Oyun İncelemeleri

UEFA Euro 2012

Yine yaz günleri geldi ve futbol için uluslararası turnuvaların zamanı yaklaşıyor. Bu yaz ise Avrupa Futbol Şampiyonası’yla haşır neşir olacak futbol severler. Haliyle yeni bir turnuva yeni bir EA Sports oyunu demek. Peki ya bu sene öyle olmazsa? Maalesef yeni bir oyun değil, sadece bir indirilebilr içerikle karşı karşıyayız bu sene. Gelin bakalım FIFA 12 sahiplerine sunulan UEFA Euro 2012 içeriğinde neler var.

Yapma Volkan!

Oyun endüstrisi son dönemlerde oyunları fabrikadaki üretim bandından çıkarır gibi çıkarmaya başladı. Ne küçük detaylara önem veriliyor, ne de oyuncuları mutlu eden ekstraları barındırıyor. Hal böyle olunca bazı oyunlar da olabildiğine traşlanıp piyasaya sürülüyor. UEFA Euro 2012’de bir oyun olarak çıkması beklenirken, bu yüzden sadece bir indirilebilir içerik halinde karşımıza çıkıyor. Hatırlarım da eskiden bir FIFA 98 oyunu vardı ki içerisinde Road to World Cup 98 diye bir mod bile eklenmişti. Buna rağmen EA Sports bununla yetinmemiş, 1998’deki Dünya Kupası için özel olarak World Cup 98 oyununu piyasaya sunmuştu. Fransa’da düzenlenen turnuvaya hazırlanan oyunda, maçların oynandığı her şehir kısa bir videoyla tanıtılıyor, spikerler maçın oynandığı şehirle ilgili bilgiler sunuyor ve hatta eski kupalardan bazı anılar anlatıyorlardı. Oyunda 1930’lardaki Dünya Kupası maçları bile yer alıyor, hatta bu maçlar tarihe uygun olarak siyah-beyaz gösteriliyor, takımlar zamana uygun kıyafetler giyiyor ve futbol topları bile kahverengi meşinden gözüküyordu.

Peki Euro 2012 DLC’si bize bunları sunuyor mu? Cevap: Hayır. 25,99 dolar’dan satılan Euro 2012 indirilebilir içeriğinde oynanışla ilgili yeni bir şey yok. FIFA 12’yi nasıl oynuyorsanız, bu oyunu da öyle oynayacaksınız. Çünkü indirilebilir içerik mantığı böyle. Peki asıl soruya gelelim: “25,99 dolar verip UEFA Euro 2012’yi aldığımda ne gibi bir içerikle karşılaşacağım?”

Açıkçası içerik sadece görünüş ve oyun modlarını içeriyor. Eklentiyi indirdiğinizde, FIFA 12’nin ana menüsünde bir sekme olarak Euro 2012’yi görüyorsunuz. Buraya girdiğinizde farklı bir menüyle karşılaşıyorsunuz. Oyunun öne çıkan modları ise Expedition ve The Story of the Finals. Expedition modunda kendi yarattığınız oyuncular ve düşük seviyedeki Avrupa ulusal takımlarından oyuncularla birlikte oluşturdğunuz takımla birlikte diğer ulusal takımlarla maçlar yapıyorsunuz. Örneğin kurduğunuz takımla Türkiye’ye karşı maç yaptınız. İlk yendiğinizde Türkiye’nin kadro dışı oyuncularından birini seçip alabiliyorsunuz. İkinci yendiğinizde yedek oyunculardan birini seçebiliyorsunuz. Üçüncü yenişinizde ise ilk 11’den istediğiniz bir oyuncuyu seçip takımınıza dahil edebiliyorsunuz. Bununla birlikte harita üzerinde yeni yollar açıp, farklı ülkelere karşı maçlar yapabiliyorsunuz. Tabi kaybettiğiniz maçlarla birlikte bu yollar da yokolabiliyor.

Mükemmel bir şut…

Bir diğer mod ise artık turnuva bazlı oyunlarda alıştığımız tipik turnuva modu yani The Story of the Finals. Basitçe istediğiniz takımı seçip Euro 2012’de mücadele verip kupaya uzanmaya çalışıyorsunuz. Kötü olan yanı ise, elemeler kısmını oynayamıyor olmanız. Yani bu sene finallere gidemeyen Türkiye’yle oynamak istiyorsanız, eleme gruplarında mücadele etmek yerine, finallere giden bir takımla yerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Bu da biraz olsun can sıkıcı.

Turnuva oyunları özellikle oynanış ve yenilikçilikleriyle değil, görsel anlatımıyla ön plana çıkan oyunlar. Fakat kullanılan takım listesi, skor tahtası gibi görseller, turnuvaya özel stadyumlar ve formalar dışında pek bir Euro 2012 havası yaşadığımızı söyleyemem. Spikerlerin de maçları ne bir grup maçı ne de turnuvaya ait bir maç gibi anlatmıyor oluşu bizi oyundan iyice soğutuyor.

…çok farkla aut

Sonuç olarak 25,99 dolar fiyatındaki bir indirilebilir içerik için UEFA Euro 2012, oldukça zayıf.  Sadece resmi bir içerik olması, FIFA 12’nizi zengin gösterecektir. Keşke EA Sports, eskiden olduğu gibi oyuncuların sevdiği gibi küçük detaylara önem verse, bize biraz daha zengin içerikler sunsa. Eminim ki oyuncular da buna aynı oranda satış rakamlarıyla cevap vereceklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu