Oyun İncelemeleri

TRON: Evolution

1982 yılında çok ilginç bir film vizyona girdi. TRON adındaki bu film, kimsenin daha önce hayal etmediği, çok ilginç bir dünyada geçiyordu. Kullanıcıların ve programların olduğu bir bilgisayar sisteminde geçen film, ilginç efektleri ve konusuyla bir bölüm insanın ilgisini çekmeyi başardı. Ancak aynı zamanda çıkan E.T. ve Blade Runner gibi filmlerin gölgesinde kaldı.

Yıllar sonra bir efsane halini alan TRON filmi, Arcade oyunuyla ve sadık bir fan kitlesiyle “geek” kültürünün en önemli yapıtaşlarından biri halini almıştı. Bunun farkına varan yapımcılar, bu efsaneyi tekrar canlandırmaya karar vermiş olacaklar ki TRON’un yeni filmini çekmeye başladılar. Çekimleri biten film, önümüzdeki günlerde – 17 Aralık’ta gösterime girecek. Açıkçası TRON dünyasıyla ilgili çok az şey bilen ben, yeni filmden bazı sahnelerin gösterildiği ön gösterime gittiğimden beri bu dünyayla ilgili daha çok şey öğrenmeye çalıştım. Öncelikle orijinal filmi izledim ve konuyu anlamaya çalıştım. Ancak geçtiğimiz günlerde ofisteki masama oturduğumda Emre Abi’nin bana uzattığı DVD’yi gördüğümde çok şaşırdım. “Al bak senin oyunun” dediğinde TRON: Evolution’ın elimde olduğunu gördüm.

Neresi burası ışıklı mışıklı?

TRON: Evolution’ı PS3’e yerleştirdikten sonra içimde bir şüphe oluştu. Acaba yine o bildiğimiz film oyunlarından birini mi oynacaktım? Ancak bir süre sonra hikayenin yeni filmi anlatmadığını, tam tersine bir nevi aradaki boşlukları doldurduğunu farkettim. Yani oyun 7 Aralık günü piyasaya çıktığında oynarken içiniz rahat olsun. Filmdeki sahneleri önceden görmüş olmayacaksınız.

TRON: Evolution’da karakterimizi Anon’u yönetiyoruz. Anon, filmlerin de ana karakteri olan Kevin Flynn adlı bilgisayar korsanı ve programcısının yazdığı bir program. “Anon” isminin de “Anonymous”(Anonim) anlamında geldiğini de belirtelim. Oyunu geliştirenler bu şekilde kullandığınız karakterin belli özellikleri olmamasını istemişler. Anon kendini sınırsızca geliştirebilen bir program. Böylelikle tecrübe kazandıkça yepyeni özellikler kazanabiliyor. 

Anon’la oyuna daldığınızda ilginç bir evrende olacağınızı unutmayın. Karakterinizle duvardan duvara atlayabilir, havadaki zıplama noktalarından uzak yerlere sıçrayabilir ve hatta duvarlarda yürüyebiliyorsunuz. Hareketli olmak TRON dünyasının en önemli kurallarından biri. Bu hareketleri birbirlerine bağlayarak çok dinamik bir oynanış sunulmuş. Örneğin duvardan bir diğer duvara atlayarak yürümeye devam ederken bir anda kendinizi boşluğa bırakıp zıplama noktalarından birine sıçramanız gerekebiliyor. Bu şekilde oyunda hareketlilik sağlanmış.

Hafızan kadar konuş!

Karşınıza düşman programlar da çıkacak. Bu programlar çeşitli özelliklere sahip olabiliyorlar. Yere şok dalgası bırakan, hedef alınamayan, ancak yavaşlatarak vurabileceğiniz gibi bir çok çeşitli düşman program bulunuyor. Bu programlara karşı savaşmanın anahtarı ise doğru disk özelliğinizi kullanmak. TRON: Evolution’da ilerledikçe diskiniz de yeni bir çok özelliğe sahip oluyor. Disk özelliğinizi özel vuruşunuzla kullanıyorsunuz. Bu şekilde düşmanlara alan hasarı, yavaşlatma, daha çok hasar verme ya da zehirleme gibi çeşitli şekillerde vurabiliyorsunuz. Oyunda bir çok özel hareket mevcut ve bu hareketlerin bir listesini de oyunu durdurarak girebileceğiniz Combo List ekranından öğrenebiliyorsunuz.

TRON: Evolution’da RPG öğeleri de mevcut. Her öldürdüğünüz düşmandan belli oranda bir tecrübe puanı kazanıyorsunuz. Bu tecrübe puanları sizin versiyon atlamanızı sağlıyor. Her versiyon atladığınızda belli bir Megabayt(MB) alan kazanıyorsunuz. Etrafta bulunan geliştirme noktalarından da kazandığınız boş MB alanlarını istediğiniz özellikle doldurabiliyorsunuz. Bu özellikler arasında daha çok güç havuzu, daha hızlı güç dolumu gibi bir çok özellik mevcut.

İki farklı bar sağlığınızı ve özel vuruş yapma gücünüzü size gösteriyor. Eğer sağlığınız düşük seviyeye inerse, duvarlarda bulunan sağlık barlarının üzerinde yürümelisiniz. Aynı şekilde vuruş gücünüz tükendiyse, etrafta bulunan beyaz ışıklı elektronik parçaların üzerinden gitmeniz bu barınızı doldurmaya yetiyor.

Trafik kurallarına uymayalım

TRON dünyasının belki de en ilgi çekici yanlarından biri de araçlar. TRON: Evolution’da da araçlar unutulmamış. Tank ve motorsiklet oyuna eklenmiş. Açıkçası tankı kontrol etmek başta biraz zor olsa da zamanla alışılıyor. Motorsiklet ise iyi bir refleks testi olarak karşımızda. Genellikle araçları belli başlı bölümlerde kullanıyor ve bölüm sonunda bırakmak durumunda kalıyorsunuz. 

Bölüm tasarımlarından bahsetmemiz gerekirse, genellikle platform mantığıyla yapılmış. Oyun süresince haritadaki düşmanları temizleyip bir başka haritaya geçiyorsunuz. Bu geçişler arasında platformlarda cambazlık yapmanız gerekiyor.

Çoklu oyuncu modunda dört farklı oynanış sunan TRON: Evolution, bu dört modun ikisinde diskli dövüşü, geri kalan ikisinde ise motorsiklet kullanımını ön plana çıkarıyor. Karakterinizin RPG özellikleri, çoklu oyuncu modunda oldukça işe yarıyor. Burada geliştirdiğiniz hafızanızı çoklu oyuncu modunda kullanacağınız yeni özelliklere harcamanız akıl karı. Motorsiklet modlarında ise arcade mantığındaki TRON oyunundan hatırlayacağınız gibi arkanızda bıraktığınız izinizle, rakibinizin yolunu kapatmaya çalışıyorsunuz.

Bir TRON var benden içerü

Görsel anlamda TRON: Evolution, film ve konuyu bilmeyenler için hayal kırıklığı oluşturabiliyor. Ancak filmi ve hikayeyi bilenler oldukça memnun kalacak. Grafik açısından ortalama diyebileceğimiz TRON: Evolution, seslendirme anlamında oldukça iyi. TRON: Legacy filminde “Quorra” karakterini canlandıran Olivia Wilde, oyunda da kendi karakterini seslendirmiş. Ancak Kevin Flynn ve CLU’yu Jeff Bridges’ın seslendirmemesi beni üzdü. Kendi karakterimizin konuşmadığını düşünürsek gerekeni yapmışlar diyebiliriz.

Ses efektleri ve bir bölüm müzik filmden alınmış. TRON dünyasıyla oldukça uyumlu. Zaten çıkacak filmde de kullanılan Daft Punk’ın iki parçası “Derezzed” ve “The Grid”, TRON: Evolution’da da kullanılıyor. Oyunun geri kalan müziklerinde ise God of War’ın müziklerinden tanıyacağımız Cris Velasco, Sascha Dikiciyan ve Kevin Manthei’nin imzası bulunuyor.

Son olarak eğer TRON dünyasıyla uzaktan yakından ilginiz yoksa, öncelikle 1982 yapımı TRON filmini bir izleyin derim. Bu oyun ancak bu şekilde anlam kazanıyor. İzlemediyseniz bile hikayeyi kısaca bir okumalısınız. TRON: Evolution, hikayeyi bilmeyenler için içi boş bir aksiyon oyunu olmaktan öteye geçemiyor. Bu arada bir yerlerden TRON: Legacy’nin film müziklerini bulup dinlemenizi tavsiye ediyorum. Filmin de ülkemizde 28 Ocak 2011 tarihinde gösterime gireceğini de belirtelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu