Oyun İncelemeleri

World War II: Frontline Command

Band Of Brothers

Frontline Command bana müzikleriyle ve görevleriyle ülkemizde de gösterilmiş olan dünyanın en çok para harcanıp çekilen dizisi Band Of Brothers – Kardeşler Takımı’nı hatırlattı. Öyle ki ilk göreviniz, 4 Haziran 1944 günü, yani Operasyon Overlord’da iki gün kala Alman kuvvetlerinin arkasına paraşütle bırakılıp, Alman radar sistemini devre dışı bırakmak. 

Oyuna Normandiya çıkarması öncesi yapılan hazırlıkları içeren bir demo ile başlıyoruz. Ardından karakterimizi yaratıp oyun boyunca tüm ayarlarımızı yapacağımız ana ekrana geliyoruz. Bu ekranda, Single Player, Multi Player, Tutorial, High Scores ve Options bölümleri var. Bunların dışında da isterseniz karakterinizi değiştirmek veya silmek için Select Player bölümü de mevcut. Görevlerinize başlamadan önce Tutorial’a kesinlikle uğrayın yoksa oyun içinde bazı sorunları yaşayabilirsiniz. Tutorial dört bölüme ayrılıyor ve bu bölümlerde adamlarınıza verebileceğiniz komutlar, çatışma anında neler yapacaklarınız, destek birimleri nasıl kullanacağınız ve kamerayı nasıl kullanacağınız gayet anlaşılır ve basit bir şekilde anlatılıyor. Tutorial dışında uğramanız gereken diğer bir önemli bölüm ise Options. Buradan grafik, ses, kontrol ayarlarınızı yapabilir ve oyunda ki demoları izleyip, Credits’e göz atabilirsiniz.

Oyunumuz Operasyon Overlord’dan birkaç gün önce başlıyor ve neredeyse Kardeşler Takımı dizisinde ki konuyu takip ederek sona eriyor. Yirmi beş adet tek kişilik göreviniz var oyunda. Multiplayer da dört kişiyi destekleyen oyunu ister LAN’dan ister, NET’ten oynayabilirsiniz. Multiplayer’da da Single Player görevleri dahil olmak üzere yirmi beşin üstünde göreviniz var. Single Player modunda iki zorluk seviyesi bulunuyor. Birisi ‘Recruit’ ve bir diğeri ‘Veteran’. Recruit seviyesinde oynarken on iki görevlik çaylak oyun modunda oynuyorsunuz, artı daha çok piyadeniz ve aracınız oluyor, Veteran seviyesinde oynarsanız yirmi görevlik usta oyun modunda oynuyorsunuz, artı daha az piyadeniz ve daha az aracınız oluyor.Biraz önce de bahsettiğim gibi, başlamadan önce Tutorial kısmına bakarsanız, oyun içinde her şeyi çözmüş olur ve hiçbir sorun yaşamadan gayet rahat oynayabilirsiniz. 

Oyunda ki en büyük artıdan bahsetmek istiyorum, Kamera, evet. Kamera tamamen sizin kontrolünüz altında. Biliyorsunuz ki neredeyse tüm strateji oyunlarında sabit bir bakış açısı vardır oyun alanına. Ancak WWII: Frontline Command’da kamerayı istediğiniz gibi kontrol edebiliyorsunuz. Ne demek istediğimi Tutorial’da ki kamera ile ilgili bilgi veren bölümü oynadığınızda anlayacaksınız. Kamerayı istediğiniz gibi kontrol edebilmenin dışında, oyun alanına Page Up ve Page Down tuşlarını kullanarak haritaya yakınlaşabilir veya uzaklaşabilirsiniz. Oyun içinde sağ üst köşede bulunan bir özellik sayesinde isterseniz oyunu – Hearts Of Iron oynayanlar bilirler, haritalar üzerinde oynuyorduk – değişik ama baya yararlı bir şekilde görerek oynayabilirsiniz. Bu farklı bir özellik ve size çok yardımcı oluyor, çünkü tüm savaş alanını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu da oyunun ikinci bir artısı.

Grafikler. İşte oyunu kurtaran en büyük özellik. Tamamen 3D ile kaplanan haritalarımızda özellikle bina ve araç modellemeleri çok güzel olmuş. Aynıları ağaç ve yer kaplamaları için de geçerli. Ancak askerlerimizin modellemeleri biraz baştan savma gibi olmuş. Eğer askerlerin modellemelerinden rahatsız oluyorsanız hemen parmağınızı Page Up tuşuna götürün ve ‘Aha, böylesi daha iyi’ cümlesinin ağzınızdan çıkmasına izin verin. Patlama efektleri de gayet hoş. Bir zırhlı aracı veya tankı patlattığınızda o zırhlı araç veya tank belli bir süre sonra ortadan kaybolmuyor (bkz: Sudden Strike, Blitzkrieg). Görevin sonuna kadar onu orada görüyorsunuz. Bu da çok küçük ama hoş bir ayrıntı. 

Müzikler ise oyunun bir diğer önemli artısı. İster oyun içinde ister menülerde ‘En iyi müzik Oscar’ı’ ödülüne aday olabilecek parçalar var. Yada bilemiyorum ben abartıyorum belki ama kesinlikle kötü olmadıkları bir gerçek. Özellikle oyunu ilk açtığınızda demodan sonra ki bekleme ekranında oyunun kapağında ki görüntü ekranda belirince çalan parça gerçekten hoş ki burada aklıma hemen Kardeşler Takımı dizisi geldi ve hemen ilk göreve başlayınca dizinin ilk bölümünde ki görevi görünce daha da bir dumur oldum. 

Oyunun kontrollerinden bahsetmeyi düşünmüyorum çünkü çok basit ama hala anlayamıyorsanız Tutorial’a bakın diyorum tekrar. Sadece fare ile kontrol ediyoruz oyunu. Bunun dışında CTRL + Yön Tuşları ile kamerayı 360 derece haritada döndürebilir ve Page Up, Page Down tuşları ile haritaya yaklaşabilir, uzaklaşabilirsiniz. Bunun dışında sadece fareye ihtiyacınız var.

Sonuç olarak

Ne bir Hit, ne de bir sHit : ) Alınması denenmesi gerek. Denemeseniz bile arşive katmanız gerek diye düşünüyorum, özellikle İkinci Dünya Savaşı’na meraklı arkadaşlarım. Oyunun yamasının şu sıralar çıkmış olması lazım. İndirmek isteyenler oyunun resmi web sayfasının download bölümünden indirebilirler. Ha, Ancak sadece müttefik devletler ile oynayabiliyorsunuz oyunu belirteyim. Gönül isterdi ki mihver devletleri ile oynayabilmek ancak ne yazık ki mümkün değil. Ayrıca benim bu kadar şeyi anlatıp, çizip yazının son cümlesinde sadece müttefik devletlerle oynayabildiğinizi söyleyip okuyucuları sinir etmem de mümkün değil. Yoksa? Yoksa mümkün mü?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu