Unearthed: Trail of Ibn Battuta
Uncharted’ı oynadınız mı? PlayStation’a özel olarak geliştirilen serilerden biri olan Uncharted’dan bahsediyorum. Mutlaka oynamışsınızdır, eğer oynamadıysanız da oyun hakkında bilginiz vardır. İşte bugün inceleyeceğimiz Unearthed’ı duyunca aklınıza hemen Uncherted gelecektir. İsim açısından büyük bir benzerlik taşıyan iki oyun arasındaki farklar isimle kalmıyor, oyunun içeriği ile de devam ediyor.
Uncharted mı? Yok yok, Unearthed’mış
Aksiyon-macera türündeki oyunlar içerisinde akla ilk gelen isimlerden olan Uncharted’ın benim gözümde bir nevi alt versiyonu olan Unearthed: Trail of Ibn Battuta’nın ilk bölümü yayımlanmış durumda. Oyunumuza yaralanmış bir şekilde başlıyoruz ve başımıza nelerin geldiğini bilmeden ilerliyoruz. Ardından üç hafta öncesine dönerek olayların nasıl başladığını öğrenmeye çalışıyoruz. Hikaye olarak pek fazla bir şey vaad etmemiş olsa bile içerisinde yer alan oyunlarla ilgili şakaları ile ve oynanışındaki komiklikler ile oynanabilir bir oyun olduğunu söyleyebilirim.
Ciddiyet gerektiren bir yapısı olmasına rağmen, yapımcılar o kadar çok trollük eklemişler ki oyun içerisine, bir türlü gerekli ciddiyeti toplayamıyorsunuz. Tabii bu kötü bir şey mi, değil. Sonuçta oyunları eğlenmek ve zevk almak için oynuyoruz. Bu yönden değerlendirdiğimiz zaman başarılı olduğunu söylemek mümkün. Macera türündeki bir oyun olduğundan dolayı hikayesi, diğerlerinde de çoğunlukla olduğu gibi antik miraslar ile ilgili geçiyor.
Jawad kardeşlerin macerası
Baş karakterimiz Faris Jawad ile kız kardeşi Dania, Fas’tan bir telefon alıyor ve ünlü kaşif Ibn Battuta’nın yaratmış olduğu yoldan orta doğuda egzotik bir maceraya başlıyor. Bu yol o kadar fazla belirgin olmadığından dolayı Faris ve kardeşi çeşitli cevaplar peşine düşüyor. Aynı zamanda milis bir ordu lideri (silah satıcısı ve zengin) Faris’in düştüğü hedefin peşine düşüyor. Yani daha çok zenginlik getirecek olan antik eşyaları çalmayı planlıyor. Faris’in ise bu macerası sırasında ordu ile de baş etmesi gerekiyor.
Hikayemiz bu şekilde bir çizelge halinde ilerleyecek ve yayımlanan diğer bölümler ile çeşitlenecek gibi görünüyor. Hikayenin genel olarak orta doğuda geçtiği aşikar fakat ben bu sınırları aşacağını düşünüyorum. İlk defa Suudi Arabistan’dan böyle bir oyun çıktığı için oyuna çok fazla eleştiri de bulunmak istemiyorum. Suudi Arabistan’ın oyun sektörüne adam akıllı verdiği daha ilk meyveler bunlar. Değerini bilmeliyiz ve daha iyisinin yapılacağını, nelerin eksik olduğunu onlara belirtmeliyiz. Aynı şey bizim ülkemiz için de geçerli.
Oynanış sistemi ise günümüze uymayan ve yukarıda da belirtmiş olduğum gibi komik bir yapıya sahip. Karakterin kontrolü bir süre sonra o kadar zorlaşıyorki neyi nasıl yaptığınızı görmüyorsunuz bile. Özellikle zıplama animasyonu çok kötüydü. Zıpladıktan sonra illa ki yuvarlanıyor ve bu şekilde saçma sapan yerlere varabiliyorsunuz. En sevmediğim şey ise silahın kullanış mekaniği oldu. Hatta oyun bile bunun farkında olacak ki, bizlere oyuna girmeden önce şöyle bir soru soruyor: “Nişan alma otomatik mi, yarı otomatik mi yoksa manuel mi olsun?” Bu kadar uğraşılan bir emek için daha çok dikkat edilmesi gerektiğini beklerdim. Geliştirici o kadar büyük olmasa bile günümüz şartlarını düşünerek bu oyunu çıkartmalıydı.
Hikaye klişe, o kötü bu kötü, geriye ne kaldı?
Hikaye dediğim gibi bayağı bir yetersiz olmuş. Zaten oyun içerisinde oynadığınız zaman sizler de bunu farkedeceksiniz. Oynanış ise hikayeden daha beter bir yapıda. Çoğu zaman sinir bozucu olabiliyor. En azından çatışma mekaniklerinin üzerinde daha çok uğraşılmış olmasını isterdim. Unity motoru ile geliştirilmiş olan oyunun grafikleri ise 2007 yıllarını andırıyor. O zamanın oyunlarına açıp bakarsanız eğer Unearthed’ınkiler gibi olduğunu göreceksinizdir. Yukarıda hataların ve eksikliklerin bildirildiğinde ortaya daha iyi sonuçların çıkacağını söylemiştim fakat durumu anca Unearthed 3 ile falan düzelteceklerini düşünüyorum. İkinci oyun ile birlikte olacak bir iş gibi görünmüyor bu. Tabii çıkartabilirlerse.
Oyunu bu kadar aşağılara çektim fakat iyi yönlerinden de bahsetmek istiyorum. Şöyle bir güzellik yapmışlar ve uğraşılabilecek en kolay alan olan dil bölümünde uğraşmışlar. Unearthed: Trail of Ibn Battuta bizlere 21 dil desteği ile geliyor. İçerisinde Türkçe dili de mevcut. Yani hikaye ve oynanış açısından daha rahat bir sunuş yapıyor en azından. Seslendirme olarak Türkçe bulunmasa bile altyazılar ve menü içeriği Türkçe olarak hazırlanmış. İngilizce bilmeyen oyuncularımız için gerçekten güzel bir fırsat.
Yamalarla düzelecek iş değil bu
Yapımın bu kadar aşağıda olması ile birlikte yapımcılar geçtiğimiz günlerde harekete geçerek Gold Edition adında yeni bir yama yayımladılar. Bu yama ile birlikte oyun içerisindeki 120 düzeltme gerçekleşiyor ve oyun daha rahat bir hale geliyor. Eğer oynamak isteyenler varsa bunun haberini de yapmadan geçmeyeyim dedim. Malum ortaya kötü bir sonuç çıktığından dolayı pek fazla kişinin oynayacağını düşünmüyorum. Tabii yine de bu size kalmış bir karar, belki bakarsınız hoşunuza gider.
Oynanış, grafik, hikaye yani neredeyse her açıdan yetersiz kalmış olan Unearthed’ın içerisinde pek fazla eksiklik olduğu söylenemez diyebilirim. Macera oyununda bulunması gereken çoğu şeyi oyun içerisine koymayı başarmışlar. Kötü bir şekilde olsa bile, gizlilik, yakın dövüş mekanikleri, çatışma mekanikleri, araç sürme mekanikleri oyunda yer alıyor. Yani beklenen her şey var fakat sonuç kötü. Şimdi ise ben gözlerimi ikinci bölüme dikmiş bulunmaktayım. Bakalım ne gibi değişmeler yaşanacak ve hikaye nereye varacak. Oyunu önerip önermediğimi merak ediyorsanız eğer şu an indirimdeyken satın alın derim. Hem merakınızı giderirsiniz ve nasıl bir oyun olduğunu görürsünüz hem de koleksiyonunuza ucuz bir fiyata bir oyun daha katmış olursunuz.