Müzik

Tidal, RTÜK tarafından erişim engeli ile yasaklandı

Öncelikle Tidal nedir sorusuna cevap verelim. Tidal, abonelik tabanlı bir müzik aktarımı yazılımı. Shawn “Jay Z” Carter’ın sahibi olduğu Project Panther Ltd. ise sahibi. Spotify‘ın rakiplerinden bir tanesi. Rakiplerinden ayrıldığı nokta ise müzik kalitesi. Tidal, FLAC (Free Lossless Audio Codec) dahil pek çok üst seviye dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan ses kodlama formatına destek veriyor.

[reklam=496]

Tidal neden kapatıldı?

Peki RTÜK neden kapattı? Geçtiğimiz sene yürürlüğe giren kararlarla beraber geçtiğimiz haftalarda RTÜK tarafından Tidal için ihtarda bulunuldu. 72 saat süre verildi. Buna bağlı olarak Tidal’ın ülkemizde hizmet vermeye devam etmesi için RTÜK’ten lisans alması gerekiyordu. Fakat servis bir adım atmadı ve süre dolunca RTÜK erişim engeli getirdi. Spotify içinde aynı uyarı yapılmış fakat Spotify lisans alarak hizmet vermeye devam etmişti.

2016 yılında Rihanna‘nın Anti isimli albümü ücretsiz olarak hem FLAC hem MP3 formatlarında Tidal üzerinden ücretsiz olarak yayınlandı. Albümü istediğiniz formatta indirebiliyordunuz ve sizin oluyordu. Yüksek kalite kulaklığa sahip olanlar için vazgeçilmez bir kalite sunan Tidal, artık ülkemizde lisans alana kadar hizmet veremeyecek.

54’ten fazla ülkede hizmet veren servis, 25 milyonun üzerinde şarkıya sahip. Ayrıca abonelik servisi 75.000’den fazla video ile hizmet vermekteydi. Aspiro tarafından 2014 yılında kurulan Tidal, 2015 yılında Jay Z tarafından satın alındı.

Tidal, RTÜK tarafından erişim engeli ile yasaklandı

RTÜK tarafından yapılan basın açıklaması:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulumuz 9 Kasım 2020 tarihinde İnternet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerini ilan ederek ihtarda bulunmuştur.

RTÜK’ün resmi internet sitesine eklenen ihtar metninde aralarında https://www.tidal.com URL adresinin de bulunduğu yayıncılar açıkça belirtilerek kendilerine lisans müracaatı yapmaları için mevzuat gereği 72 saat süre tanınmıştır.

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında yapılan duyuru üzerine bahse konu yayıncı dışındaki tüm platformlar gerekli başvurularını yapmıştır.Başvuru talebini içeren dilekçesini sunmayan yayıncı hakkında Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkimliğine başvurulmuş ve ilgili mahkeme söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararını vermiştir.

Adı geçen kuruluşun lisans talebine ilişkin müracaatta bulunması halinde verilen kararın kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu