Makale

Unutulmayan Diyarlar #5

Merhaba sevgili Unutulmayan Diyarlar okurları gene kimsenin unutmadığı bu topraklarda beraberiz. Geçtiğimiz ay hikayeler ve hikayecilik ile ilgili yazmıştım. Oldukça genel bir yazıydı ve anlatmak istediklerimi anlatabildiğimi umuyorum. Bu yazıda biraz daha spesifik bir konuya değineceğim. Daha önce Karanlıklar Dünyasından bahsetmiş, bunun White Wolf yayınevinin yarattığı bir Masaüstü Rol Yapma Oyunu olduğunu, Vampire, Werewolf, Mage gibi pek çok ayrı kuruluma sahip olduğunu açıklamıştım.  Önümüzdeki günlerde detaylı bir şekilde bu kurulumların hepsine değinmeyi düşünüyorum çünkü oldukça sevdiğim bu kurulumlar çok sağlam fikirler içeriyor.

Peki nedir Karanlıklar Dünyası? Kitabında da yazdığı gibi karanlıkların bizim dünyamızdan daha karanlık olduğu, gölgelerin daha geniş, daha derin, gökyüzünde güneşin bulutların arasından daha nadir çıktığı, bizim dünyamızdan oldukça uzak fakat bir o kadar yakın bir alternatif gerçekliktir. Tarih aynı paralellikte ilerler fakat olan olayların arkasında çok daha farklı şeyler olabilir. Mesela İkinci Dünya savaşı tamamen Vampirler yüzünden gerçekleşmiş olabilir, yakınınızda bulunan koruluklarda geçtiğiniz hafta ortaya çıkanparçalanmış ceset dağdan inen kurtlar değil de bambaşka bir şey tarafından parçalanmış olabilir de olmayabilir de, buna asla emin olamazsınız fakat akşam geç saatte evinize giderken birisi sizi takip ediyorsa, takipçinizin kanınızı emmek isteyen bir vampir olma olasılığı oldukça yüksektir.

Gördüğünüz gibi Karanlıklar Dünyası yani World of Darkness oldukça korkutucu bir yer, peki biz masaüstü rol yapma oyuncuları olarak bir World of Darkness oyunu oynamak istediğimizde neyi canlandırırız?  İşte bu nokta oldukça değişken. Bir World of Darkness oyununda Vampirlerden tutun Kurtadamlara, Perilerden tutun İblis avcılarına, Büyücülerden Frankenstein’ın canavarı gibi Promethean’lara, pek çok ayrı  lanetli yaratığı canlandırabiliyoruz, tabii isterseniz ölümlüleride…

Averaj bir World of Darkness oyunu, özellikle uzun süreli düşünülmüyorsa, genellikle ölümlülerin gecenin lanetli yaratıkları ile olan karşılaşmalarını konu alır, bu karşılaşmalar ise genellikle söz konusu ölümlü karakterlerin “ölümleri” ile sonuçlanır, bu süreçte eğlenilir, zarlar atılır, ortaya güzel bir hikaye çıkartılmaya çalışılır. World of Darkness oyunlarının ana kitabı “World of Darkness Core Rulebook” olarak geçer, yani ana kural kitabı, bu kitap Karanlıklar Dünyası konusunda yeni oyunculara bir giriş sağlarken aynı zamanda oyunun temel kurallarını anlatır, 10 yüzlü zar nasıl kullanılır, bir Karanlıklar Dünyası hikayesi  nasıl anlatılır, oyuncular karakterlerini nasıl yaratır gibi sorulara cevap verir.

Averaj bir Karanlıklar Dünyası oyunu için tek ihtiyacınız olan şey bu kitap, oyuncu sayısı kadar karakter kağıdı ve 10 yüzlü zar ile kalem kağıttır, başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmaz. Eğer gecenin lanetlenmiş yaratıkları daha çok ilginizi çekiyorsa o zaman arama bölgemizi biraz daha genişletmemiz gerekebilir.

Şunu hatırlatmakta fayda görüyorum, Karanlıklar Dünyası ilk kez 1991 senesinde Vampire:The Masquerade’in çıkışı ile başlamıştır, geçen yıllar boyunca yüzlerce kitap çıkartan White Wolf 2004 yılında yeni bir Karanlıklar Dünyası serisi başlatıp, eski seri üzerine çalışmayı durdurmuştur. 2004 Öncesine Klasik Karanlıklar Dünyası yani cWoD denilirken 2004’ten sonra çıkan seriye World of Darkness denilmiştir. Biz burada tamamen 2004’ten sonra çıkan World of Darkness oyunlarından bahsediyor olacağız. Gecenin lanetli yaratıkları demiştik, ana kitap dışında kaç adet ana kurulum var peki? Çıkış tarihine göre listelemek gerekirse…

Vampire: The Requiem
Werewolf: The Forsaken
Mage: The Awakening
Promethean: The Created
Hunter: The Vigil
Geist: The Sin Eaters

Bunların ilk üçü ana kurulum kitapları olup hala bulunmakta fakat ilk üçten sonra gelen dört kitap sınırlı sayıda basılmıştır ve sınırlı seriler olarak bilinirler. Her kitap ayrı bir varlığın hikayesini, kurallarını ve dünyasını anlatırken, yeni mekanikler ve yeni hikaye anlatım olanakları getirir. Üstelik her ana kurulum kitabının onlarca yan kitabı bulunmaktadr, bu kitapları okuyarak kurduğunuz hikayenin bulunduğu bağlamı daha da genişletebilirsiniz. Genel olarak en fazla rağbet gören ve bilinen Vampire:The Requiem olsa da, her insanın Karanlıklar Dünyası içinde kendine en uygun doğaüstü kurulumu bulup onunla ilgilenmeye başladığına şahit oldum. Kendimden örnek vermek gerekirse ben 2009’da çıktığından beri Geist: The Sin Eaters oyunları oynatmaktayım mesela.

Bir Unutulmayan Diyarların daha sonuna gelmişken, gelecek sene görüşürüz esprisi yapacaktım ki son anda vazgeçtim, gelecek hafta Vampire: The Requiem’den ve nasıl oynandığından bahsedeceğim, iyi günler fantastik bünyeler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu