Makale

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

Geçtiğimiz hafta başlattığımız “Oyunlar için Ne Kadar Harcıyoruz?” anketimizi tamamladık. Katılım, beklentimizin çok çok üstünde gerçekleşti. 10bin’den fazla kullanılan oy, Türklerin oyun satın alma alışkanlıklarını ortaya koyuyor. Ankette sorduğumuz altı soruya cevap verip, sonuçlara ulaşmamızı sağlayan tüm ziyaretçilerimize teşekkür ediyoruz. Aşağıda sonuçları, yorumlarımızla birlikte görebilirisiniz.

Anketimizi nasıl gerçekleştirdik?

“Oyunlar için ne kadar harcıyoruz?” diye sorduğumuzda, hassas konular olacağı ve bizim mümkün olan en samimi ve doğru cevaba ulaşabilmemiz için oy kullanan tüm dostlarımıza kendileri hakkında hiçbir bilgiyi kayıt altına almayacağımızın garantisini vermiştik. Bu sebeple elde ettiğimiz sonuçların gerçekleri yansıttığına inanıyoruz.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları nasıl?

2022 yılında kaç adet orijinal oyun satın aldınız?

Ekonomik sıkıntı olsa da Türkler oyun almaktan vaz geçememiş gibi görünüyor. Ankette verdiğimiz şıkların nerede ise yarısına yakını 2022 yılın içinde 10’dan fazla oyun aldığını işaretlediler.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

Oyun satın almak için hangi platformu daha çok tercih ediyorsunuz?

Steam tartışmasız olarak bu kategorinin lideri. Microsoft, Nintendo ve PlayStation oyun mağazaları içinde en çok tercih edilen mağaza PlayStation Mağazası olarak görünüyor.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

Oyunlara ana ulaşım kanalınız hangisi?

Bu soru ile biraz da kopya kullanımının yaygınlığını öçlçmeye çalıştık. Geçtiğimiz yıllara oranla kopya kullanımında düşüş eğilimini görebiliyoruz. Ankete katılanların %26’sı kopya oyun kullandığını söylerken, bu orana aynı anda kopya ve orijinali tercih edenler de dahil. Hiç oyun almadan (Moba, F2P, ücretsiz oyunlar ve kütüphanesinde var olan oyunları oynayanlar) hayatına devam edenlerde %11 gibi değere karşılık geliyor.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

2022 yılında oyun satın almak için ne kadar bütçe harcadınız?

Burada değerlendirme yaparken 2022’nin zamlanmamıi fiyatlarını düşünerek ortamala harcanan ücretin 501-1500 arasında yoğunluk gösteriyor olmasına dikkat etmek gerekiyor. Geçtiğimiz senenin ortalama bir AAA oyunu için rakam ile 2023 senesinde kullanamayacağını göz önünde aldığımızda bu sene orijinal olarak AAA ulaşabilen oyuncu sayısının düşebileceğini gösteriyor.

Oyunlara ne kadar harcıyoruz?

Oyuna ödediğiniz ücretin karşılığını verdiğine inanıyor musunuz?

Burada sadece iki şıklı bir soru yayınladık ve verilen cevaplardan büyük kısım oyuncunun yaptığı ödemenin sonucundan memnun kaldığını görebiliyoruz.

Ödediğimiz ücret berklentilerimizi karşıyor mu?

Satın aldığınız oyunlardan ne kadarı bağımsız geliştiricilere aitti?

Bağımsız oyunları çok sevsek de Türklerin oyun satın alma alışkanlıklarını göz önüne aldığımızda çok da tercih edilen bir pazar payı olmadığını görebiliyoruz. Türk oyuncuların %70’ine yakın bir kısmı bağımsız oyunlar ile çok fazla ilgilenmediğini görebiliyoruz.

Bağımsız oyunları alıyor muyuz

Sonuç

Ankete katılan binlerce dostumuza teşekkür ediyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda, özellikle Türkçe oyun isteyen kitlenin buna ulaşabilmesi için yeterli miktarda oyunu kütüphanesine dahil etmediğini görmek çok zor değil. Bağımsız yapımların yeterli ilgili görmüyor olması da oyuncuların tercihlerini genelde AAA yapımlar yönünde tercih ettiğini gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu