Oyun Haberleri

Xbox 360 “Jasper” 65nm ile ABD’de



Birleşik Devletler’de bazı müşteriler Xbox 360’ın “Jasper” anakartlı modelini almaya muvaffak oldular. Konsolun parçalanmış halinin ilk resimleri 65 nanometreye daraltılmış yonganın yapısını ifşa ederken, küçük bir ağ modülü de göze çarpıyor.



Xbox-Scene forumunda Jasper’in ilk resimleri görücüye çıktı. Konsolun launch sürümü ve “Falcon’dan” sonra Xbox 360’ın üçüncü büyük devrimi söz konusu burada. Resimlerden varılabilecek hüküm ise yeni ve küçükçe soğutma gövdelerinin haricinde tasarımda önemli değişikliklerin olmadığı.



Fakat “Multi-Chip-Package” hafızalı grafik işlemcinin 65 nanometre mimari genişliğine ulaşması bir o kadar mühim. İşlemciyi Microsoft, “Falcon” modeliyle 65 nm’ye indirmişti zaten. Xbox 360’un GPU’su ise piyasaya çıkışından beri birçok kullanıcının mücadele etmek zorunda kaldığı aşırı ısınma probleminin baş sebebiydi. Microsoft bu sebepten cihazların garantisini 3 yıla uzatmıştı.



Xbox-Scene’deki forum girdilerine göre yeni konsol, hâlen iki soğutucusu olmasına rağmen, önceki versiyona göre oldukça az ısınıyormuş; ayrıca elektrik sarfiyatı da düşmüş. ABD’de Microsoft şimdiye kadarki 175 Watt sarfiyatı da brüt 150 Watt’a indirmeyi başarmış.



Forumlarda kutulu bir “Jasper” konsolun nasıl anlaşılacağına dair devamlı farklı fikirler serdedilse de bu Microsoft’a göre mümkün değil. Bunu ayrıca Xbox-Scene’de gösterilen Lot numarasına göre 2008’in 43. haftasında imal edilmiş (Lot-No: 0843X) konsollardan birinin yer alıyor olması gerçeği de destekliyor. Önceki dedikodulara göreyse “Jasper’ler” 36. hafta itibariyle üretilmeye başlanacaktı.



KAYNAK golem.de


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu