Oyun İncelemeleri

Tom Clancy’s Ghost Recon Online

Ghost Recon serisinin son oyunu olan Ghost Recon Online, ücretsiz oyunlar arasındaki yerini alıyor. Sadece Uplay hesabı gerektiren Ghost Recon Online, öde-kazan öğeleri de içermiyor.

Üçüncü şahıs açısından oynadığınız oyun, tamamen takım temelli çoklu oyuncu aksiyonu üzerine kurulmuş. Yapımcı firma oyunu sıradan “koş ve vur” oyunlarından farklılaştırmak için hızlı ateş edenin her zaman kazanamayacağı görev temelli maçlar oluşturmayı amaçlamış. Korunmak için farklı objelerin arkasına saklanabildiğiniz oyunda, savaş alanında hızlıca ve vurulmadan hareket edebilmek için kayabiliyorsunuz.

Günümüzün çok daha ilerisinde bir teknolojiye sahip olacağınız Ghost Recon Online’da, gelişmiş silahlar, güç kalkanları, özel aygıtlar gibi oyuna fark katan elementler bulunuyor. Karakterlerinizin dış görünüşlerini değiştirebildiğiniz bu oyunda silahlarınıza da farklı eklentiler takabiliyorsunuz.

Sınıflar
Oyunda Assault (hücum), Recon (keşif) ve Specialist (uzman) olmak üzere oynayabileceğiniz üç sınıf bulunuyor. Bu sınıfların her biri farklı özelliklere sahip ve farklı silahlar kullanabiliyor.

Assault sınıfında bulunan Blitz (yıldırım) kurşun geçirmez kalkanını ile geçici bir süre hızlanarak düşman ateşinin içinden zarar görmeden geçerek düşman hatlarını yarmanıza yarıyor. Heat (ısı) ise uzun fakat dar bir menzildeki düşmanlarınıza yüksek derecede ısı vererek hasar alıp savaşmalarını neredeyse imkansız kılmanıza yarıyor. Yakınındaki takım arkadaşlarına kalkan ve can yenilenmesi sağlayan Assault sınıfı, tüfek, pompalı, tabanca ve el bombası kullanabiliyor.

Recon sınıfı keskin nişancılık yapıyor. Cloak (örtü) ile gizlenerek düşman hatlarının arkasına geçebiliyor ve düşmanlarınıza güzel sürprizler yapabiliyorsunuz. Oracle (kahin) ise yakınınızdaki düşman personelini duvarların arkasında olsalar bile görmenizi sağlıyor. Recon sınıfı ayrıca koşan ve susturucusuz ateş eden düşmanların algılanmasını sağlıyor. Keskin nişan tüfeği, yarı otomatik silah, tabanca ve el bombası kullanabilen Recon, tüfeği sayesinde uzak mesafede en etkili sınıf oluyor ve görünmezlik özelliğiyle yakın dövüşlerde de etkili olabiliyor.

Specialist sınıfı ise bir destek sınıfı tadında. Blackout (karartma) ile düşmanların elektronik sistemlerini etkisiz hale getirebilen Specialist, Aegis (kalkan) ile de takımı düşman mermilerinden koruyabilen bir plazma kalkanı açabiliyor. Takıma cephane ve enerji desteği sağlayabilen Specialist pompalı tüfek, hafif makinalı silah, tabanca ve el bombası kullanabiliyor.

League of Legends, Dota 2 ve Team Fortress 2 gibi farklı rollere sahip sınıfların ve karakterlerin bulunduğu oyunlarda olduğu gibi Ghost Recon Online’da da takım içerisindeki sınıf dengesi büyük öneme sahip. Bir takımın güçlü olması için bütün sınıflardan dengeli miktarda oyuncu barındırması gerekiyor. Bu yüzden eğer inatçı takım arkadaşları ile eşleştiyseniz, takımınız için fedakarlık ederek oynamak istediğiniz sınıfı değil de takımınızın ihtiyacı olan sınıfı seçmeniz gerekebilir.

Seviyeler
Ghost Recon Online’da tecrübe puanları kazanarak yeni seviyelere ulaşabiliyorsunuz. Yeni seviyeler ile silahlarınızı ve zırhınızı güçlendirebiliyorsunuz.

Seviyelerle birlikte gelen puanlarla satın alabileceğiniz farklı silahlar ve geliştirmeler bulunuyor. Değiştirebileceğiniz silah özellikleri hasar, isabet, atış hızı, hazır olma süresi, kontrol, mermi havuzu, şarjör büyüklüğü, silah ustalığı ve saniyede verilebilecek hasar. Farklı silahlar ve bu silahlara takılan eklentiler bu özellikleri değiştirerek size istediğiniz silaha sahip olma şansını tanıyor. Değiştirebileceğiniz silah ekleri ise dürbünler, destekler, şarjör, alt eklenti, namlu eklentisi, namlu, yan eklenti ve özel mermi.

Zırhınıza takabileceğiniz eklentiler ise can, zırh, kritik hasar azaltma, dayanıklılık, yenilenme ve hız. Zırh eklentilerinde unutmamanız gereken bir nokta var: benzer oyunların aksine zırh eklentilerinin bir dayanıklılık değeri mevcut. Bu eklentiler kullanıldıkça eskiyor ve kullanılmaz hale geliyor, bu yüzden zırhınızı kontrol ederek kullanılmaz hale gelmiş eklentilerinizin yenilerini almanız gerekiyor.

Bütün bunları almanız için gereken puanları gerçek para karşılığında ya da seviye atlayarak edinebiliyorsunuz. Anladığımız kadarıyla oyun içi dükkanda gerçek para karşılığında büyük avantaj sağlamanızı sağlayacak ürünler yok. Yani daha çok para yatıran daha iyi bir oyuncu olmuyor.

Çoklu Oyuncu

Sadece çoklu oyuncu desteği barındıran Ghost Recon Online’da çoğu modern oyunda olduğu gibi sunucu sistemi yerine eşleştirme sistemi mevcut. Oynamak istediğinizde basitçe maç aramaya başlıyorsunuz ve diğer oyuncularla eşleştiriliyorsunuz. İsterseniz bir klana katılıp klan maçı da yapabiliyorsunuz.

Haritaların ve sınıflar gibi elementlerin azlığı oyunu uzun vadede sıkıcı yapabilecek gibi dursa da bu tarz oyunların sürekli geliştirildiğini ve yenilikler geldiğini unutmamak gerekli.

Son Söz
Oyun içerisinde bulunan gelişmiş teknoloji özellikleri, haritalarda hızlıca hareket edebilme ve objeler arkasında siper alabilme, zırh geliştirmeleri gibi farklılıklar oyuna güzel bir tat vermiş gibi duruyor. Özellikle sıradan FPS’lerden sıkılmış olan PC oyuncuları için güzel bir vakit öldürücü olabilir. Hem de ücretsiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu