Microsoft‘un Windows 8 ile aldığı yoğun eleştirilerden sonra Windows 10‘u ayrı bir özen ile geliştirdiği apaçık ortada. İki gün önce yani 29 Temmuz’da resmi olarak piyasaya sunulan Windows 10, ilk günden itibaren kullanıcılardan olumlu yorumlar alarak firmanın yüzünü güldürmüş gibi gözüküyor.
Bunun başlıca sebepleri sadece başlat menüsünün geri gelmesi ve hoş arayüz değil. Özellikle biz oyuncuları en çok ilgilendiren, performans artışı! DualShockers ise bunun farkında olarak Windows 8.1 ve Windows 10’u oyun konusunda karşı karşıya getirmiş ve bazı testler uygulamış. Aradaki fark çok ciddi bir seviyede olmasa da, Windows 10’un oyun konusunda Windows 8’in önüne geçtiği, özellikle stabilitede ciddi bir artış sağladığı gözlerden kaçmıyor.
Dilerseniz lafı fazla uzatmayalım ve Windows 10’un, Windows 8.1 karşısındaki performansına yakından bakalım:
Karşılaştırmada kullanılan sistem özellikleri şöyle:
Not: Sistemde yüklü olan DirectX sürümü 12 olsa da, oyunların henüz bu desteği vermediği için DirectX 11’de çalıştığını hatırlatalım.
Final Fantasy XIV: Heavensward (Windows 8)
Final Fantasy XIV: Heavensward (Windows 10)
Final Fantasy’nin MMORPG oyunu, Windows 10’da 100 puanlık artış gösteriyor. Performans konusunda ciddi bir artış gözlemlenmese de, özellikle yükleme sürelerinin birkaç saniye daha kısaldığı belirtilmiş.
Batman: Arkham Knight (Windows 8)
Batman: Arkham Knight (Windows 10)
PC’de oldukça olaylı bir çıkış sergileyen Arkham Knight, Windows 10’da minimum FPS’de 1 artış sağlarken, maximum FPS’de 3 FPS artış sergiliyor.
Total War: Attila (Windows 8)
Total War: Attila (Windows 10)
Belki de test edilen oyunlar içerisinde DirectX 12’ye en çok ihtiyaç duyabilecek Total War Attila, Windows 10’da ortalama FPS’de 2 artış sağlarken, maksimum FPS’de 5 artış sergiliyor. Minimum FPS’deki artış miktarı ise 2 olarak belirlenmiş. Bunun yanında stabilite olarak ciddi bir gelişme söz konusu.
3D Mark Fire Strike (Windows 8)
3D Mark Fire Strike (Windows 10)
Futuremark‘ın popüler benchmark uygulaması Firestrike‘ta Windows 10, 8’den 70 puan fazla performans vermeyi başarıyor. Fizik tabanlı testlerde ise ufak bir düşüş olması gözlerden kaçmıyor.
Unigine Valley (Windows 8)
Unigine Valley (Windows 10)
En yeni benchmark uygulamalarından biri olan Unigine ise, Windows 10’da 0.6 FPS artış gösterirken, Maximum ve Minimum FPS değerlerinde küçük bir düşüş yaşıyor.
Yukarıdaki tablolara genel olarak baktıktan sonra, Windows 10 oyun performansı konusunda çok ciddi olmasa da, küçük farklar ile Windows 8.1’i geçmeyi başarıyor. Ama asıl olayın DirectX 12’de olduğunu biliyoruz. DirectX 12’li oyunlar piyasaya sürülmeye başladıktan sonra, performans farkları ciddi oranda artabilir. Bunu da zamanla görebileceğiz.