Tap Dance (iOS)
Eskişehir’de ikamet eden altı kişilik oyun stüdyosu OB (OyunBozan) Games tarafından geliştirilen Tap Dance, iOS platformundan bir hafta sonra bugün Android platformuna da geldi. Başarılı Bridge Wars yapımlarından tandığımız OB Games’in yeni oyunu Tap Dance, özünde bir ritim oyunu ve çalan müziğe göre çıkan küpleri süreleri bitmeden dokunarak kırmanız gerekiyor.
Fikir olarak güzel bir yaklaşım olsa da, oyunun mekanikleri hayata geçtiği zaman işler pek de yolunda gitmiyor. Birincisi, Audiosurf gibi kendi müziğinizi koyup onu oynayamıyorsunuz. Hal böyleyken, oyunun size sunduğu müzikler önem kazanıyor; Rock Band veya Guitar Hero, oyunun türüne göreyse de DJ Hero gibi yani. Ancak Tap Dance’te yer alan müzik seçimleri kesinlikle tatmin edici değil. Lisanslı parçalar olsa ve bunların arasından seçebiliyor olsak (ya da bunları oyun içi olarak satın alabiliyor olsak) oyunun mekanik sorunlarını göz ardı edebilirdik.
Açıkçası Tap Dance bir ritim oyunu olmasına rağmen, dokunmanız gereken küpler müziğin ritmine göre çıkmıyor. Diyelim ki güçlü refleksleriniz var ve küpleri çıkar çıkmaz yok edebiliyorsunuz. Bir sonraki küpün çıkması için ölçüyü beklemeniz lazım değil mi? Hayır. Siz küplerden birini kırdığınız zaman hemen ardından yeni bir küp geliyor, yani müzikle bir bağlantısı kalmıyor parmak hareketlerinizin. Ki oyunun bir “öğrenme eğrisi” olmadığı için bu nefessiz küp çıkması durumu oyunun en başlarında canınızı sıkabilir. Yani oyunu oynadıkça zorlaşmıyor, direkt olarak zor bir oyun olarak başlıyor ve oyun hızlı olduğu için en ufak hatada her şeyi kaybediyorsunuz, toparlayamıyorsunuz.
İki farklı dokunma noktası şeması var. Bunlardan ilki, yukarıda da bahsettiğim küp sistemi. Bu küplerden mavi olanlara teker teker, kırmızı olanlara çifter çifter, yeşil olanlara ise üçer üçer dokunmanız gerekiyor. Eğer yapabiliyorsanız oldukça iyi parmak egzersizi oluyor, ama free mode’da üç hata yaptığınız an oyun bitiyor. Buna arcade mode dense, free mode da bir antrenman modu olsa oyuncuların oyuna alışması kolay olurdu.
Diğer dokunma şeması ise küplere göre nispeten daha kolay çünkü çiftli noktalar küplerdeki gibi uzak yerlerde çıkmıyor; yanyana çıkıyor. Yuvarlak olan bu dokunma şemasında görsellik de daha güzel, ve daha da kolay. Oyunun ana dokunma şeması küpler değil bu yuvarlaklar olmalıydı bana sorarsanız, ki görsel olarak da daha doyurucu oluyor.
Özetleyecek olursak, Tap Dance iyi düşünülmüş bir proje ancak sizi bir kaç saat oyalamaktan ileriye gidemiyor bu haliyle. Yamalarla veya ikinci oyunla, oyunda ritim elementleri ön plana çıkartılıp müzik seçimleri daha iyi yapılırsa her şey çok daha güzel olacaktır.