Tabula Rasa
Latincede “Yeni sayfa, boş sayfa, yeni başlangıç” anlamlarına gelen Tabula Rasa kelimesi, ilk MMORPG olan Ultima Online’ın yapımcısı olan Richard Garriott tarafından hayata geçirilen bir fikir. Ultima Online’ın Lord British’i olan Richard Garriott Origindeki görevini bıraktıktan sonra uzunca bir süre piyasada bulunmadı. Herkes artık emekli olduğunu düşünürken NCsoft’la adı anıldı, şatosunda yaptığı görkemli bir tanıtımla Tabula Rasa’yı medyaya sundu. Bilimkurgu filmlerinden çıkmış hissi veren cephe atmosferi kesinlikle oyunu yıllarca zirvede tutacak…
Benzersiz atmosfer
Oyunun konusu tam bir bilimkurgu filmi gibi. Gelecekte yaşayan insanlar artık her türlü teknolojik gelişmeleri yapıyorlar ve daha fazla gelişemeyeceklerinin farkına varıyorlar. Bunun üzerine daha gelişmiş ırklar bulabilmek amacıyla evreni keşfe başlıyorlar. Tüm evreni keşfettikten sonra kendilerinden güçlü bir ırk bulamayan insanlar az gelişmiş ırkların gelişebilmesi için onlara teknolojik gelişme paketleri yolluyorlar. Bir süre sorunsuz giden bu ırkları geliştirme yöntemi, bir grup insanın yaptığı hata ile bozuluyor. Amacı tamamen kötülük olan bir ırak tüm teknolojik gelişmeler sunuluyor. Bu vahşi ırk Dünya’yı ele geçirerek insanları öldürüyorlar. Biz oyuncular tam bu noktada konuya giriyoruz. Oyunda, bu kargaşadan kaçtıktan sonra toplanıp geri dönerek bu kötü ırkı yok edecek insanları oynuyoruz.
Genelde karakter yaratıp oyunlara ilk adımı attıktan sonra etrafa şöyle bir göz atarım. Hep şehirlerde oyuna başladığımız için etrafta satıcılar, AFK konumunda bulunan oyuncular görmeye alışkınım o yüzden. Fakat bu sefer oyuna adım attığımda etraf çok daha karmaşık geldi bana. Çünkü oyunda aksiyon hiç kesilmiyor. Etrafta koşuşturan NPC’lerin yanında görevden görece giden oyuncular, yere çok yakın geçen çıkarma gemileri, bombalama yapan düşman gemileri ile kendinizi her an bu teknolojik savaşın içinde hissedeceksiniz. Piyasada bulunan birçok bilimkurgu temalı oyunun en iyi özelliklerini içinde bulunduran fakat yalnız olduğunuzu hissetmediğiniz bir oyun düşünün. İşte Tabula Rasa bilimkurgu MMORPG’lerinin hiç sahip olamadığı kadar fazla oyuncuya sahip.
Ne yapsak ne etsek…
Oyuna ilk adım ile etrafı gezdik tozduk, sonra karakter penceresini açıp baktık ki Recruit sınıfına üye bir asker olarak görünüyoruz. Recruit sınıfı oyunun başlangıç sınıfıdır. Karakterinizin gidişatına karar verebilmek için 5.seviyeye kadar bu sınıfta oynuyoruz. Tutorial tadında geçen ilk 5 seviyeden sonra Soldier ya da Specialist sınıflarından birine üye oluyoruz. Soldier bilek gücünün, Specialist ise zeka gücünün fazla olduğu karakterler için seçilmesi gereken sınıfları oluşturuyor. Tüm sınıflar 2’şer kola ayrılarak toplam 8 farklı sınıf seçeneği sunuyorlar.
Tabula Rasa, tabuları yıkacak dedik ama level ve tecrübe puanı konusunda bir değişiklik sunmuyor. Tıpkı diğer MMORPG’lerde olduğu gibi TR’de de görev yap, yaratık kes sonucunda tecrübe puanı kazan ve level atla mantığı sürüyor. Tek değişiklik tecrübe puanı kazanma konusunda karşımıza çıkıyor.Kendi seviyenize uygun bir yaratık keserseniz o yaratıktan kazanabileceğinizin %100’ünü tecrübe puanlarınıza ekleyeceksiniz. Eğer aynı seviyede yaratık kesmeye devam ederseniz ve hiç durmazsanız önce %125 sonra %150, %175 gibi 25’in katları şeklinde kazandığınız tecrübe puanları artacak ve %250’ye kadar daha fazla tecrübe puanı kazanabileceksiniz. Bu sayede çok daha hızlı seviye atlayacak, aksiyona çok daha çabuk katılabileceksiniz. Tabi bu özelliğin aktive olabilmesi için 8 saniye içinde başka bir yaratığa saldırma koşulu belirlenmiş. Bakmayın bu işin öyle kolay göründüğüne. Oyundaki hiçbir yaratık birbirinin benzeri değil. Bir dakika önce kestiğiniz yaratıkla o anda kestiğiniz yaratığın görünüşleri birbirine benzeyebilir lakin her birinin zaafları ve güçlü yanları bambaşka. Örneğin kimisinin lazer silaha karşı bağışıklığı, kimisininse Sonic silahlara karşı bağışıklığı var. Bu yüzden sınıfınıza ait olan çoğu farklı özellikteki silahı yanınızda taşımanız gerekmekte.
Zindanda robot var!
Tabula Rasa’nın araştırma grubu MMORPG piyasasını çok iyi bir şekilde araştırmışlar ve türün en iyi özelliklerini oyuna bir bir eklemişler. Buna en iyi örnek ise WoW ile tanıştığımız ve kısa sürede birçok oyunda ortaya çıkan “Instance Dungeon” sistemi. Tabula Rasa’nın her bir haritasında 3 ya da 4 adet Instance Dungeon bulunuyor. Yeni geçtiğiniz bir haritadaki Instance’ları gezdiğinizde genel olarak sizden 5-6 level daha iyi yaratıklar göreceksiniz. Bu yüzden oyuncular haritadaki tüm görevleri bitirip diğer haritaya geçmeden önce bu Instance’ları ziyaret ediyorlar. Eğer şanslıysanız yüksek seviyedeki oyunculara katılarak bu zindanları keşfetmeniz olası. Bu sayede daha fazla tecrübe puanı kazanabilir ve nadir bulunan eşyalara sahip olabilirsiniz.
Eşya değil alın teri
Ultima Online’ın ilk zamanlarını biliyor musunuz? Üzerinde çok iyi eşyası olan değil de çok tecrübesi olan ve klavyeye hakim olanlar daha güçlüydü. Bu sistemi Richard Garriott yaratmıştı ve onun gruptan ayrılmasının ardından bir sürü özellikli eşya çıktı. Bu eşyalar oyunu tamamen eşyası olan kazanır mantığına dönüştürmüştü. İşte bunu tecrübe eden Richard Garriott, Tabula Rasa’ya çok fazla eşya eklemiş ama hiçbir eşya bizi en iyi oynayan konumuna sokmuyor. İyi eşyalar abartı güçler vermiyorlar ve bulunmaları da o kadar zor değil. Oyun herkesin rahatlıkla oynayabileceği, herkesin eşit olabileceği tamamen akla ve klavye hakimliğine dayalı bir MMORPG.
Farkındasınız değil mi şimdiye kadar hiç PvP’den bahsetmedim. Oyunda halihazırda hiçbir kaybınız olmayarak yapılan düellolar haricinde hiç PvP bulunmuyor. İstediğiniz yerde istediğiniz bir oyuncuya düello teklif ederek eğlencesine maçlar yapabilirsiniz. Ama bana bunlar yetmez derseniz sıkı durun. Guildlere katılarak diğer oyuncularla savaşabilmeniz mümkün. Çünkü Guild’ler birbirlerini düşman olarak belirleyip gördükleri her yerde birbirlerine saldırabiliyorlar. Bu savaşlar sonucunda Guild’ler puan kazanarak seviye atlıyor ve daha fazla özelliğe sahip oluyorlar.
Son sözüm şudur ki…
Gördüğünüz üzere bol aksiyonu, büyüleyici atmosferi ve sahip olduğu sistemleri ile en iyi bilimkurgu MMO’su olmaya aday bir oyun Tabula Rasa. Crafting sisteminde bulunan eksikler gibi birkaç ufak eksikliği de tamamlarsa çok iyi bir konuma gelebilir. İlk çıktığı gün incelediğimde benden 82 puan alan Tabula Rasa son güncellemeleri ile puanını 87’ye yükseltti. Kaçırmayın derim.