Oyun İncelemeleri

WARP

Warp, Trapdoor tarafından geliştirilip, EA Games tarafından dağıtılan bulmaca tabanlı bir gizlilik ve aksiyon oyunu. Oyun boyunca Zero isimli bir uzaylıyı hapsedildiği yer olan sualtı araştırma merkezinden çıkarmaya ve bilim adamlarının elinden kurtarmaya çalışıyoruz. Günümüzde çıkan büyük oyunlar ile kapışabilecek gücü olmasa da kendi kategorisinde oldukça başarılı olan bu küçük ve oldukça eğlenceli oyunu merak edip oynamak isteyenlerdenseniz, incelemenin devamına geçebilirsiniz.


Oynanıştan Göze Çarpanlar

Oyuna ilk başladığımız anda bir video ile karşılaşıyoruz ve tutulduğumuz yere, yani sualtı araştırma merkezine nasıl ve neden getirildiğimizi anlatan bir video izliyoruz. Hemen ardından bilim adamlarının bizden önce birçok uzaylıyı ele geçirdiklerini ve üzerlerinde testler yaptıklarını bizimle iletişime geçen ufak bir maddeden dinliyoruz. Bu madde bize kendisinin de daha önce gezegenin bilim adamları tarafından ele geçirilip üzerinde testler yapılan bir uzaylı olduğunu ve buraya gelen her uzaylıyı görebildiğini anlatıyor. Bu maddenin söylediğine göre diğer deneklerin aksine kendisi bizimle iletişim kurabiliyor. İletişim kurabilmesi de tutulduğumuz yerden kaçabilme olanağımızı yükseltiyor. Son videodan sonra uyanıyor ve bilim adamlarının testlerine tabi olmaya başlıyoruz. Testler sırasında bir takım sorunlar oluyor ve bilim adamlarının bizden söktüğü bir parçayı geri alıp maceramızı başlatıyoruz. Buradan sonra oyun boyunca yaptığımız şey bulunduğumuz sektörden bir sonrakine geçebilmek ve o sektörde de hayatta kalmaya çalışmak.

Oyun boyunca farklı bir çok eşyanın yada insanın içine girebiliyor ve onları istersek parçalayabiliyoruz. Parçalamak istemezsek de içlerinden çıkabiliyor ve bir süre sersem vaziyette kalmalarını sağlayabiliyoruz. Fakat bazı Challenge görevlerinde özellikle insanları öldürmek üzerine görevler verildiğinden, bunu yapmaktan başka çaremiz olmayabiliyor. Challenge demişken hemen bahsedeyim. Oyunda belirli kutuların yada varillerin içine girebildiğimiz gibi geçiş kapıları ile de challenge roomlara geçebiliyor yada geliştirme merkezleri olan Upgrade Shop’lara girebiliyoruz. Challenge room’larda girdiğimiz odada bizden istenen görevleri en hızlı şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca ana hikayede açtığımız challenge odalarını istersek oyunun ana menüsündeki challenge kısmından tekrar oynayabiliyoruz. Bir diğer özellik de Upgrade Shop’lar aracılığı ile de yönettiğimiz karakter olan Zero’ya geliştirmeler yapabiliyor ve oynanışı daha eğlenceli hale getirebiliyor olmamız. Zero’ya geliştirme yapabilmek için de etrafta gezinirken topladığımız Grub’ları kullanıyoruz. Her bölümde belirli sayıda grub bulunuyor ve bunları toplayıp toplamamak tamamen size kalmış. İsterseniz toplarsınız ve bütün güncelleştirmeleri açarsınız, isterseniz de hiç “grub” toplamadan oyunu bitirirsiniz.

 
Teknik Detaylar

Oyunun oynanış ve hikaye kısmından biraz bahsettikten sonra biraz da teknik ayrıntılarından bahsetmek istiyorum. İlk olarak grafikler bilmece tarzı bir oyuna göre oldukça yeterli. Oynadığınız ortama grafikler sayesinde tamamen adapte olabilecek ve hiçbir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Kameranın bakış açısı tek yönden olsa da, 3 boyutlu bir dünyaya sahibiz. Genelde sesler oyunlarda vazgeçilmez unsurlardan biridir ve olmadığında şahsen büyük rahatsızlık duyarım. Warp’ın sesleri oldukça yeterli seviyede ve oyun esnasında müzik sesleri hariç, keşke şunlardan da ses gelse diyebileceğiniz çok fazla şey göremiyorsunuz. Karakterinizin diğer cisimlerin içine girip çıkarken çıkardığı sesler, etrafınızdaki insanların sizden korktuklarında yada askerlerin sizi gördüklerinde verdikleri tepkilerden gelen sesler oldukça hoş yapılmış. Oynanabilirlikte önemli bir yeri olan kontroller, sadece klavye ile sağlanmış. Fare ile yapılabilecek kontroller bulunuyor gibi görünse de klavye kontroller için yeterli seviyede akıcı ve rahat kontrol edilebilecek şekilde ayarlanmış. Kamera açıları belirli yükseklikte ve belirli bir yönde duracak şekilde ayarlanmış. Özellikle önünüze gelen duvarlardan göremediğiniz yerlerin bulunmasından dolayı, kamerayı sağa sola oynatabilme özelliği eklenmiş. Oyunun fizikleri özellikle insanların içlerine girip onları parçaladığınızda yada çevredeki cisimlere değdiğinizde ortaya çıkıyor. Onun haricinde ateş edilip öldürüldüğünüzde fizik kurallarına göre düşüyorsunuz ve aynı şekilde düşman askerlerinin yakınında bir şeyler patlattığınızda onlar da fizik kurallarına göre hareket ederek yere düşüyorlar. Son olarak animasyonlar oldukça hoş yapılmış. Zero’yu bir süre serbest bıraktığınızda animasyonlar devreye giriyor ve sağa sola bakınmaya başlıyor. Yada suya girdiğinizde enerjinizin düşmesi ile Zero’nun yürüme animasyonları yorgunluğunu belli edecek bir hal almaya ve yavaşlamaya başlıyor. Animasyonların tavan yaptığı yerleri görmek isterseniz de düşman askerine kendinizi öldürtmeniz ve askerin dans ettiğini görmenizi tavsiye ederim.

Son olarak incelemeyi okuyup, oyunu beğendiyseniz ve aklınızdan satın almak geçiyorsa oyunu Origin’den 9.99 euro’luk fiyatı ile alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu