TOCA Race Driver 2: The Ultimate Racing Simulator
Geçen sene, Pro Race Driver pek çok insanın gözünden kaçtı. Oyun, motor sporları ve yarış simülatörü karışımı kaliteli bir oyundu. Çaylak bir sürücüyü alıp, üst seviye bir yarışçı haline getirmeye çalışıyorduk. Hikaye ve yarışın karışımı oyunda biz Xbox sahiplerinin eksikliğini hissettiği önemli bir nokta vardı; “Online oynama imkanı”. Evet, nihayet Pro Race Driver devamı olan Toca Race Driver 2’de bu eksiklik de giderildi.
Nedir bu ToCA?
ToCA veya Touring Car Association, İngiltere’deki motor sporu manyaklarına çok şey ifade eder. Touring car (turlama arabası?) serileri olan DTM, BTCC Avrupa’da çok popülerdir. US’deki karşılığı, çoğumuzun bildiği NASCAR yarışlarıdır. Codemasters’da bu yüzden oyunun ismini Avrupa’daki sürümlerde Toca Race Driver olarak lanse ediyor.
Bunları açıkladım çünkü Pro Race Driver ve Toca Race Driver hep farklı oyunlarmış gibi algılanır. ToCA kelimesi size bir şey ifade etmiyorsa boş verin gitsin. Sadece güzel bir “Yarış Simülasyonu” olduğunu bilin yeter.
En hakiki yarış Simülatörü…
Oyunun geliştiricileri çok iddialı, oyunu “Ultimate Racing Simulator” olarak tanımlıyorlar. Türkçe’si, “En Baba Yarış Simülatoru” olabilir. Aslında haksız da sayılmazlar. ToCA Race Driver 2 içinde 15 farklı yarış tipi var. Toplamda ise 31 adet şampiyonluk serisi mevcut. Aklınıza gelebilecek her türlü yarış şeklini adamlar uğraşmış koymuşlar. Takdir etmemek elde değil.
Formula Ford ve World GT en bilindiklerinden diyebilirim. Bunlar motor sporlarına meraklı olanlara yabancı gelmeyecektir. Bunların haricinde 18 tekerli araçlarla dahi yarıştığınız yarış türleri var. Koca kamyonlarla pistlerde kapışıyorsunuz.
Bariyerlere aman dikkat!
Bir yarış oyununda benim ilk dikkat ettiğim nokta, aracın kontrolüdür. Gerçek hayattakine ne kadar benzer, sürüş keyfi gerçekçi midir diye hemen kontrol ederim. Baktım arabalar pistte absürd gidiyor, bir daha açmam o oyunu. Auto Modellista’yı 10 dk oynamışımdır mesela, bir daha da açmadım o oyunu.
Bir diğer önem verdiğim nokta ise hasar olayıdır. Öyle ya, pistte gidiyoruz, oraya buraya vur, arabalara patlat, sonrada hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam et. “Kara Şimşek” gibi arabalar mübarek! Olmaz ki, bana o gerçekçilik hissiyatını vermesi için, tamponum düşmeli, tekerim fırlamalı ki daha dikkatli kullanayım.
Pro Race Driver’da fizik motoru ve sürüş daha çok aksiyon tarz idi. Bu devam oyununda ise ağırlık verilen konu “Gerçekçi Sürüş” olmuş. Kontağa basıp, ilerlerken bunu hissediyorsunuz. Çoğu konsol yarış oyununda arabalar sanki yola yapışmış gibidir. Araba kontrolleri genelde rahat ve kolaydır.(Gerçi son zamanlardaki oyunlarda bu eksiklikler büyük ölçüde giderildi.) ToCA Race Driver 2’de bunları bulamayacaksınız. Hangi şeritten ne zaman gitmeniz gerektiğini, ne zaman frene asılacağınızı ya da ne zaman, nasıl manevra yapacağınızı bilmeniz gerekiyor. Yoksa ilk virajda savrulup, spin atıp, bariyerlere bindirmeniz işten bile değil. Tabi aracınızın hasar alması ve yarış dışı kalması da cabası. Aldığınız hasara göre de aracınızın performansı düşüyor elbette.
Hasar derken bir örnek vereyim: Bir yarış esnasında, arabanın kontrolünü kaybedip bariyerlere vurdum. Tamponum yamulduğu gibi, sağ ön kapımda yalama oldu. Kapanmıyordu artık. Yarışırken açılıp kapanıyordu. Haliyle gıcık etti ve gidip bir arabaya bindirdim. Kapımla beraber sağ ön tekerimde fırladı gitti. Bu kadar güzel hasar fiziği koymaları oyunun büyük artısı. Zira, gerçekçi hasar, yarış oyunlarına cidden büyük keyif katıyor. Bazen sırf zevk için araba parçalıyorum. Gerçek hayatta imkanımız yok haliyle.
Oyunun ana özellikleri
ToCA Race Driver 2: Ultimate Racing Simulator un (eh yani isme bak) bazı anahtar özelliklerini belirtmekte fayda görüyorum:
·35 tane üst sınıf araç. Örnek vermek gerekirse; Ford GT, Aston Martin Vanquish, Jaguar XKR, Nissan Skyline ve AMG-Mercedes CLK yeter herhalde
·48 adet pist sunan 31 lisanslı ve hayali yarış lokasyonları. Hockenheim, Alman DTM serileri, Avustralya V8 serileri Surfers Paradise sadece bunlardan birkaçı.
·Pole positionda savaşmaya hazır 21 araç.
·Bugüne dek yarış oyunları içindeki en gerçekçi hasar motoru.(İddiaları öyle, hani yalanda değil). Hasarlı aracınızın performansı düşüyor, camlar kırılıyor, kapılarınız bozuluyor, lastikleriniz patlıyor. Kafa kafaya kazalarda ise aracınız hurdaya dönebiliyor.
·Tam online oynama imkanı ve sistem kablosu modu.
·Kontrollü yarışan yapay zeka ürünü rakipler. Rekabet edeceğim derken saçmalamayan rakipler.
·Şahane grafik motoru. 60 fps sabit görüntü sağlayan grafik motoru gerçekten muhteşem.
·Etkileşimli hikaye modu ise sizi 31 değişik şampiyonluk içinde alıp götürüyor.
Grafik demiştim…
Buna değinmezsem olmaz, haksızlık olur. Pro Race Driver dan sonra grafikler çok geliştirilmiş. Oyun başladığı anda grafiklerin detayına, kalitesine hayran oldum. Asfalt pistler, yansımalar, araç grafikleri, çevre detayları çok güzel, çok özenilmiş. Ayrıca Xbox’da 60 fps sabit görüntü sunuyor. Bu da çok yumuşak, rahat bir izlenim sunuyor ve gözleriniz yorulmuyor. Bunlar haricinde motion blur ve alan derinliği gibi efektleri de belirtmekte fayda var.
Ses efektleri de grafikler kadar kaliteli. Araç sesleri, motor sesleri, arka plan müzikleri gayet hoş olmuş. Bazı müziklerin sizi fazlaca gaza getirip pistten fırlamanıza neden olmasını söylemeyeceğim.
Sonuç itibariyle;
Son zamanlarda çıkmış kaliteli yarış simülasyonu (dikkat simülasyon diyorum, alelade yarış oyunu demiyorum) oynamak isteyen yarış severlerin mutlaka denemesi gereken bir oyun. Hem gerçek sürüş keyfini, hem görsel güzellikleri, hem de pek çok yarış tipini denemek isteyenlerin hepsini bir arada bulacağı rakipsiz bir yarış simülasyonu ToCA Race Driver 2: Ultimate Racing Simulator.