Windows 8 mağaza Türkiye’ye açıldı
26 Ekim’da dünya lansmanı yapılacak olan Windows 8, ilk Türk uygulamalarının Windows 8 Mağaza’da yer alması için Türkiye’deki yazılım ve uygulama geliştiricileri bekliyor. Türkiye’de de uygulama mağazası tamamen Türkçe ve TL satınalma seçeneği ile pek çok gelir modelini destekleyecek. Geliştiriciler uygulamalarını ücretli veya reklam gelir modeli ile destekli olarak ücretsiz yayınlayabilmenin yanı sıra uygulamayı indirenler için kısıtlı deneme sürümünü de dahil ederek ücretli olarak yayınlayabiliyorlar.
Microsoft Türkiye olarak Windows 8 Mağaza için uygulama gelişticilere uzun bir süredir destek verdiklerini paylaşan Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Yöneticisi Selçuk Uzun, “Kurumlar ve bireyler Windows Mağaza’ da yerlerini önceden alabilmek, uygulamaları ile Türkiye’ de ve dünyada ilk olabilmek için uygulama geliştirme eforlarına çok önceden başladılar. Microsoft Türkiye’ de gerçekleştirdiğimiz 12 etkinlikte 2000’in üzerinde kişi gerçekleştirdiğimiz online ve yerinde eğitimlerle ve uygulama geliştirme sürecinde verdiğimiz teknik destekle uygulamalarını şimdiden hazır hale getirdiler. Bugüne kadar finans, otomotiv, eğitim, eğlence, seyahat gibi birçok kategoride 50’den fazla uygulama Windows 8 Mağaza’da yerini almaya hazırlanıyor” dedi.
Uygulama ve yazılım geliştiriciler Microsoft Türkiye tarafından düzenlenen etkinliklere katılabiliyor ya da www.acikakademi.com/windows8 adresinde yer alan Windows 8 eğitimlerini izleyerek uygulama geliştirme hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Yine aynı adresten güncellenen online kaynaklara erişim yapılabiliyor ve takip edilmesi gereken adımlarına erişebiliyor.
Windows 8 uygulaması geliştirmenin avantajları
–Milyonlara ulaşılabilirlik: Windows 8 önümüzdeki sene Türkiye’ de 4 milyonun üzerinde, tüm dünyada ise yüzmilyonlarca Windows kullanıcısı ile uygulamanızı buluşturma şansını geliştiricilere sağlayacak.
– İlk sırada yer alma: Windows 8 Mağaza’ da fikir ve uygulamalarıyla Türk geliştiricileri ilk ve en ön sırada yer alabilecek.
–Microsoft’un desteklerinden faydalanılabilme: Windows 8 çıkmadan ücretsiz eğitim, ücretsiz Windows 8 Uygulama Mağazası üyeliği veücretsiz uygulama kalite testinden faydalanılabiliniyor.
–Teknik destek verilmesi: Microsoft Türkiye programınaa kaydolan ve geliştirmeye başlayanlara Microsoft’un duyuracağı tarih ve saatlerde geliştiriciler ister Microsoft ofisinde isterse de ofis/evde sorularına ücretsiz danışmanlık sağlayarak, teşvik ediyor.
–Uygulamaların tanıtımı: Geliştiriciler Windows 8 lansmanı öncesi uygulama geliştirip, mağazada yayınladığı taktirde Windows 8 lansmanı esnasında ‘Lansman Uygulamaları’ arasında yer alabilecek.
Windows 8 de uygulama geliştirmek için neler yapılmalı ?
Kayıt: Windows 8 Geliştirici Programına kayıt yapılması (win8.msevents.com adresine giderek şahıs/firma için bir geliştirici profili ve ardından da uygulama için bir uygulama profili oluşturulmalı)
Online Eğitimlere Katılın: Türkçe eğitimlere acikakademi.com/windows8 adresinden erişilebiliyor.
Geliştirmeye hazırlanın: Windows 8 geliştirmek için bilgisayarınıza aşağıdaki ürünlerin kurulması gerekiyor.
-Windows 8’in kurulması için : https://msdn.microsoft.com/tr-tr/windows/apps/br229516.aspx
-Geliştirici araçlarının kurulması için : https://msdn.microsoft.com/tr-tr/windows/apps/br229516.aspx
-Metro Arayüz Tasarım Rehberine ulaşılması için : https://mstr.to/MVg6kw
-200 den fazla Windows 8 uygulama örnekleri barındıran galerinin ziyareti için: https://mstr.to/Mn5Kig
Windows 8 geliştirici programına kayıt olun: Windows 8 geliştirici programına win8.msregistration.com adresinden şahıs ya da firma için bir geliştirici profili ve ardından da uygulama için bir uygulama profili oluşturularak kayıt yapılması gerekiyor.
Eğitim ve teknik danışmanlık alın: Programa kayıt yapıldığında Microsoft Türkiye tarafından geliştirilen Windows 8 Geliştirici Kamplarına uygulama geliştiriciler ücretsiz olarak davet edilecek.
Uygulamanızı testten geçirin ve ücretsiz Windows 8 mağaza üyeliğini alın
Uygulamanızı geliştirmeye başladığınızda Yazılım Geliştirme Teknolojileri Yöneticisi Selçuk UZUN ile email yoluyla temasa geçebilirsiniz. Verilecek randevuya uygulamasıyla gelenler, uygulama testleri tamamladığında Windows 8 Mağaza giriş koduna ücretsiz sahip olabiliyor ve mağazaya yükleyebiliyor.
Windows 8 uygulama geliştirmesini tamamlayan kurumlar:
Finans Uygulamaları: Garanti Bankası, İş Bankası, Anadolu Hayat Emeklilik, Denizbank, Akbank ve TEB
Haber ve Hava Durumu Uygulamaları: Ntvmsnbc, NtvSpor, NTV Hava, Hurriyet, Hurriyet Egazete, Habertürk, Sabah, Ahbaber, ATV, TRT Haber, Shiftdelete.net, Milliyet, Chip, dMags Network
Eğitim Uygulamaları: EBA Eğitim Portalı, Sebit VKitap, Periyodik Cetvel, Suyun Analizi, Hayvanlar Dünyası, Yazgeliştir, Açık Akademi, Bayrak ve Ülke Oyunları
Eğlence Uygulamaları: Radyo
Oyunlar: Pepee, Mayın Tarlası, Masalcı
Sağlık Uygulamaları: Acıbadem Sağlık, Dünya Göz
Devlet Uygulamaları: Sağlık Bakanlığı Hemşire Bilgi Uygulaması, Kamu İhale Takip Uygulaması
Eticaret Uygulamaları: Yemeksepeti, Markafoni, Doğan Oto Değerlendirme
Foroğraf Uygulamaları: Benim Forokitap
Müzik ve Video Uygulamaları: TiviBu, Samsung Smart Sinema, FilmClub, Sinemalar, Ipower
Seyahat Uygulamaları: IBBTrafik, AtlasJet, HMS Tatil, Odeon Tatil, TAV
Yaşam Uygulamaları: Volkswagen Türkiye, Volkswagen Türkiye Ticari, Dedeman Otelleri
– Basın Bülteni