Oyun Ön İncelemeleri

Unreal Tournament 2003

Hatırlıyorum da birkaç sene önce “ Quake 3 Arena “ (yazının gerisinde “ Q3A ” olarak geçecektir) ile ilgili ilk haberler, her türlü oyun dergisinde çıkmış ve birkaç ay içinde bu oyun hem bizim oyun medyamız hem de yabancı oyun medyası tarafından bir balon gibi şişirilmişti. Bu şişirme eylemi o kadar hızlı ve o kadar ruhani yapılıyordu ki, FPS türünden hoşlanmayan oyuncular bile ister istemez bu oyunun çıkmadan önce yarattığı heyecan dalgasına kaptırmış gidiyordu. Herkes bu oyun ile ilgili bilgi kırıntıları, grafiklerinin güzelliğine hayran kaldıkları screenshootlar indiriyordu. Oyunun ilk beta testi yayınlandığında millet işletim sistemini bile tehlikeye atıp bu oyunun en azından kısıtlı bir sürümünü oynamak istiyordu. Aylar geçti ve meşhur oyunumuz elimize geçti. Sonra ne mi oldu? Ne olacak balon alanın elinde patladı… 

Kamikaze
Aslında “ Q3A “ kötü bir oyun değildi. Hatta oldukça zevkli ve bence kalbur üstü bir oyundu. Fakat oyunun savaş alanında mahzun kalmasının sebebi, kimsenin hesaba katmadığı ve Infogrames’ in sessiz sedasız geliştirdiği ve işin aslı, mükemmele yakın bir çizgiye ulaştırdığı Unreal Tournament (“ UT “) adlı zevk silsilesi oyundu. Bu iki oyun aynı zamanda, birbirlerine rakip olarak çıktılar ve “ UT “ tabiri caizse “ Q3A “ yı ezip geçti. Grafik açıdan iki oyunda farklılıklar gösteriyordu. İki oyununun da yeni geliştirilen grafik motoru gerçekten harika işler çıkarıyordu. Biri kapalı alanlarda daha etkili sonuçlar verirken diğeri açık alanlarda daha iyi iş çıkarıyordu. Sonuç olarak bence grafik açıdan yenişemediler ama zaten “ UT “ savaş alanında grafikleri ile galip gelmedi. Onun üstün olduğu nokta oyunu satmak istediği oyunculara karşısındakini vurmaktan başka daha sıkı ve daha değişik bir tecrübe yaşatmak istemesinden geliyordu. “ UT “ ın gerçekten bugüne kadar eşine rastlanmamış, öğrenmeyi bilen bir yapay zekası vardı. Eğer karşınızdaki düşman sizinle birlikte birebir mücadeleye girmiş ise birkaç saniye içinde sizin yaptığınız saldırılara karşı bir saldırı metodu belirliyor ya da siz vur-kaç metodu ile onu yıpratmaya çalışırsanız o da size aynı şekilde yanıt veriyordu. Bundan başka oyuncuya gerçekten çok sağlam hazırlanmış takım oyunları ile oldukça keyifli saatler yaşatması da cabası. Tabii bu takım oyununda da takım arkadaşlarınızın yapay zekası üst seviyede dolaşıyor ve haberleşme tek bir tuş ile kolayca yapıldığı için oynanabilirliği de doruğa çıkarıyordu. Tabii multiplayer ortamlarında da “ UT “ düşük bağlantı hızlarında sağladığı kolaylıklarla da rakibine en iyi olduğu alanda, yani internet mekanında da üstünlük sağlayıp alemin tek kralı oluyordu. Tek sorun “ Q3A “ nın oyun daha çıkmadan zaten bir çok fanatiğinin bulunmasıydı ve onlarda bunu çok iyi kullanarak bir oyunun yalnız başına iyi olmadığını aynı zamanda onu satmak içinde iyi bir pazarlama stratejisi benimsenmesi gerektiğini gösterdiler ve belki de yalnızca satış grafiklerinde “ UT “ ın üstüne çıktılar. Fakat Infogrames “ UT “ ile neler yapabileceğini geçmiş yıllarda gösterdi ve şimdi ortamın tozunu attıracak yeni oyunları Unreal Tournament 2 (“ UT2 “) ile geri dönüyorlar. Bu kez her alandaki mutlak galibiyet kaçınılmaz. 

Dejenere Beyinler
“ UT2 “ zaten tahmin edildiği üzere multiplayer ortamları göz önünde bulundurularak hazırlanıyor. Fakat single player modunda da boş bir oyun olacağını sanmayın. Oyunun fanatikleri serinin ilk oyununda, bilgisayara karşı oynadıklarında aldıkları tadı ve zevki bir köşeye koyup 10 ile çarpsın. Ortaya çıkacak sonuç yeni oyundan alacağınız tadın yanında solda sıfır kalır (“Transpotting “ tribi:). Yapay zeka daha da geliştirilmiş bir şekilde karşımıza çıkacak ve bir çok oyun moduna yer verilecek. Bunlar; Deathmatch, Teamdeathmatch, Capture the Flag, Bombing Run (Counter Strike dan küçük bir esinlenme olabilir mi acaba.) ve Domination 2 olarak hem multiplayer hem de single player için seçilebilir olacak.

Bunlardan başka artık yönettiğiniz karakter üzerinde daha belirgin bir hakimiyetiniz olacak ve gerekli enerji barınız dolu olduğu müddetçe yüksek yerlerden düşerken daha az canınızın gitmesine yardımcı olacak ya da yüksek yerlerden atlamanıza yardımcı olacak uzun sıçrayışlar veya utta artık yapımcılar ne çeşit akrobatik hareketler düşünmüşse onları yapıp yalnızca silah beceriniz haricinde vücut koordinasyonunuzda jüri tarafından puanlandırılacak ve kaybedenler ölümle cezalandırılacak.

Ayrıca baştan dengeleri kurulup yeniden düzenlenen silah ve teçhizat durumları içinde olumlu konuşabiliriz. Artık modası geçmiş ve oyunlarda atmosferi öldürdüğünü düşündüğüm ortalıkta cephane toplama işlemi biraz daha gerçekçilik sınırlarında gezen (Biri bana bu oyunun ismini hatırlatabilir mi?) bir sistem var şimdi. Eski silahların çoğunun dış görünümleri değişmiş ve ortaya çıkardıkları efektlerde daha etkileyici bir hal almış. Ayrıca power up larda da bazı sürprizler bekliyoruz.

Ve tabii ki bir “ Unreal “ klasiği yepyeni bir grafik motoru. “ UT 2 “ aslında ağabeyi “ Unreal 2 “ grafik motorunu kullanıyor. Bu motorun yapabileceklerinin sınırı bilgisayarınızın sınırları ile doğru orantılı. Tabii “ UT 2 “ için bu grafik motoru çok az elden geçirilmiş. Patlama efektleri Unreal ın eski oyunlarından da hatırlayabileceğimiz gibi oldukça sağlam ve mukaddes. Eğer grafiklerden memnun kalınmadığına dair yapımcı firmaya herhangi bir şikayet gelirse diye, şikayeti yapan kişiyi eşek sudan gelinceye kadar dövdürmek için ayrı bir ekip kurulmuş. Şimdilik bu ekip ile ilgili elimizde fazla bir bilgi yok ama biz Merlin’ciler ile ortak bir çalışma yürütmek istedikleri bize gelen haberler arasında 😛

Sonuç olarak “ Unreal Tournament 2 “ çıktığında pazar payının büyük bir bölümünü artık haklı olarak “ Q3A “ nın elinden alır mı bilinmez fakat şu bir gerçek ki bizi bu dünyadan alıp uzun bir süreliğine gerçeğin dışında bir yolculuğa çıkartacağı, bu oyundaki tek mevcut gerçek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu