Makale

Uçuk bir oyun canavarı!

Konsolda oyun oynamanın tadı başka, ancak PC’de oyun oynamanın tadı da bir başka. Ancak günümüzde oyunlar PC’de daha fazla yer kaplıyor ve iyi sistem istiyor. İyi bir performans alabilmek için donanım olarak iyi parçalara ihtiyaç var.

Grafikleri düşürmek ve ince ayarlarla düşük sistemlerde de oynanabilen yapımlar var, ancak bir yere kadar. Frame düşmeden takılma olmadan, akıcı oynamak ve grafiklerin tüm güzelliğini görebilmek gerekli. Tabii ki bunun içinde oyunun optimizasyonu da önemli bir unsur. Bazı yapımlar konsoldan kötü port ediliyor ve bu yüzden PC’deki performansı kötü olabiliyor. Ancak donanımın asıl nokta olduğunu unutmamak gerekli. Sizler için uçuk bir oyun canavarı topladık! Bu bileşenlere gelin bakalım.

İşlemci

İşlemci bir PC’nin en önemli parçası. Tüm yük onun üstüne biniyor. Performansı yüksek ve birçok işin altından kalkabilen Intel Core i7-3960X  bizim seçimimiz. 15 MB ön belleği, 6 çekirdeği ve 3.3 GHZ hızı ile tam bir canavar. 4.2 GHZ’e kadar Overclock olabiliyor!

Anakart

Sistem birleşeni içinde anakart en önemli unsurların başında geliyor. Kötü performanslı bir anakart işlemcinin, ekran kartının ve belleklerin performansının önünü kesebilir. Uçuk oyun canavarımızda yine uçuk bir anakart var. Asus’un Rampage IV Extreme modeli oyun için biçilmiş kaftan. Intel’in Turbo Boost teknolojisini destekleyen ürün, 64 GB DDR3 RAM desteğine ve 4 tane ekran kartına kadar desteği var.

Ekran kartı

Ekran kartı olarak şu anda Nvidia 680 GTX iyi bir performans sunuyor. Zotac’ın 680 GTX modeli işimizi bu konuda görecek. 1006MHz GPU, 6008MHz bellek hızına sahip üründe, 256 bit GDDR 5 bulunuyor. Rampage IV Extreme’in 4 yollu SLI desteğini hesaba katarsak, 4 adet 680 GTX ile şu anda ve uzun bir zaman boyunca kastıracak oyun zor görünüyor.

Bellek

Fazla bellek göz çıkarmaz derler de, aslında doğrudur. Bu kadar güçlü işlemci, anakart ve ekran kartından sonra bolca bellek de işin içinde. Corsair’ın bellekleri bu konuda işimizi görebilir. Anakartımızın da 64 GB desteği sağ olsun, 32’yi de 2’ye katlıyor ve 8×4’lük bellekleri sisteme yerleştiriyoruz.

SSD Disk

SSD’nin ne kadar hızlı olduğunu biliyoruz. Kingston HyperX 480 GB’lık SSD’si işimizi hızlıca görecek. Yüksek hızlı yükleme süreleri, kopyalama hızı, Video Render işlemi ve daha birçok konuda hızlı. Kapasitesi ile de göze çarpıyor. Evet, canavara böyle bir SSD şart. Hız iyidir değil mi?

Sabit Disk

SSD yanında daha büyük bir depolama alanına da ihtiyacımız var. Arşivlerimiz, özel dosyalarımız oluyor. Seagate’in 3 TB’lık kapasiteli sabit diski bu iş için biçilmiş kaftan. 6Gb/s transfer hızı, 64 MB arabelleği ve 7200 rpm’e sahip. Canavara yüksek kapasiteli bir sabit diski es geçmemek gerekli. Büyük canavar büyük midelidir.

Ses kartı

Şimdi elimizde yüksek performanslı bir sistem oldu. Yüksek performanstan iyi ses de gelmeli. Bu iş için normal bir ses kartı olmaz. Bize kaliteli ses sağlayacak iyi bir ürün gerekli. Oyun dünyasının tanınmış profesyonel oyuncularından biri olan Fatal1ty adına üretilmiş olan Creative SB X-Fi Titanium Fatal1ty Pro modeli görevini harika bir şekilde yapıyor. 7.1 çıkışa sahip kart, kaliteli ses için en iyi seçenek.

Güç kaynağı

Bir arabanın kalbi motordur, ondan güç alır. Peki bizim canavar neyden güç alacak? Tabii ki sağlam bir PSU’dan bunu sağlayacak. Quad SLI, tüm Multi-Core’lar, çok çekirdekli işlemciler ve diğer bileşenler için gücü Thermaltake Toughpower 1500W PSU sağlayacak. Sağlam yapısı ve soğutmasıyla oyun canavarını çalıştırmak için gerekli olanı verebiliyor.

Soğutma

Hızlı ve güçlü parçalar için iyi bir soğutma gerekli olur. CPU’nun sıcaklığını Corsair H100 Hydro su soğutma seti alacak. İşini iyi görüyor ve soğutmayı yapıyor. Bir de bu avantajla Core i7-3960X’i Overclock ederek, daha iyi bir performans bile alabiliriz.

Klavye ve fare

Bir PC’nin olmazsa olmazı klavye ve fare ikilisidir. Hatta bu ikilinin tepkileri de çok önemlidir. Özellikle oyun oynarken, hassas ayarları kullanıcıya avantaj bile sağlar. Açıkçası Razer firması ürünleri ile dikkat çekiyor. Klavye ve fare de Razer harika bir seçenek. Blackwidow Ultimate, Türkçe mekanik klavye görevini başarıyla yapıyor. Hem rahat hem de oyunlar için biçilmiş kaftan. Razer’ın Naga faresini de klavye yanına koyalım. Tepkime süresi ile dikkat çekiyor bu ürün de.

Blu-Ray sürücü

Eskiden CD’ler vardı, onların yerini DVD’ler aldı ve şimdi de daha yüksek kapasiteli Blu-Ray var artık hayatımızda. Daha sonrasında ise kim bilir nasıl formatlar hayatımıza girecek? Liteon Blu-Ray sürücü, çift katmanlı Blu-Ray diske 50 GB veri aktarabiliyor. 12x hızında. İşini gayet iyi yapıyor.

Monitör

Oyun oynamak için iyi bir monitör de gerekir. 4’lü 680 GTX’e üç adet Asus VG278H iyi gider. 27 inçlik monitörler kocaman bir görüntü sunacak. 120 Hz tazeleme oranına sahip. Tabii ki bu işin bir de 3D kısmını da unutmamak gerekli. Bazı oyunlar 3D destekliyor. Asus VG278H, 3D’de işini düzgün yapıyor. Bir de Nvidia GeForce 3D gözlüğü unutmamak gerekiyor.

Gamepad ve direksiyon seti

Mesela FPS ve strateji türlerinde fare/klavye ikilisi her zaman en iyisi. Ancak bazı oyunlar ve türler için Gamepad daha büyük bir avantaj sağlıyor. Bu konuda Logitech F710 Kablosuz Gamepad iyi bir ürün. Sağlam yapısı ve rahatlığı ile oynanışı kolaylaştırıyor. Kontrollerde sorun çıkarmıyor. Oyun canavarı demişken, Gamepad ile birlikte direksiyon setini unutmamak gerekli. Yarış türleri için direksiyon seti iyi oluyor. Bu konuda seçenek ise yine Logitech’in G27 seti oluyor.

Ses sistemi ve kulaklık

Oyun canavarımızın sesi de güçlü olmalı. Bu konuda tekrardan Logitech’in bir ürünü var. Z-906 5+1 gümbür gümbür ses çıkartıyor. Komşularla bu yüzden davalık bile olabilir insan. Ancak her daim ses sistemiyle duracak değiliz, bir oyuncu için kulaklık da önemlidir. Sennheiser PC 360 G4ME, ses kalitesi ile öne çıkan bir ürün.

Kasa

Bileşenler tamam olmasına rağmen bunların bir vücut içinde birleşmesi lazım. İşte kasa için Cooler Master Cosmos 2 devreye giriyor. Dayanıklı kasa uçuk oyun canavarımız için biçilmiş kaftan.

Mouse Pad

Artık hepsi tamamlandı. Geriye bir nokta daha kaldı. O da faremizin hassasiyetini arttıran güzel bir pad. Razer’ın Scarab Precision 2.0 ürünü hassasiyeti arttırıyor. Daha iyi bir dokuya sahip. Bu da oyunlarda bize avantaj sağlayacak.

İşte en önemli kısma yani sonuca geldik. Bileşenler ve fiyatları toplamı bize ne kadar patlıyor?

Sistem özellikleri ve fiyatları

İşlemci: Intel Core i7-3960X / 2,508,34 TL
Anakart: Asus Rampage IV Extreme / 1,095,44 TL
Ekran kartı: Zotac 680 GTX x 4 / 1,358,56 x 4= 5,434,24 TL
Bellek: Corsaır Vengeance DDR3 1600MHZ 32GB (4x8GB) + 32 GB (4×8 GB) / 840,00+840,00= 1,680,00 TL
SSD Disk: Kingston HyperX SSD Disk 480 GB / 1,853,63 TL
Sabit Disk: Seagate SV35 3 TB / 624,14 TL
Güç kaynağı: Thermaltake Toughpower 1500W / 827.23 TL
Monitör: Asus VG278H x 3 / 1,930,16 x 3 = 5,790,48 TL
Ses Kartı: Creative SB X-Fi Titanium Fatal1ty Pro / 365,30 TL
Disk sürücü: Liteon Blu-ray sürücü / 269,28 TL
Kasa: Cooler Master Cosmos II / 1,367,00 TL
Soğutma: Corsair H100 Hydro Su Soğutma Seti / 372,45 TL
Klavye: Razer Blackwidow Ultimate / 344,50 TL
Fare: Razer Naga MMOG Epic / 366,50 TL
3D Gözlük: Nvidia Geforce 3D Vision / 386,00 TL
Gamepad: Logitech F710 / 88,98 TL
Direksiyon: Logitech G27 / 854,38 TL
Kulaklık: Sennheiser PC 360 G4ME / 799,90 TL
Ses sistemi: Logitech Z-906 / 1,051,00 TL
Mouse Pad: Razer Scarab Precision 2.0 / 125,50 TL

Toplam: 26,204,29 TL

Evet, fakındayım bu kadar para verilir mi diyenler olacak. Zaten amacımız da uçuk pahalı bir sistem toplamaktı. Eğer birgün bu sistemi toplayabilirsek, sizlere Benchmark sonuçlarını da yayımlayacağız. Belki de Kickstarter üstünden bilgisayar toplama projesi olarak yardım isteyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu