Oyun İncelemeleri

UFC Undisputed 3 – Xbox 360

UFC’de (Ultimate Fighting Championship) iki cengaver çıkar meydana, sonra da birbirlerine girişirler. Şahsen gerçekte pek takdir edemem, ancak oyunlarının zevkli olduğunu da inkar edemem. Hatta eğlenceli oluyor ve gayet insanı başına bağlayabiliyor. Yuke’s tarafından geliştirilen UFC’nin eski yapımlarını genel olarak beğendim, UFC Undisputed 3 ise en başlarda biraz ön yargılı yaklaştığım bir oyun oldu. Çünkü eski sürümlerine göre içeriğinde biraz daha değişiklik var. En iyisi dövüşlere başlayalım da, biraz daha açılalım.

Başarının yolu acıdan geçer!

Oyun gaz bir sinematikle birlikte açılış yapıyor. Bundan sonrasında ise kontroller için seçenek sunulmuş: Profesyonel ve amatör olarak. Eğer profesyoneli seçersek önceki yapımdaki kontrollerle haşır neşir oluyoruz ve daha hassaslar. Ama oyunun asıl zevki de profesyonel kontrol şemasıyla ortaya çıkıyor. Amatör ise kolay kontroller sunuyor. Eğer önceki sürümleri oynamadıysanız, amatör ile başlamayı tavsiye ederim. UFC içinde yapımcıları taktir ettiğim kısımlardan biri detaylı eğitim bölümü oldu. Yeni oyuncuysanız eğitim kısmını es geçmeyin. En başta basit hareketler gösterilirken, daha sonrasında ise daha zorlaşan hareketler her şekilde anlatım ve uygulamayla oyuncuya sunuluyor. Açıklamalar ve detaylarla hepsi kullanıcıya veriliyor.


Yapımda kariyer moduna girince kendi karakterinizi yaratabilirsiniz. Karakter yaratma ekranında da güzel bir anlatımla neyin ne olduğu yine oyuncuya aktarılıyor. Birçok oyuna taş çıkartacak kadar sporcumuzun detaylarına girebiliyoruz. Hatta göğsündeki kılları bile ayarlayacak kadar geniş bir yelpaze sunulmuş. Karakter yaratmak sadece bir kısım, diğer kısım ise sporcumuzun fit olmasını sağlamak, onu geliştirmek. Bunun içinde seçenekler var. Kocaman bir tekerleği bir yerden diğerine taşımak, kum torbasına yumruk atmak, ağırlık kaldırmak gibi antrenmanlara girerek karakterimizi geliştirebiliyoruz. Burada dikkat çeken bir nokta daha var, yani sıklet. Bu seçimi iyi yapmanız gerek. Bu ayrıntılar gerçekten çok hoşuma gitti.

Dövüşler ise işte UFC’nin insanı resmen havaya soktuğu kısım. Maçlardaki atmosfer ve heyecan had safhada. Rakiplerimiz ise eskisine göre daha iyi. Eğer acemiyseniz eğitim kısmını es geçip, dövüşlere şak diye girerseniz hüsrana uğrayabilirsiniz, bunu yine  vurguluyorum. Dövüşlerde rakibi yere yatırınca karşımıza ekranda farklı bir uygulama geliyor. Bu mini oyunda tuş etmek isteyen taraf kendi rengini, rakibin renginin üzerinde tutmaya çalışıyor. Mini oyunla birlikte tuş olup, olmadığına karar veriliyor.

Yapımdaki yeniliklerden biri de Japon MMA ligi olan PRIDE. Bu modda oynarken son derece agresif olmanız gerekiyor. Zira siz saldırıda, rakibiniz ise hep savunmada kalmalı. Atak ve hızlı davranmanız lazım. PRIDE dövüşçüleriyle birlikte 33 tane dövüşçü UFC’de yer alıyor. Eskisine göre zengin bir sayı. Yapımda birkaç farklı nokta daha var. Bir tanesi dövüş mekaniğini gelenekçi hale getiren Competition Rules ve oyuncunun yeteneklerini ortaya koyduğu Equalized Stats. Özellikle Equalized Stats’ta dövüşçülerin farkları eşitleniyor ve böylece kullanıcı kendini gösterebiliyor.

Yapımda kendi videomuzu hazırlama imkanına da sahibiz. Yapılan maçların görüntüsü kaydedilebiliyor. Bu görüntüler üstünde montaj yapabiliriz, böylece kendi videomuzu hazırlayıp, paylaşabiliyoruz. Paylaşma sadece bunun sınırlı değil, karakterimiz, logo ve başka seçenekleri de paylaşabiliriz. Kamp özelliğini de unutmamak gerekiyor.

İçerik iyi de peki teknik?

Oyun içeriği başarılı olan UFC’nin grafiksel yanı ve ses efektleri de başarılı. Görsellik eskisine göre daha iyi. Geliştirilen dinamiklerle birlikte, animasyonlar kendini daha ilk andan itibaren belli ediyor. Özellikle ayrıntılar kendini belli ediyor ki, kan efektini görünce zaten bunu anlıyorsunuz. Kaş açılması, yanağın yarılması gibi detaylar var. Hatta kollardaki kabaran damarları bile görebilirsiniz. Ses efektlerinde yapıma herhangi bir eksik bulamadım. Bir maça çıktığınızda sesin tamamladığı atmosferle birlikte, her şey kulağınızda uğulduyor. Yuke’s başarılı bir iş çıkarmış.

Yapımın X360 sürümünde yalnız ufak bir problem var. Benim başıma gelmese de, oyunu HDD’ye yüklerken sorunla karşılaşanlar var. Xbox profili ile giriş yapmayıp, Live’a bağlanmadan HDD’ye yüklemenin çözüldüğüne dair yorum yapanlar vardı. Bu konuda da sizleri uyarayım. Sonuç olarak UFC Undisputed 3, başarılı bir yapım. Bağımlılık yapıyor ve insanı işinden gücünden edebiliyor. Kesinlikle oynanmaya değer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu