Tanışmalar-1: Eş Ruhlar
Yayım Evi: Arka Bahçe
Yazar: Mark Anthony ve Ellen Porath
Çevirmen: Volkan Sümbül
Sayfa Düzeni: Hakan- Özlem Alpin
Sayfa Adedi: 252
Konumuzu teşkil eden kitap Tanışmalar serisinin ilk cildi olan Eş Ruhlar. Temelde Tanışmalar serisi Mızrak Kahramanları’nın birbirlerini buluş maceralarını anlatıyor ve ilk kitabın konusu bir yarımelf olan Tanis ile bir tepe cücesi olan Flint’in tanışması.
Flint pek çoğunuzun bildiği üzere Solace’da yaşayan bir demir ustası ve Ansalon’a ünü yayılan pek çok maden işinin altında onun imzasını görmek mümkün. Hüneri kulaktan kulağa yayılan Flint’in ünü taa elf topraklarına kadar gider ve günlerden bir gün Qualinesti’nin hükümdarı olan Güneş Sözcüsü Solostoran- ki kendisi aynı zamanda Tanis’in vasisi oluyor- Flint’i bir ulak vasıtasıyla Qualinost’a davet eder. Flint biraz düşündükten sonra ancak masallarda dinleyebildiği
büyüleyici bir efsanesi olan Qulinost’un çekiciliğine dayanamaz ve yollara koyulur. Qualinost’a gelip sarayda geçirdiği bir kaç günün ardından ve bizzat Güneş Sözcüsü’nün ağzından duyduğu demir işçiliğine düzülen methiyeler sayesinde orada kendine bir ev ve bir demir ocağı kurup elflerin arasında yaşamaya başlar. Büyüleyici elf topraklarının etkisinden kurtulamayan Flint gün geçtikçe Qualinost’a alışır ve devamlı Solace’a dönüşünü erteler, hatta onu Son Yuva Hanı’nın birasına duyduğu özlem bile onu etkilemez.
Tanis ise farklılıkları ile hem saray soylularına hem de normal halka yabancı gelmektedir, çünkü Ansalon’daki insanlara göre o bir yarı-elf, elflere göre ise bir yarı-insandır. Tek arkadaşı kuzeni Gilthanas ile onun kızkardeşi Lauarana’dır. Zamanla beraber herşey gibi bu üçlünün de ilşikileri değişir; Gilthanas Tanis’e karşı mesafe koyup onu hor görmeye başlarken, henüz bir çocuk olan Lauarana ise Tanis’e karşı masum bir aşk duymaya başlar. Daha sonra ise Flint’in atılımları ile bu ikili Qulinesti sokaklarında tanışıp arkadaş olurlar. Tanis’ in bitmek tükenmek bilmeyen maceraperest kişiliği yüzünden iklimiz, türlü türlü maceralara atılmaya başlarlar. Kitabın genel hikaye örgüsünü ise her ne kadar bu iklinin yakınlaşmalarını alsada, elf soylularına kadar uzanan entrikalarla dolu bir macerada bizi bekliyor.
Kitap genel olarak Tanis’in ızdırap dolu ve çelişkili yaşamı ile Flint şeker kıvamındaki aksiliğinden besleniyor, yani kitabı öyleyece bir çırpıda okuyup kalkıyorsunuz. Ayrıca pek çok macerayada konu olan Qualinesti ormanını da gayet güzel bir biçimde anlatıyor. Türk DM’lerinin oyunlarında kullanabilecekleri pek çok bilgi içeriyor bu yönüyle. Bu bilgi yelpazesi ise saray sınıfının yaşayış biçimlerinden, halkın yapısına, günlük yaşam alanlarından, önemli binalara kadar genişliyor. Diğer yönüyle bu kitanı sadece bir roman olarak gören arkadaşlar ise biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler çünkü kitap ne yazık ki geleneksel EM ruhundan uzak, fakat yine de asla bir Yeni Çağın Ejderhaları serisi değil, şüpheniz olmasın. Kitapta eksik olan bir yönde içsel betimlemelerin azlığı, EM’cilerin alışık olduğu Margaret Weis ve Tracy Hickman çözümlemeleri bu kitapta az ve yetersiz. Sonuç olarak sizi bilmem ama ben en azından Tanis’in arada kalmış bir ırk olarak ilk yıllarında neler çektiğini bilmek isterdim, ya da Flint’ in vatanından uzaklarda geçirdiği ilk yıllarındaki psikolojisini.
Özetle elimizde kurgusu iyi yapılandırılmış, ufak ufak süprizler içeren ve çoğu zamanda bizi güldürülebilen bir EM kitabı var; asla bir başyapıt olmayabilir ama sadık bir EM okuyucusunun da boş geçemeyeceği türden. Ayrıca kitabın genel olarak Türkçeleştirilmesi başarılı ve buna paralel olarak dil akıcılığı da sağlanmış. Yazarlar ise Margaret Weis ve Tracy Hickman yaratımı olan karakterlere fazla dokunmadan ufak ufak alıntılarla işi kotarmışlar. Kitabın sayfa kalitesi klasik. Arka Bahçe başarısında, kitabın kapağı orjinalinin aynısı ve yazım hataları neredeyse yok denecek kadar az olması rol oynuyor. Son olarak elimizdeki bu kitap sizi hayal kırıklığına uğratmayacak kadar iyi yapılandırılmış bir çeviri olmuş, tüm fantazi severlere duyrulur ve kesinlikle tavsiye edilir. Ne de olsa bu dünyadan uzaklaşabilmek için oldukça az fırsat geçiyor elimize.