Türkiye’de yasaklanan oyunlar neyin göstergesi?

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda Balıkesir ve Kayseri illerinde internet kafeler için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Bir çok oyunun yasaklandığı bu olay sonrasında “Acaba oyunların yaş sınırı denetimi artık sıkı bir şekilde mi kontrol ediliyor? Yeni gelen oyunlar da yasaklanacak mı? Oyunlar hangi kriterlere göre yasaklanıyor?” sorularını ortaya çıkarttı.

İşte bu konu ile ilgili bizler de belli başlı uzmanlardan görüşler aldık. Bu düzenlemelerden sonra ropörtaj gerçekleştirmiş olduğumuz Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Günseli Bayraktutan gerek oyun yasakları gerekse yeni İnternet Yasası hakkında bize ilginç açıklamalarda bulundu. Özellikle bu yeni yeşerek “kontrol” süreci ile alakalı olarak Bayraktutan şu açıklamalarda bulundu:

“Sınırlayıcı ve muhafazakar bir düşünce biçimine sahip olan ve bu konuda pek fazla bilgisi olmayan siyasi otoritenin, oyun dünyasında kararlar vermesi hiç doğru değil. Geleneksel alanlarda yapılan düzenlemelere benzer düzenlemelerin oyun dünyasında yanlış olduğu da bir gerçek. Sonuçta oyuncuların yaşam biçimi onlarınkinden çok farklı ve değişik.”

“Türkiye’deki oyun sektörüne dair yapılmış olan çalışmalar yani yasaklamalar hiçbir zaman etkili olamadılar. Şiddetin yoğunluğundan dolayı bir oyunu yasaklamak oldukça eski, demode bir gerekçe. Sonuçta oyunu oynayan bir oyuncu gerçek ile kurmacayı ayırt edebilecek bir düzeyde ve oyunların gerçek hayatı etkilemeyeceğinin farkındalar.”

Bayraktutan’ın nasıl önlemler alınası gerektiği konusundaki fikirleri de gayet mantıklı ve çözüme ulaştıracak şekilde. Ona göre aileler bu konuda ön plandalar. Verimli sonuçlar almamız için yapılması gerekenlerin bır kısmı şöyle:

“İnternet kafelerde yapılan bu düzenlemeler her şeye engel olamıyor tabii ki. Evde oyun oynayan çocukların oyunlarına karışmak gibi bir olayı olmadığı için bu yasakların çocuklar evlerinde rahatlıkla istediği oyunu oynuyorlar. Yaş sınırlamasına uymayan çocuklarında aileleri tarafından kontrol altında olması gerekiyor. Bu konuda yapılacak olan en büyük şey bu. Yapılacak bir diğer şey ise oyun satıcılarının küçük çocuklara oyun satmaması olabilir.”

“Hükümetlerin bu konudaki yasaklamaları ve çalışmaları her zaman için yetersiz kalıyor. Bu yüzden ailelerin, sivil toplum örgütlerinin ve konuyla ilgili diğer kişilerin meseleye sahip çıkmaları gerekiyor ve düzenlemelere dahil olmaları gerekiyor. Bu şekilde daha verimli sonuçlar ortaya çıkabilir.”

Yapmış olduğumuz ropörtajın önemli kısımlarına değinmiş olduk. Tamamına ise haftasonu göz atabileceksiniz. Düzenlemelere kimler tarafından karar verilmeli ve nasıl kurallar konulmalı? Kendi düşüncelerinizi de yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version