ile galaksideki yolculuğumuz devam ediyor. Yıllarca soldan sağa ilerleyerek türlü bölümler geçtiğimiz Mario, 3 boyutlu hale geçtikten sonra yeteneklerini de geliştirdi. Sadece platform değil, eğlenceli yarış oyunlarına da el attı. Daha çok çocukların rağbet gösterebileceği yapımlar üzerinde duruldu ve vadettiği eğlence ile onlara istediklerinin fazlasını verdi. Mario’nun en sevdiği konsollardan bir tanesi de Nintendo’nunkilerdi ve nitekim Super Mario Galaxy 2’yi de Wii’de oynama şansına sahip olduk.

Bıyığını seveyim Mario

Anlaşılacağı üzere, prensesimiz Peach’in talihi bir türlü düzlüğe çıkmıyor. Yine bir kaçırılma olayı ve yine Mario onu kurtarmak için yollarda, hatta uzayda. Birilerinin kendisine şu kızı kurtarmaktan çok korumayı öğretmesi gerekiyor sanki. Başlarken bir kitaptan hikayenin anlatıldığını ve bu hikayeyi oynamaya başladığımızı görüyoruz. İlk başta eskisi gibi platform görüntüsüyle başladığımız yapım, prensesin kaçırılmasıyla birlikte 3 boyutlu ve rengarenk bir hale geliyor. Mario dünyasından tanıdığımız karakterlere, öğelere ve düşmanlara burada aynen rastlayabiliyoruz. Bölüm sonlarında karşımıza boss’lar çıkıyor, yöntemlerini bulup onları da alt etmeye çalışıyoruz.

Çocuklara hitap ediyor olmasına rağmen, 3 boyutlu grafikler Wii konsoluna göre son derece iyi duruyor. Çok renkli bir palet seçilmiş ve oynarken hep eğlenceli görüntülerle karşılaşıyoruz. Tabii aşırı ayrıntılar beklememek gerekiyor ama gözün istediğini fazlasıyla verdiğini söyleyebiliriz. Prenses kaçırıldıktan sonra, Luma ismindeki yıldızlara yardım ederekten kendisine ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim için bir uzay gemisi inşaa ediliyor, bu gemiyle birlikte farklı galaksilere giderek buradaki yıldızları kurtarmaya ve bir sonraki bölüme geçmeye çalışıyoruz. Böyle oldukça da prensese bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Oynanabilecek 6 dünya ve bir tane de gizli dünya bulunuyor.

Bölüm içlerinde türlü türlü öğeler ve toplayabileceğimiz nesneler var ki, oyundaki ilerlememizi bunlar sağlıyorlar. En çok rastlayacağımz şeylerin başında, renkli yıldızlar geliyor. Bunlar son derece önemli. Onları silah olarak kullanabiliyor, bazı objeleri satın alabilmek ya da karakterleri serbest bırakmak için de harcayabiliyoruz. Silah demişken, Mario’nun aynı zamanda kendi özel bir saldırısı da var. Controller’ı savurduğunuz zaman bunu gerçekleştiriyor. Eskilerden kalma alışkanlığı olarak da, düşmanların üzerinde zıpladığı zaman onları ezebiliyor. Bölümlerdeki tek amacımız, o bölümün yıldızını kurtarmak oluyor. Boss’ları, o bölümün yer şartlarını ya da herhangi bir yeteneğimizi kullanarak yenebiliyoruz. Oynarken karşımıza çeşitli objeler çıkıyor ve bunları kullanma şansına sahibiz. Bunlardan bir tanesi delme aleti. Bunu kullanarak bulunduğumuz bölgenin diğer tarafına yeri delerek geçebiliyoruz. Nitekim, bunu aldığımız bölümün sonundaki boss’u da bu sistemle geçiyoruz.
Galaxy 2’nin en kilit karakterlerinden bir tanesi de, sevimli dinomuz Yoshi. Yumurtadan çıkarttıktan sonra onu kullanmaya başlayabiliyoruz. Kendine has saldırıları var. Dilini kullanarak düşmanları yutup daha sonra fırlatabiliyor, tutunabileceği yerlere tutunuyor. Ayrıca yine diliyle objeleri çekebiliyor ve böylece kendimize yol yaratabiliyoruz. Yoshi’nin ve Mario’nun saldırılarını kullanmak için, ekrandaki simgeyi controller’ımız aracılığıyla istediğimiz yere doğrultmak yeterli oluyor. Co-op olarak bir Luma ve Mario’nun kardeşi Luigi’yi de kontrol etmek mümkün olabiliyor, ancak Luigi yer bölümde devreye giremiyor.

Eski oyunlardaki gibi önce küçülüp daha sonra ölmemiz gibi bir durum söz konusu değil. Üçle başlayıp zamanla artmaya başlayan bir sağlık durumumuz var. Bunlar tükendiği zaman bir hak kaybetmiş oluyoruz ancak bölüm içlerinde fazlaca bulacağımız hak mantarları oluyor. Çevredeki bazı altınları toplayarak, sağlık barımızı tekrar doldurabiliyoruz. Bölümler gezegen tasvirleri içerdiği için genelde yuvarlak olarak hazırlanmışlar. Bu sayede üstlerinde düşmeden geziyoruz. Tabii bazı düz noktalar da var ki, dikkatli atlamadığımız sürece kendimizi uzayın boşluklarında buluyoruz. Daha çok hoplamalar, zıplamalar ya da karşıya atlamalar gibi aksiyonlarla uğraşacağız. Yerçekimi sistemi, Galaxy 2’deki hoş özelliklerden bir tanesi.

Mantarlar ve Kaplumbağalar

Super Mario Galaxy 2, eğlence vaadi ve görsellik olarak düşünüldüğünde Wii’nin en iyi oyunlarından birisi olarak göze çarpıyor. Tek eksiği olarak, sadece belirli bir yaş grubuna hitap ettiğini söyleyebiliriz. Yani normal bir oyun olarak alıp oynadığınızda, yıldız toplamak ya da mantarları öldürmek gibi işlemleri sizi pek enterese etmeyecektir. Yine de çok merak ederseniz ve kendinizi sadece eğlenmeye şartlarsanız, alınıp bol bol oynanabilecek bir yapım aynı zamanda. Kanla vahşetle uğraşmadan, yüzünüzde gülücükler aça aça mutlu bir şekilde oynayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu