World of Warcraft: Shadowlands Alpha İnceleme
Çıkışının üzerinden 16 yıl geçmiş olmasına rağmen, dünyanın en popüler MMORPG oyunlarından birisi olarak yoluna devam eden World of Warcraft, yeni ek paketi Shadowlands’i bu yılın sonlarına doğru yayınlayacak. World of Warcraft: Shadowlands henüz geliştirme aşamasında olsa da, Blizzard tarafından yayınlanan alpha sürümü, oyuna gelecek olan yenilikleri ve yapılan değişiklikleri tecrübe etme fırsatı sunuyor. Bu yazımızda, hikaye ile ilgili herhangi bir spoiler vermeden, Shadowlands’de karşılaşacağımız yeniliklerden bahsedeceğiz.
Warld of Warcraft: Shadowlands Alpha
İncelemeye başlamadan önce belirtmemiz gereken bir konu var. Alpha sürümü sürekli olarak güncelleniyor ve yeni özellikler ekleniyor. BlizzCon’da yayınlanan Bastion haritası ile başlayan alpha, Nisan ayı içerisinde yeni bölgeler ve özelliklerin eklenmesi ile genişletildi. Bu inceleme, alpha sürümün Mayıs ayı içerisindeki versiyonuna kadar yayınlanan içerikler ile yapıldı.
Covenant Seçimi
Shadowlands paketiyle birlikte Alliance ve Horde taraflarının ötesine geçip, kendi Covenant’ımızı da seçmemiz gerekecek. Daha önce Burning Crusade ek paketini oynamış olan oyuncular, Aldor ve Scryers arasında yaptığımız seçimi hatırlar. Burada da benzer bir seçim yaparak, yeni yetenekler ve çeşitli ödüller kazanma şansı yakalayacağız.
Seçebileceğiniz 4 farklı Covenant bulunuyor. Bulundukları bölgeye göre Kyrian (Bastion Bölgesi), Venthyr (Revendreth Bölgesi), Necrolords (Maldraxxus Bölgesi) ve Night Fae (Ardenweald Bölgesi) olarak ayrılıyorlar. Bir Covenant’ı seçebilmek için, öncelikle bağlı bulunduğu bölgedeki hikayeyi tamamlamak gerekiyor.
Bildiğiniz gibi, oyundaki seviye sınırı 120’den 60’a düşürülüyor. Şu anda 120 seviye olan karakterlerimiz, Shadowlands ile birlikte 50. Seviyeye düşürülecek. The Maw bölgesindeki olayların ardından Shadowlands’e giriş yapacak ve seçtiğimiz bölgenin hikasini oynayarak son seviyeye ulaşabileceğiz. Bölgenin hikayesi tamamlandığında, oraya ait olan Covenant seçilebilir hale gelecek.
Seçtiğimiz Covenant sayesinde sınıfımıza özel yetenekler elde edebileceğiz. Örneğin, Hunter sınıfındaki bir karakter, Venthyr’e katılarak “Flayed Shot” adında özel bir saldırı öğrenebilecek. Bu saldırı hem düşmana %250 gücünde bir kanama saldırısı yapacak hem de her hasar verişinde, en güçlü yeteneklerimizden biri olan “Kill Shot’ı”, herhangi bir kısıtlama olmadan, rakip üzerinde kullanma şansı verebilecek. Necrolord tarafını seçen bir Hunter ise, “Death Chakram” adında, düşmandan düşmana sekebilen ölümcül bir disk fırlatabilecek.
Seçtiğimiz tarafla birlikte yalnızca sınıfa özel yetenekler gelmiyor. Her Covenant’ın kendine ait bir özel yeteneği bulunuyor ve görevleri tamamlayan tüm oyuncular bu yeteneğe sahip oluyor. Şimdilik deneme fırsatı bulduğumuz tek yetenek, Venthyr tarafından verilen “Door of Shadows” oldu. Bu yetenek gölgelerin içinde hareket ederek, hedeflediğimiz noktada ortaya çıkmamızı sağlıyor.
Covenant’ların tek avantajı özel yetenekler değil. Her grubun kendine özel binekleri ve kozmetik olarak kullanabileceğimiz zırh setleri bulunuyor. Bu da Covenant seçimini daha zor hale getiren şeylerden birisi. Paladin bir karakterin, sınıfının doğası gereği, ışığın tarafında gözüken Kyrian’ı seçeceği düşünülse de, zırh setleri ve kullanabileceği yetenekler için Necrolord ya da Venthyr gibi alakasız gözüken tarafları seçmesi mümkün. Covenant’ların herhangi bir sınıf ya da taraf kısıtlaması bulunmadığından, karakteriniz ne olursa olsun, istediğimiz tarafa katılabiliyoruz. Hatta ileride taraf değiştirmemizin de mümkün olduğu söyleniyor ama bunun oldukça uğraştırıcı bir iş olacağını tahmin etmek zor değil.
Katıldığımız Covenant’a dahil NPC karakterler ile, “Soulbind” adı verilen bir işlem sayesinde, ortaklık kurabiliyoruz. Daha önceki ek paketlerde gördüğümüz takipçi sistemine benzeyen “Soulbind” ile seçtiğiniz karakterler, kendilerine has yetenekler, silah sistemleri ve özel bir görev ile birlikte gelecek. Alpha sürümünde ayrıntılı bir şekilde tecrübe etme şansımız olmayan sistem, ilerleyen dönemlerde ayrıntılı bir şekilde denenebilir hale gelecek.
Akıllara gelen en önemli soru “Yeni karakter açtığımızda, Covenant seçimi için aynı görevleri yapmak zorunda mı kalacağız?” oluyor. Blizzard, oyuncuların bu konuda endişelenmesine gerek olmadığını söylüyor. Daha önce Revendreth bölgesini bitiren bir oyuncu yeni karakteriyle Venthyr olmak isterse, farklı bir bölgede son seviyeye ulaşsa bile, Venthyr tarafını seçebilecek. Böylece alt karakterlerimiz için aynı görevleri tekrar tekrar yapmak zorunda kalmayacağız.
Yenilenmiş Karakter Yaratma Ekranı
World of Warcraft: Shadowlands ile birlikte, neredeyse 10 çok fazla değişikliğe uğramayan karakter yaratma ekranı da yenileniyor. Allied Races ile birlikte ırk sayısı arttığından, yeni ırkları görebilmek için ikinci bir sayfaya geçmek zorunda kalıyorduk. Yenilenen ırk seçim ekranında, bütün seçilebilir ırkları tek bir sayfada görmek mümkün.
Özelleştirme kısmı da, eskisi gibi görseller üzerinden değil, sıralı bir listeden isim seçerek yapabileceğimiz hale getirilmiş. Kimi ırklar için yeni özelleştirme seçeneklerinin de eklendiği ekran, öncekine göre çok daha sade bir yapıya sahip.
Karakter ekranın elden geçirilmesi güzel bir düşünce olsa da, ben yeni ekrana çok ısınamadım. Özellikle ırk seçim ekranı bir PC oyunundan çok, mobil telefonlardaki karakter seçme ekranlarını anımsattı bana. Henüz alpha sürümünde olduğumuz için, zamanla daha güzel bir hale getirilebilir. Tabi bu benim fikrim, oyuncuların bir kısmı yeni tasarıma ısınamamış olsada, beğendiğini söyleyenlerin sayısı da az değil.
Yeni Bölgeler
Ek paket ile birlikte The Shadowlands’e ayak basıyoruz. The Maw, farklı Covenant’lar tarafından kontrol edilen 4 bölge ve ana toplanma bölgesi Oribos’u da sayarsak, Shadowlands’de 6 yeni bölge bulunuyor. . Alpha sürümünde yalnızca iki bölgeyi görebiliyoruz. BlizzCon’a katılanların deneme fırsatı bulduğu Bastion ile, yakın zamanda ilk defa görme fırsatı edindiğimiz Revendreth. Ayrıca yeni karakterler için hazırlanmış olan ve oyun hakkında hızlandırılmış bir eğitim sunup, oyuncuları Shadowlands’in hikayesine hazırlayan Exile’s Reach haritası da, alpha sürümde denenebilir durumda.
Bastion: Shadowlands’in ilk olarak tanıtılan haritası Bastion, World of Warcraft’ın en güzel bölgelerinden birisi olabilir. Bastion, oyunda seçebileceğimiz 4 farklı Covenant’dan birisi olan ve ruhların Shadowlands’e geçişi sırasında güvenliğini sağlayan Kyrian halkının evi. Alpha sürecinde doğrudan bu bölgede başlasak da, öncesinde gerçekleşen ve henüz bilmediğimiz olaylar dizisi sonunda buraya geldiğimizi öğreniyoruz.
Bastion, World of Warcraft’ın en iç açıcı mekanlarından birisi demek yanlış olmaz. Her bir köşesi etkileyici manzaralar ile dolu olan Bastion’da görevlerimizi yaparken, tanıdık isimler ile de karşılaşıyoruz. İlginç bir hikayeye sahip olan bölgenin bütün ana görevlerini alpha sürümde oynamak mümkün. Hem görsel açıdan hem de hikaye sunumu olarak oldukça güzel bir iş çıkarılmış gibi duruyor.
Revendreth: Bastion’da aydınlık mekanlar ve ışığın varlıkları ile yeterince vakit geçirdiğinizi düşünüyor, diyarın biraz daha karanlık kısımlarına gitmek istiyorsanız, Venthyr’lerin mekanı olan Revendreth tam ihtiyacınız olan yer.
Kapalı gökyüzü, karanlık atmosferi ve gotik tasarımıyla Revanderth, iç açıcı ve aydınlık Bastion’ın tam tersi. Vampirleri anımsatan Venthyr halkı, işlediği günahlar sebebiyle Revanderth’e gönderilen günahkar ruhları gururlarından arındırıp, cezalarını çekmeleri için hazır hale getiriyor.
Bu bölgede, seçilebilir 4 Covenant’dan birisi olan Venthyr’lerin hikayesini yaşıyoruz. Hikaye oldukça ilginç ve çeşitli dönüm noktaları ile dikkat çekiyor. Hikaye boyunca, bölgenin diğer sakinlerinden olan Stone Legion ve Dredger’lar ile de tanışıyoruz.
Bölge genel olarak karanlık ortamlardan oluşsa da, ışık bazı noktalarda kendini göstermeyi başarıyor. Bizim karakterimiz bu alanlardan etkilemese de, karanlıkta yaşayan bölge sakinleri için ışık oldukça zararlı. Bu sebeple, ışığın olduğu bölgelerdeki görevlerde, yanımızdaki karakterlere dikkat etmemiz gerekiyor.
Bu bölgenin hikayesini bitirmek, karakterimizin son seviyeye ulaştığında seçebileceği Venthyr Covenant’ı için gerekli.
Exile’s Reach: Yeni bir karakter açtığımızda, ilk olarak adım atacağımız yer Exile’s Reach olacak. Kaybolan keşif takımını bulmak için görevlendirilen ekibin en acemi üyesi olarak, hem oyunun oynanışı hakkında bilgi alıyor hem de Shadowlands hikayesine küçük bir giriş yapıyoruz.
Exile’s Reach, daha önce hiç World of Warcraft oynamamış bir oyuncu için harika bir başlangıç alanı. Karakterinizi 10. Seviyeye kadar getirmenizi sağlayan bölge, yeteneklerin nasıl seçileceğinden, karakterinizin nasıl Hearthstone kullanabileceğine kadar, bütün önemli bilgileri size veriyor.
Bölgenin bütün amacı, yeni başlayan oyuncuların oyuna hazır hale gelmesini sağlamak. Uzun zamandır oynamış olan oyuncular için angarya gibi gelebilecek olan “sağlığını doldurmak için yemek ye” ve “yeteneklerini kullan” gibi görevler, yeni başlayan oyuncular için oldukça faydalı olacaktır.
Lanetliler Kulesi Torghast: World of Warcraft: Shadowlands ile birlikte gelen en dikkat çekici yeniliklerden birisi, Maw bölgesinde bulunan ve yalnızca son seviye oyuncuların girebileceği Torghast, Tower of the Damned. Legion ek paketini oynayan oyuncular, oradaki Mage Tower ile benzer bir yapıya sahip olduğunu fark edecektir.
Torghast, tek başımıza ya da maksimum beş kişilik ekip ile girebileceğiniz bir zindan. Etraftaki düşmanları öldürüp, acı çeken ruhları kurtararak yukarı tırmandığımız kule, her katta daha fazla mücadele sunuyor. Roguelike türü oyunları hatırlatan Torghast, oyuncuya herhangi bir süre kısıtlaması uygulamadan savaşma imkanı sağlıyor. Kuleyi tırmanırken dikkat etmemiz gereken en önemli şey, yalnızca belli sayıda ölüm hakkımızın bulunması.
İlk katlarda normal düşmanlar ile mücadele edip, etraftaki kavanozları kırarak eşya topluyoruz. Düşmanlar, zindan içerisinde yapacağımız satın alımlar için kullanabileceğimiz “Phantasma” isimli para birimini düşürüyor. Belli katlarda karşılaştığımız Broker adındaki satıcıdan, zindan içerisinde bize avantaj sağlayacak güçler ve iksirler satın almak için bu para birimine ihtiyaç duyuyoruz. Ayrıca Anima Güçleri satın almak da mümkün.
Anima Güçleri, kuleyi tırmandığımız süre boyunca bize en çok yardımcı olacak özellikler. Çeşitli düşmanlardan ya da etraftaki vazolardan bulabileceğimiz Anima Güçleri, zindanı Roguelike türüne benzetmemin en büyük sebebi. Başlarda bazı güçlerimize bonus veren ya da etraftan bulacağımız Phantasma sayısını arttıran normal güçler ile karşılaşıyoruz. Yukarıya doğru tırmandıkça, daha yüksek seviye güçler arasından seçim yapmaya başlıyoruz. Yakınımıza gelen düşmanların büyü yapma hızını düşüren ya da normalde yalnızca 30 saniye kullanabildiğimiz bir yeteneğin sürekli hale gelmesini sağlayan Anima Güçleri mevcut. Bazen kule içerisinde bulunan birisine yardım ederek, daha yüksek seviyeli Anima Güçleri kazanmak da mümkün.
Torghast’ın oyuncuya belli bir sayıda ölme hakkı verdiğini söylemiştik. Zindana giren kişi sayısına göre değişen ölüm sayacının azalması, sizi yavaş bir şekilde takip etmeye başlayan Tarragrue isimli yaratığın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Demir zırhlar ile kaplı bu arkadaşı durdurmak mümkün değil. Ölüm sınırı aşıldığında Tarragrue’un 30 saniye içerisinde ortaya çıkacağına dair bir uyarı geliyor. 30 saniye sonra bulunduğumuz katın girişinde ortaya çıkan yaratık, ağır adımlarla peşimize düşüyor. Öldürmenin mümkün olmadığı Tarragrue karşısında yapılabilecek tek şey, bir sonraki kata kaçmak. Tek bir darbesiyle karakterimizi öldürebilen Tarragrue, bütün takımı kuleden dışarı atarak zindanın bitmesini sağlıyor.
Torghast, alpha sürümünün en eğlenceli bölgelerinden birisi olmuş. Kuleye şu anda yalnızca 9 sınıf girebiliyor. Death Knight, Rogue ve Paladin sınıfları ise, alpha sürümünün ilerleyen zamanlarında kuleye giriş yapabilecek. Kat kat yukarı tırmandığımız kulede, düşman gruplarının yanı sıra, kata özel bosslar ve ölümcül tuzaklar da bizi bekliyor. Grup halinde de oldukça eğlenceli olabileceğini düşündüğüm Torghast, tek başınıza oynarken bile oldukça keyifli.
Ben Torghast’ı anlatırken “İyi de bu kuleyi neden tırmanıyoruz, bize ne gibi bir faydası var?” diye sorabilirsiniz. Kulenin asıl amacı, içerisinde bulunan yüksek seviye malzemeleri toplamak. Dünyayı yakından takip ediyorsanız, Lich King’in sahip olduğu Frostmourne isimli kılıcın ve Scourge’u kontrol etmek için kullandığı miğferin, bu kulenin içerisinde bulunan demir ocağında yapıldığını duymuşsunuzdur. Bölgeden düşen efsanevi seviye malzemeleri de düşünürsek, karakterimizin son derece güçlü eşyalara sahip olmak için buraya bolca uğrayabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca hikaye açısından da bir önemi olacak gibi duruyor ama, bu kısımda yorum yapmak için oyunun çıkışını beklememiz gerekiyor.
Alpha Sürümünün Son Durumu
Alpha sürüm yukarıda anlattıklarımın yanı sıra, sınıflar için birçok değişiklik, yenilenen karakter kasma sistemi ve yeni zindanları da içerisinde barındırıyor. Alpha sürümü olmasının getirdiği sorunlar yüzünden bir kısmı henüz tam olarak eklenmemiş ya da doğru çalışmayan özellikleri bu incelemede anlatmadık. Örneğin şu anda Shadowlands zindanlarından bazıları erişilebilir durumda olsa da, az sayıda alpha oyuncusu arasında bir parti bulmak oldukça zor. Bulabildiğim iki partiyle girdiğimiz zindanlar ise, hatalar yüzünden dağılmak zorunda kaldı. Yine de, daha beta sürümünde bile olmayan bir oyun için, oldukça iyi gözüktüklerini söylemem gerekiyor. Alpha ilk yayınlandığı günden beri aldığı güncellemeler ile, yeni özellikler ve bölgeleri aktif hale getirmeye devam ediyor.
World of Warcraft: Shadowlands, 2020 yılı içerisinde bizlerle buluşacak. Alpha sürümüne bakarak, oyunun iyi ya da kötü olacağına dair bir şey söylemek mümkün değil. Her güncelleme ile birlikte yeni özellikler açılıyor ve sorunlar giderilmeye devam ediyor. Torghast’ın son halinin nasıl olacağı, oyuncuların şikayet ettiği denge problemlerine ne gibi çözümler getirileceği gibi kısımları da bekleyip göreceğiz. Şimdiye kadar gördüklerimizden yola çıkarak, Legion sonrasında çıkan Battle for Azeorth gibi “kopyala – yapıştır” bir içerik ile gelip, oyuncuları hayal kırıklığına uğratacaklarını hiç sanmıyorum.