Makale

Unutulmayan Diyarlar #2

Unutulmayan Diyarlar karanlıkları ziyaret ediyor!
Selam sevgili okur, Unutulmayan Diyarlar olarak haftasonunu bol bol fantastikle doldurmaya kararlı bir deli olarak gene karşınızdayım. Eğer Unutulmayan Diyarlar serisinin ilk yazısına dönüp bakarsanız Masaüstü Rol Yapma Oyunlarının ne olduğundan bahsedip, genel bir açıklama yapmıştım, eğer o yazıyı okumadıysanız ve kafanızda “Abi bu FRP olayına ben de girmek istiyorum” gibi sorular varsa dönüp okumanızı tavsiye ediyorum.

Geçen hafta Masaüstü Rol Yapma Oyunlarının (MRYO) çeşitli kurulumlar üzerine oynandığından bahsetmiştim, bu kurulumdan kastım yurtdışında “Setting” olarak bilinen oyunların, hikayelerin geçtikleri dünyalar. Mesela Yüzüklerin Efendisi’nin ve Hobbit’in geçtiği kurulum (setting) Middle-Earth yani Orta Dünya’dır. Orta Dünya kurulumunda bu ana hikayeler dışında masaüstünde kendi yarattığınız karakterlerle oynadığınız zaman Middle Earth kurulumunda oynamış oluyorsunuz. Bu kurulumlardan bazıları biz oyuncuların çok iyi bildiği şeyler aslında. Mesela hepimizin bilgisayarda en sevdiği rol yapma oyunlarından Vampire The Masquerade – Bloodlines, World of Darkness (Karanlıklar Dünyası) kurulumunda geçmektedir. Kısacası, World of Darkness orijinal olarak bir masaüstü rol yapma oyunudur.



“Yakında bir World of Darkness DVO’su da gelecek.”

Yüzüklerin Efendisinden bilgisayar oyunlarına
Gördüğünüz gibi zaman zaman masaüstü rol yapma oyunları bilgisayar oyunlarına veya başka eserlere çevrilebiliyor. Kimi zaman tam tersi de olabiliyor, Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit orijinal olarak kitapken zaman ilerledikçe film, çizgi film, oyun, masaüstü oyunu gibi pek çok medyuma uyarlanmıştır. Kısacası ortada yazılı ve zengin bir kurulum olduğunda gerçekten çok geniş alanda eserler verilebiliyor.

“World of Darkness DVO’sunun ilk fragmanından bir kare”

World of Darkness’ta bunlardan birisi, genel olarak modern dünyada yaşayan doğaüstü varlıkları canlandırdığımız World of Darkness 90’ların oyunu olmasına rağmen 2004 yılında kendini yenileyerek new World of Darkness adı altında yeniden piyasaya çıkmıştır. Bunun Vampire:The Masquerade Bloodlines’ın çıkışına denk gelmesi oldukça ironik tabii. Ne diyorduk, evet, doğaüstü varlıkları canlandırıyorsunuz fakat Karanlıklar Dünyası aslında bir korku oyunudur. Vampirler, Kurtadamlar, Büyücüler, Avcılar ve pek çok garip yaratıktan oluşan, karanlığı bizim dünyamızdan daha karanlık, gölgeleri bizim dünyamızdan daha koyu bir kurulum bu. Tarih paralel ilerlese bile insanoğlu bu yaratıkların iplerini çeken efendiler olduğundan habersizler, bu güçlü yaratıkların oluşturduğu topluluklar, bu toplulukların birbiri ile olan politikası ve asla bitmeyen güç oyunları içinde hayatta kalmaya çalıştığınız Karanlıklar Dünyası oyunları oldukça gerilimli ve eğlencelidir.

Hikaye anlatmak
Şunu unutmayalım, Masaüstü Rol Yapma Oyunlarını oynamak gerçekten çok zevkli bir uğraş olmasına rağmen alacağınız keyif size hikayeyi anlatan/ oyunu oynatan kişinin kalitesi kadardır. Eğer acemi bir oyun yöneticisine sahipseniz, güzel tasvirlerle sizi sürekli olarak ilgili tutup, derin bir hikayeyle merak hissinizi uyandırıp,  ağır gerilimlerin üzerine sizi eğlendirmiyorsa her masaüstü rol yapma deneyiminin kötü gitme şansı vardır. Tabii oyun yöneticisi kadar diğer oyuncuların da bunda epeyce bir payı var.

World of Darkness genel hatlarıyla korku türünde rol yapma oyunları arasında en iyilerinden birisidir, içinde Vampire, Werewolf, Mage, Hunter, Changeling, Promethean, Geist gibi farklı kitaplardan oluşan modülleri olan oyun farklı farklı rol yapma tecrübelerini oyuncuya sağlıyor. Mesela Vampirler ile ilgili bir hikayeyi oynamak istiyorsanız tek yapmanız gereken World of Darkness kurulumunun Vampire: The Requiem kitabını alıp okumak, ondan sonra kendi oyununuzu yaratacak veya oynayacak bilgilere sahip olacaksınız. Masaüstü Rol Yapma Oyunlarını öğrenmek, oynamak ve bunu hobiniz olarak benimsemek istiyorsanız okuma alışkanlığınızın olması çok önemli. Hikayelerle ilgili bu oyunlarda eğer hikaye anlatıcılığı yapmak istiyorsanız okuma alışkanlığınızın olmadıktan sonra kendinizi geliştirme şansınız oldukça düşük

“Hikayelerde her seferinde oyun yöneticisinin size verdiğinden fazlasını edinebilmeniz mümkün”

Masaüstü Rol Yapma Oyunlarında daha önce oyuncunun verdiği kararların ne kadar etkili olup olmadığını belirlemek için zar kullanıldığından bahsetmiştim. World of Darknesss’ta ise farklı bir zar kullanılmakta, yani kısacası bu zarların türleri var. Dungeons and Dragons’ta ve pek çok sistemde 20 yüzlü D20 zarı kullanılırken World of Darkness gibi hikaye anlatımının odak olduğu oyunlarda 10 yüzlü D10 zarı kullanılır. World of Darkness’ın kullandığı “Storytelling” sistemi D10 zar gerektirmekte.

“Karanlıklar Dünyası yazılmış en tehlikeli dünyalardan birisidir”

Döndür döndür kurul!

Kurulumlardan bahsetmişken bunları detaylandırmamak olmaz. WoD’un (World of Darkness) kurulumunun altında yer alan farklı modüllerin farklı hikayeleri ve farklı mekanikleri bulunmakta. Bunlardan birincisi ana kitap ve ana modül olan World of Darkness, World of Darkness oyuncularının canlandırdığı karakterler insanken, Vampire’da doğal olarak Vampir’leri, Werewolf’ta Kurtadamları, Mage’de büyücüleri, Hunter’da avcıları canlandırmaktasınız. Vampire’ı zaten oyunundan hatırlarsınız.

Evet sayın okur, daha beraber alacağımız oldukça büyük bir yol var ve henüz çok çok başındayız, benimle kalın ve fantastik evrenleri bir bir irdeleyelim, yavaş yavaş ilk Masaüstü Rol Yapma Oyunumuzu oynama seviyesine kadar gidelim. Unutulmayan Diyarlar 3’e kadar ödeviniz World of Darkness sistemini araştırmak ve okumalar yapmak çünkü gelecek hafta WoD’u derinlemesine inceleyeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu