Teknoloji Haberleri

Türkiye, internet hızında dünya kaçıncısı?

Birçoğumuz, uzun süredir ülkemizde internet hızının çok yetersiz ve kalitesiz olduğunu konuşuyor. Konu hakkında da pek bir açıklama gelmiyor. Fiber internetin tam olmasa da yaygınlaşmaya başlaması ile biraz rahatlamış olsak da hala birçok kişiye geniş bant internet hizmeti yeterince ulaşamıyor.

Elektronik Mühendisleri Odası (EMO) dün, ülkemizdeki internet kullanımı için “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Raporu-2016” raporunu yayınladı. Raporda bilgi ve iletişim teknolojileri endeksinde Türkiye`nin yıllar itibarıyla gerileyerek, Afrika ülkeleri seviyesine düştüğüne dikkat çekildi. Bilgi ve iletişim teknolojileri üzerindeki yüzde 45`lere varan vergi yükü ve asgari ücretlinin gelirinin yüzde 9`unu aşan iletişim giderleri hesaplarla ortaya konuldu. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yoksullaşma sürecinin altyapı sorunlarına ilişkin boyutu da irdelendi.

Yine rapora göre “Sabit genişbant fiyatında kişi başına düşen ulusal gelirin yüzde 0.98’i düzeyi ile Türkiye 36. sıradadır. Sabit genişbanta sahiplik yüzde 12.4 oranında olup, gelişmiş ülkeler ortalamasının 3’te 2 oranında gerisindedir. Akamai raporuna göre Türkiye, 40.7 Mbps en yüksek ortalama hız ile dünya genelinde 64. sıradadır. Fiyatlar kısmen uygun olsa da ortalama hız ve kotada düşük değerler; verilen hizmetteki yetersizliği göstermektedir. Bu durum sosyoekonomik faktörlerin ve fiyat politikalarının yanı sıra altyapıdaki eksikliğin de bir sonucudur.” deniyor.

Yapılan yatırım miktarlarına bakıldığında ise 1,9 milyar TL ile başı çekerken Vodafone ve Avea 1,2 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirmiş. Yine de yatırımların yetersiz olduğunu belirten EMO, 3 kat fazla yatırım gerektiğini savunuyor.

Fiber kablo ağının yetersiz olması, gerek sabit sistemler gerekse tablet, cep telefonu gibi gezgin akıllı setler üzerinden genişbant İnternet kullanımında indirme ve yükleme hızının öngörülenlerin çok altında kalması gibi birçok soruna neden olmaktadır. Türkiye’nin fiber optik kablo altyapısını şu anki mevcudunun 3 katına çıkarması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu