Oyun İncelemeleri

Wing Commander IV: The Price of Freedom

Tarih, 1996 yılının başları, soğuk bir kış gecesi. Yer ve mekan, Esenboğa havalimanı, dış hatlar terminalinin önü. Saat, 19:45. Durum, tek elim cebimbe, diğer elim ise sürekli inip kalkmakta. Yarım saattir beklememe rağmen 8 sigara bitirdim. Sürekli volta atıp duruyor, saatime bakıyorum. Bu anı tam 2 sene, 24 gün ve 6 saattir beklemekteyim. Sonunda o an geliyor. Babam elinde valizi yavaş yavaş bize yaklaşıyor. Sigarayı hemen atıp yanına koşuyorum. Sarılıyoruz. Hemen soruyorum: “Aldın mı?”. Tek kelime ile cevap veriyor “Aldım”. Yüzümde bir gülümseme, evin yolunu tutuyoruz. Valizi açıyorum ve… ve.. aman tanrım. Artık elimde! İnanamıyorum! Ambalajını vahşice yırtıp 1. CD yi hemen 4 hızlı CD-ROM uma takıyorum. O akşam sabaha kadar hissettiklerim kelimeler ile ifade
edilemez.

İşte böyle bir sevdadır Wing Commander IV. Çoğu insana bilgisayar aldıran, çoğu ailenin çocuklarının baskısına katlanamayıp tonla para vererek Amerika’ya gitmesine neden olan bir oyundur. Bir 486’nın 1400 dolar civarı tuttuğu, cep telefonu sahibi olanların sayısının bir elin parmaklarını geçmediği, Internet’in Türkiye’de ODTÜ ile sınırlı olduğu zamanlarda en çok zamanımı harcayan yegane şeydir WC4. Peki nedir onu bu kadar önemli kılan? Bunu birazdan öğreneceksiniz.

Bunları Biliyor
Muydunuz?

· Wing Commander IV: The Price OF Freedom ‘ın 10.000.000 $ lık bütçesi ile halen yapılmış en pahalı oyun olduğunu.
· Oyunun yapımcısı olan Chris Roberts’ın astronomik masraflar nedeniyle oyunun çıkmasından kısa bir süre sonra Origin Systems ‘tan kovulduğunu.
· Mark Hamill (Luke Skywalker, Star Wars), Tom Wilson (Griff – Biff – Buford Tannen, Back To The Future), John Rys-Davies (Gimli, The Lord Of The Rings: The Fellowhip Of The Ring, The Two Towers, The Return Of The King) gibi profesyonel, Oscar ödüllü Hollywood oyuncularının varlığını.
· Mark Hamill ‘in maalesef pek başarılı olmayan Wing Commander filminde “Merlin” adlı bir karekterin seslendirmesini yaptığını.
· Chris Roberts’ın Wing Commander filmini yönettiğini.
· Mark Hamill’in Soldier Of Fortune II gibi daha bir sürü oyunda seslendirme yaptığını.

Wing Commander IV, bir uzay simülasyonudur. Oyunda kahramanımız olan Col. Christopher Blair’i yönetiyoruz. Pratikte oyun 2 kısımdan oluşuyor. Uzayda göreve çıktığımız zaman uzay simülasyonu olan arabirim ve görevde olmadığımız zaman adventure tarzı bir arabirim ile kontrolü sağlıyoruz. Görev aralarında ana gemimizde dolaşıp hikayeyi ilerleten ya da bazen hikayeye etkisi olmayan ama izlemesi değer videoları izleyebilir, oyunu kaydedebilir, gemimizi, özelliklerini ve wingman’imizi seçebiliriz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki toplam 5 CD olan bu oyunda en çok ağırlığı olan şey videolar. Direkman Hollywood yapımı olan bu videolar gerçekten mükemmel. Atmosfer, oyunculuk inanılmaz. Zaten “Bunları Biliyor Muydunuz” bölümünde belirttiğim gibi bir çok profesyonel oyuncu bulunmakta. Bu yüzden kendinizi büyük bütçeli bir bilim-kurgu filminde gibi hissedeceksiniz. Bazı videoların belirli yerlerinde önünüze iki seçenek sunuluyor. Seçtiğiniz davranışa göre oyun gelişiyor. Bu da sizi filmin (oyunun) içine koyuyor. Yani oyun bir anlamda da RPG. Fakat bazı zamanlar oluyor ki karşınıza iki seçenek sunulduğu halde mutlaka birini seçmeniz gerekiyor. Diğerini seçtiğiniz halde oyun bitiveriyor, tabii ki kötü son ile. Hikayede espri, aşk, ihtiras, hüzün, kısacası bir filmde olan her şey mevcut. Kendinizi Maniac’in aptal durumuna düştüğü sahnelerde gülmekten yerlere yatar bulurken hikayenin ilerleyen bölümlerinde ortaya çıkan gerçekler karşısında hayrete kapılacaksınız.

Göreve çıktığınız zamanlar oyun tipik bir uzay simülasyonuna dönüşüyor. X-wing vs Tie- Fighter, Descent Freespace gibi oyunları oynayanlar fazla sorun yaşamayacaklar. Asker çıkartma, arama ve kurtarma, istihbarat toplama gibi görevler olsa da bölümler genelde wingmaniniz ile birlikte onu patlat, şunu öldür şeklinde. Fakat bu göründüğü kadar kolay bir şey değil. Çok hızlı düşünmeniz, sağlam reflekslere (ve bir joystick’e) sahip olmanız ve taktik kullanmanız lazım. Her silahın olduğu gibi, her aracın kendine ait avantaj ve dezavantajları var. Oyunda uzayın derin bir boşluğu, bir gezegenin yüzeyi ve hatta bir nebulanın bile dahil olduğu nice eksantrik mekanda savaşıyorsunuz. Bu da göreve çıktığınız zamanları sıkıcı olmaktan kurtarıyor.

Gelelim grafik ve sese. 3DFX’in icat edilmediği bir döneme göre grafikler gerçekten güzel. O zamanın teknolojisi sonunda kadar kullanılmış. Bu yüzden grafiklere kötü demek mümkün değil. Abartılı ışıklandırma efektleri, buğulu texturelar ve milyonlarca poligon yok ama grafiklerin atmosfere katkısı büyük. Gemide dolaştığınız bölümlerde kullandığınız adventure tarzı arabirim grafiklerinde ise film setinin fotoğrafları üzerine motion capture tekniği kullanılmış. Bu da gereken gerçekliği sağlıyor. Videolara ise değinmeme gerek bile yok. Tek kelime ile birer şaheserler. Oyun 5.1 desteklemeyebilir ama ses kötüden çok uzak. Silahlarınızdan çıkan ses efektlerinden etkileyici ve derinlik ekleyen müziğe kadar her şey çok güzel ve yeterli. Oyunun müziklerinin mp3 lerini uzun uğraşlardan sonra edinebildim şu an bile arada sırada da olsa zevkle dinliyorum.

Oyun DOS tabanında kurulduğu için günümüzün makinelerinde oynamak işkenceye dönebiliyor. Fakat sonunda elde edilen şeye kesinlikle değer. Wing Commander IV oyunculuk tarihinde çığır açan oyunlardan biri olarak yerini alıyor. Kesinlikle hiçbir oyuncu tarafından kaçırılmaması gereken, anlamı kelimelere sığdırılamayan bir klasik. İnsanlığın nereden nerelere geldiğinin canlı bir kanıtı. İşte bu yüzden benden 99 puanı alıyor. Kalan 1 puanın nereye gittiğini sorarsanız, “Hiçbir şey kusursuz değildir”.

Artılar: Mükemmel atmosfer
Hollywood prodüksiyonu videolar
Etkileyici hikaye

Eksiler: Önceki oyunlardan çok da farklı değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu