Oyun Ön İncelemeleri

Tom Clancy’s EndWar

Tom Clancy’nin oyun dünyasına kazandırdığı ve kazandırmaya devam ettiği yapımlar saymak ile bitmez. Eski bir ajan olan Clancy, emekliliği sonrasında bile devlete bazı alanlarda yardım eden, dahası gerçekler ile hayal dünyası arasında bağ kuran ve günümüz oyunlarına kazandırdığı inanılmaz senaryolar ile ün yapmış birisi. Son şaheseri ise 3. Dünya Savaşı’nı ele alıyor diyebiliriz. Oyunun senaryosu kısaca Dünya üzerindeki silahlanmayla bunu takiben petrolün gün geçtikçe değerlenmesi ve artık dengelerin değişme zamanının gelmesi üzerine odaklanıyor. Gayet mantıklı görünüyor, çünkü zaten gerçekte çıkacak bir savaşta bu senaryoları barındırıyor ki, yıllarca ajanlık yapmış birisinin hayal gücünden çok yaşadıkları önemlidir diye düşünüyorum.

Tom Clancy ile birlikte Ubisoft Shanghai ortak çalışması olan EndWar, harika senaryosunun yanı sıra, bugüne kadar ki Tom Clancy oyunlarına aykırı olarak bir aksiyon ya da savaş oyunu değil de strateji olarak geliyor. Yapımcıların iddialarına göre tamamı ile yeni nesil denenmemiş güzel bir yapım için uğraşıyoruz açıklaması ve dahası hem stüdyo hem de Ubisoft’un oyun için ayırdığı bütçe üzerine, EndWar’ın çıkmasına kısa bir zaman kala gelen demo tüm söylenenleri doğruladı diyebiliriz.

Daha önce yaşanmamış bir oyun deneyimi

Açıkçası EndWar’ın demosu gelmeden önce üzerinde hep durulan, videolarda hep anlatılan, oyun içerisinde artık gerçek bir komutan edası ile hareket edeceksiniz söylemlerinin gerçek olduğunu görünce, etkilenmedim dersem yalan olur. Oyunun üzerine kurulu olduğu sağlam senaryonun ve görselliğin yanında hepsini geride bırakan bir durum var. Bu durum bugüne kadar 1-2 ufak tefek komutla birkaç oyunda desteklenen “Sesli Komuta” sistemi.

Artık birimlerimizi tek tek seçip ya da genel olarak fare ile toplayıp saldırma olayımız tarih oldu diyebiliriz. Bunu yapmak için fareyle bilek hareketlerine gerek yok, sadece buna karşılık gelen komutu GamePad üzerinden herhangi belirlediğiniz tuşa basılı tutup bırakarak, adeta bir telsiz konuşması gibi söyleyip gerçekleştirebiliyoruz. Vereceğiniz komutlar sadece saldır, koru, çember oluştur ile kısıtlı da değil, işin açıkçası uzun cümleler ile bu komutları sıra ile yan yana seri bir şekilde getirip, istediğiniz birimleri istediğiniz yere götürmek, saldırtmak ya da aklınıza gelecek oyunda var olan bir sistemi yapmak mümkün.“Ünite 1 Alpha ekibine katıl” cümlesini İngilizce olarak söylediğinizde, aynen birimlerinizin bunu yaptığını görmek ve oyuna iyice kendinizi kaptırmak harika bir duygu. Bu ve benzeri tüm sesli mesajların olduğu benim gözlemimle, her birime ya da topluluğa verebilecek 20 üzerinde sesli mesaj olduğu ve bunların hepsini bir şekilde uzun cümleler ile birbirine bağlayabildiğinizi hayal edin demiyorum. Demoyu oynadığınızda ya da önümüzdeki günlerde oyuna sahip olduğunuzda bunları birebir bizzat siz yapıyor olacaksınız. Bu tür gelişmeleri bugüne kadar beklemiş insanlar olarak birçoğunuz çok şaşıracak ve sevinecek diye tahmin ediyorum.

Tabii ki bu yeni bir sistemde illaki sorunlar oluyor, ama Ubisoft bununda üstesinden gelmek için demoya kısa bir alıştırma opsiyonu sunmuş. Demoda ayarlar menüsünden bu sesli komut setinin hafif ya da daha ağır olmasını ayarlamanın yanında, sistemi test etmeniz için ufak bir sunum bile yer alıyor. Ayarlar menüsünde sesli komut test menüsüne girdiğinizde sizden 10’a yakın sesli komut setini hem tekli hem de birbirine bağlayarak söylemeniz ve testi onaylamanız isteniyor. İngilizceniz eğer tam kıvamında değilse bu testi geçemeyeceğiniz aşikar, ama birazcık istekle bunu halledebiliyorsunuz. Birkaç defa oyunu oynadıktan sonra komutlar ezberlenmiş, sanki senelerdir İngilizce konuşuyormuş gibi kendinizi hissetmeniz de olası. Dil sorunu dışında oyundaki sesli komut sisteminin işleyişinde hiçbir sorun yok, verdiğiniz komutlara yapay zekanın uyması ve hata yapmaması cidden güzel bir durum. Oyunun temelini alan bu komut setinin üstüne bir strateji oyunundan beklenen asıl önemli unsurlara rahatlıkla geçebiliriz.

Strateji oyunumu yoksa simülasyonu mu?

Daha önce ciddi şekilde strateji deneyimi olmayan bir stüdyo ve firmadan ben bu kadarını beklemiyordum. Çünkü konuya paralel olarak bölge ele geçirmek ve bölgedeki petrol kaynaklarına sahip olma üzerine kurulu EndWar, ciddi şekilde taktiksel bir yapı meydana çıkartmış. Harita üzerindeki kaynakları ele geçirip, rakibi iyice çaresiz bırakmak ve bunları koordineli şekilde yapmak, artık klasik kaynak topla, odun kes mantığını aşmak yeni nesil strateji oyunlarının temelini oluşturuyor.

Yapımdaki birim dengeleri ise sahaya sürebileceğiniz hak ile belli ediliyor. Demoda bize hava takviyesi ile gelen birimlerin, tam sürümde bölüme göre fabrikalardan mı çıkacağı yoksa gene hava desteği ile mi olacak açıkçası şimdilik bilmiyorum. Ama her iki şekilde bile EndWar’da, elinizdeki birimlerin sınırlı olacağı ve çok birim kolay galibiyet değil, az birim çok iş mantığı ile oyuncunun strateji yeteneklerini ortaya çıkartacağı kesin görünüyor. Yapımda, Amerika, Avrupa ve Rusya olmak üzere 3 büyük güç var. EndWar, bunların savaşını temel konu alarak senaryoyu genişletiyor.Demoda bir tek kişilik bir de ister multiplayer ister bilgisayara karşı oynanabilen birer bölüm yer alıyor. Sizlere tavsiyem kesinlikle önce bilgisayara karşı alıştırma yapmanız ve sesli komut sistemini iyice anlamanız. Yapay zeka en kolay zorluk derecesinde bile sizden hızlı davranıyor, bunu hemen belirteyim, sanki biraz zor gibi diyebiliriz. Harita üzerine gideceğiz yerler ya da varmak istediğiniz hedefler ve kamera açıları, sanki gerçek bir şehir üstünde hareket ediyormuşsunuz hissini veriyor. Yapım strateji geliştirme yeteneklerinizi tamamen birebir olarak ortaya çıkartıyor, çünkü kapalı fabrikalar ile çevrili bir alanda saldırmak ne kadar zorsa, savunmak da o kadar kolay mantığı, herhalde bugüne kadar en başarılı şekilde bu oyunda verilmiştir demek yanlış olmaz. Kısacası EndWar’da bugüne kadar tatmadığınız bir tat denenmemiş bir strateji kalıbı ile birleşmiş durumda ve teknik olarak türü yeniden tanımlıyor diyebiliriz.

Unreal 3 motorunu ilk defa tanıyamamak!

Oyunun en çok beni şok eden yanı, önce sesler sonrada adeta seslere ve sesli komutaya nazire yaparcasına ayakta duran görselliği oldu. Grafikler özellikle strateji oyunu değil de 3D bir aksiyon hissi veriyor. İkinci vurgunu ilk defa Unreal 3 motorunu bir oyunda bakarak anlayamadığımı hissettim, kısa bir araştırmadan sonra oyunun Unreal 3 motoru kullandığını okuduğumda cidden çok şaşırdım. Yapımdaki birimlerin çok detaylı işlenmesi bir yana, oyundaki çevresel etkenlerin hepsi yıkılabilir parçalanabilir ve dahası kullanılabilir durumda. Yani tamamı ile aktif bir harita yıkılabilir parçalanabilir ve güzel modellenmiş birimler, poligon zengini askerler ile oyunun her yönünden kalite akıyor. Açıkçası bu kadar üst düzey bir oyun, hele ki ciddi şekilde daha önce bu türe imzası bulunmayan bir stüdyodan beklemiyordum.

Strateji oyunlarını seven ve kaçırmayan birisi olarak, SupCom’dan bu yana oynadığım en zevkli strateji olduğunu her yönden açıklayarak özetlersem herhalde yanılıyor olmam. EndWar kısaca hem görsel, hem işitsel hem de senaryo olarak kaliteli olmuş. Ancak türe alışkın olmayanların kesinlikle uzak durması kadar zor olan ve özellikle sesli komut sistemi ile daha bir zor hale gelen bir yapım da olmuş. Her ne kadar eski usul şekilde yönetmekte oyun içinde bulunsa da, EndWar’ın gerçekten sesli yönetim üzerine kurulu olması kendini hissettiriyor. Bu da birçok insana çekici gelmesinin yanında itici de gelebilir. Kaliteli strateji oyuncuları için kaliteli bir strateji piyasaya çıkmak üzere, yakın zamanda bir komutanı canlandırmaya hazır olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu