Ürün İnceleme

Transcend aXe 2400 RAM

Yeni bir bilgisayar kurarken en çok göz ardı ettiğimiz bileşenlerden biri de RAM’lerdir. İşlemci, ekran kartı ve anakart söz konusu olduğunda ince eleyip sık dokuruz da iş RAM’lere geldiğinde herhangi bir ürünü alır bilgisayarımıza takarız.

RAM’in Etkisi
Aslına bakılacak olursa RAM’lerin bir sistemin genel performansına etkisi büyüktür. Video düzenleme ya da oyunlar gibi yüksek performans isteyen uygulamalarda RAM’in önemi daha çok ortaya çıkıyor. Sırf bu tip yazılımlar değil artık web tarayıcılarından, ofis uygulamalarına kadar, günlük işlerimizde sıkça kullandığımız uygulamalar da hatırı sayılır miktarda bellek harcıyor. Bu da RAM’lerin önemini bir kat daha artırıyor.
 
RAM’lerden piyasada çok fazla çeşit var. Bunlar arasında öne çıkan markalardan olan Transcend’in aXe serisi RAM modülleri test merkezimizi ziyaret etti. Bakalım ürün neler sunuyor.

aXe Serisi
Transcend aXe RAM serisinin sıradan bir seri olmadığını baştan söyleyelim. Seri Transcend’in en üst seviye belleklerinden oluşuyor. Bu seriye dahil olan ürünler hem teknik özellikler, hem de tasarım bakımından firmanın diğer RAM modellerinden epey farklı.

Öncelikle modüllerin dış tasarımından bahsedelim. RAM’ler üst seviye olunca üzerinde pasif soğutma için ısı kanalları da mutlaka bulunuyor. Overclock için uygun bir yapıda olan ürün, ısınma problemi yaşamaması için üstünde alanı artırarak ısıyı dağıtan diş şeklinde bölümler bulunuyor. Bu pasif soğutma bölümünü yanlara ve üste doğru çok geniş olmaması, modüllerin anakarta rahatça takılmasını sağlıyor. Bazı benzer üst seviye modellerde bu tip soğutmaların geniş olması sebebiyle yan yana iki RAM takmak bile mümkün olamayabiliyor. Transcend aXe serisinde böyle bir sorun yok.
 
Transcend aXe RAM serisinde iki model bulunuyor. Bunlardan biri 2000MHz diğeri ise 2400MHz frekansta çalışıyor. Test merkezimizi ziyaret eden model 2400MHz’di. Bu seviye, piyasada bulunan üst seviye DDR3 RAM’ler arasında en yüksek olanlar arasında yer alıyor.
 

 
Diğer Teknik Detaylar
 RAM’lerde değinilmesi gereken tek teknik özellik frekans değil elbette. Transcend aXe 2400MHz RAM’ler 1,65 Volt’ta çalışıyor. Bu değer piyasada sıkça rastlayabileceğiniz 1,5 Volt’un üzerinde. Ayrıca bunu overclock ile artırabiliyorsunuz. Biz yaptığımız denemelerde voltaj ayarını güvenli bir şekilde 1,9 Volt’a kadar getirdik. Bu sayede performansta bir nebze artış yakalayabiliyorsunuz.
 
Bir diğer teknik detay ise gecikme süreleri. Elimizdeki RAM’lerdeki gecikme süreleri 9-9-9-24 şeklinde. Üst seviye RAM’lerin çoğunda bu gecikme sürelerini görüyoruz. Genel olarak bu belirttiğimiz sayıların düşük olanı makbul olsa da performansa etkisi çok büyük değil. 9-9-9-24’lük sürelerin gayet normal olduğunu söyleyelim.
 
İki adet 2 GB’lık modüller halinde test merkezimize teşrif eden Transcend aXe 2400MHz DDR3 bellekler bakalım testlerde nasıl sonuçlar vermiş.

Sonuç Olarak

Transcend aXe 2400MHz’in en çok beğendiğimiz yanlarının başında tasarımı geliyor. Voltaj artışına dayanan RAM’lerin çok fazla yer kaplayaıp, anakartın üzerindeki diğer bileşenlere engel olmaması çok önemli bir artı. Abartılı soğutma sistemleri yerine, Transcend aXe serisinin pasif soğutma çözümü makul alanda başarılı işler yapıyor. RAM’lerin performansı da üst seviye diğer RAM’lerle başabaş. Yeni sistem kurarken alelade bir RAM almak istemiyorsanız Transcend aXe serisi RAM’leri tercih edebilirsiniz.
 
Fiyat: 56$ + KDV
Puan: 7/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu