Oyun İncelemeleri

Tera

Tera Online oyunu MMORPG oyunları arasında kendine yer edinmeye çalışan genç oyunlardan biri. Uzun bir yükleme ve ortalama bir güncelleme süresi ile birlikte oyun bana kapılarını açtı. En başta oyunun hikayesini anlatan kısa ve güzel bir sinematik boy gösterdi.

Oyunun hikayesine göre zaman içerisinde 7 farklı ırk bir federasyon kurmuş ve kendilerine karşı gelebilecek herhangi bir saldırıyı püskürtmek üzere hazırlanmışlar. Şans ya, bir gün gizemli bir ada yükselmeye başlamış dünyalarından. Adaya keşfe gidildiğinde ise yeni ve gerçekten kana susamış bir yaratık ordusu ile karşılaşırlar. Hızlı bir hazırlanma sürecinden sonra birlikler adaya toplanır ve biz de oyuna buradan başlarız.

Oyun içinde kullanabileceğiniz 7 adet ırk var. Bunlar Human, Castonic, Aman, Popori, Elin, Baraka ve Highelf. Bütün karakterlerin kendi ırkına göre konuşma tarzları ve görevleri var.

Irk seçme bölümünde oyun beni biraz kendinden soğuttu. Çünkü bayan karakterler aşırı cinsel temalar içeriyordu. Kıyafetleri ve fiziksel özellikleri aşırı dikkat çekiciydi. Üstelik sergiledikleri haraketler ve yürüme şekilleri seks temalıydı. Elbette cinsellik temasını, oyunlarında kullanan ilk oyun bu değil ama bir MMORPG oyununda bu kadarının da olmaması lazım.

Irkınıza karar verdikten sonra bir sınıf seçmeniz gerekecek. Bunlar warrior, lancer, slayer, berserker, sorcerer, archer, priest, mystic sınıfarı.

Karakter detaylandırılması ve seçim ekranı gerçekten geniş bir yelpazeye sahip. İsterseniz kendi karkaterinizi sıfırdan yaratabilir, ya da sizin için hazır yapılmış sınıflardan birini oynatabilirsiniz. Tera bu kadar geniş bir karakter çeşidi sunmasına rağmen, oyunun karakter ekranı oldukça basit tasarlanmış.  Bütün seçimleri yaptıktan sonra tek yapmanız gereken karakterinize size sunulan 4 kıyafetden birini seçmek ve isminizi belirlemek.

Oyuna girdiğinizde ilk dikkatinizi çeken grafikleri olacaktır. Dinamik grafikler gerçekten göz alıyor ve bir süre durup etrafı inceleme isteği uyandırıyor. Aslında oyun sadece görsellikten ibaret olsaydı her şey çok güzel olabilirdi. Biraz ilerlemeye başladığınızda olmaması gerektiğini düşündüğümüz çok basit hatalar göze çarpmaya başlıyor. Yüksek bir yerden suya atladığınızda bir anda yüzmeye başlamanız, suya batmamanız veya suya girişinizi görememek görselliğe böylesine önem veren bir oyunun hatalarından biri olmuş. Benzer hataları merdiven tırmanırken de görmek mümkün. 2 basamak arasındaki boşluğu tutup kendini yukarı çekmek gibi bir kabiliyeti var karakterimizin. Ayrıca asma köprü ve yol kenarlarında havada da durabiliyorsunuz.

Oynanabilirliği düşünürsek klasik, rakibine kitlen ve saldır mantığı bu oyunda bir kenara bırakılmış ne yazık ki. Onun yerine imleciniz ne doğrultuda ise oraya saldırıda bulunuyorsunuz. Ne yazık ki diyorum, çünkü berserker, slayer gibi sınıflarda saldırı hızı yavaş olduğu için oyuna alışması gerçekten zor oluyor. Şu şekilde düşünün; öne bir adım attınız ve ilk saldırınızı gerçekleştirdiniz fakat savaştığınız yaratık yolunuzdan çekildi, yani saldırınız boşa gitti.

İşte bu durum özellikle bu iki sınıfta yetenekleri boşa harcamanıza sebep oluyor. Belki bu değişiklik bazılarınızın hoşuna gidebilir ancak WOW tarzı oyunların savaş mekaniğine alışmış kişiler için oldukça zor bir durum ortaya koyuyor. Elbette warrior ve sorcerer gibi hızlı saldırılarda bulunduğunuz sınıflarda bu göze batmıyor fakat diğer sınıfları da düşünmek lazım.

Oyunun grafiklerden sonraki -bana göre- tek güzel yanı, bir grup içerisinde savaşmanız. Grup içindeki rolünüz oyundaki ilerleyiş hızınızı çok etkileyecektir.

Örneğin bir tank iseniz ve sadece tank yapmak (yani yaratıkları üzerinize çekip diğer grup üyelerini korumak) mantığı ile giderseniz büyük ihtimal 5 dakika içerisinde öleceksiniz. Tank yaparken aynı zamanda yaratıkların özel yeteneklerini kullanmasını engellemek zorundasınız. Yaratık bir anda canını %10 dan %100 yükseltebilir ya da bütün parti üyelerinin canını %30 düşürebilir.

Bu tarz bir savaş mekaniği ve grup içerisindeki görev dağılımı oyunu daha akıcı bir oynanabilirliğe sahip kılıyor ki bu da farklı bir MMORPG arayışında olan oyuncular için Tera’yı makul bir seçenek haline getiriyor.

Sonuç itibarı ile bakarsak bir MMORPG oyununun oynanmasındaki etkenlerden biri aslında grafik değil oynanabilirliktir. Bu yüzden ben bu oyunun raflarınızda olma zorunluluğu olduğunu düşünmüyorum, fakat klasik MMORPG oyunlarından sıkılmış olan insanlar için iyi bir seçenek olabilir. Sık sık güncelleme yayımlayan oyun belki de ilerleyen zamanlarda bizler için yeni süprizler sunacaktır fakat şimdilik benden ortalama bir not aldı. Guild Wars 2’de çıkmışken Tera’nın işi zor görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu