Aslında bu konu biraz geçmişe dayanıyor, yani hikayeyi en başından anlatmak gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda H4LT isimli bir hack grubu Microsoft’a dair bilgileri ortaya çıkararak kamuya sunmuştu. Bu belgelere Xbox One SDK hakkındaydı ve en dikkat çekici nokta Kinect ile ilgili olanlardı.
Bugüne kadar performans konusunda hep eleştirilen Xbox One’nın asıl sorunu Kinect miydi?
Assassin’s Creed: Unity döneminde Xbox One’nın genel olarak PlayStation 4’e göre daha iyi performans sunması gibi başlıklar sistemle ilgili şüpheler doğurmaya başlamıştı.
Ekim ayında Microsoft, Xbox One SDK’yı (Geliştirici kiti) kullanıma açtı ve geliştiriciler bu sayede sistemin sınırını görmüş oldular. SDK sayesinde, özellikle Kinect için kullanılan 2 işlemci de kullanıma açılmış oldu. Yani 8 çekirdeğin tamamı hizmete açıldı.
Normalde iki konsolda sekiz çekirdekli ve bunların sadece altısına erişim sağlanabiliyor. Fakat Kinect’e ayrılan işlem gücü nedeniyle işlemciler tarafından sağlanan performans 50-80% civarında olabiliyor.
Sınırlama kalktığında ortaya çıkan sonuçların hayli etkileyici olduğu su götürmez bir gerçek. Gerçek gücünün ortalama olarak sadece %65’ini kullanan bir cihazın gerçek potansiyeli bundan sonra ortaya çıkacaktır.
Akıllardaki soru elbette hala aynı? Geliştiriciler tarafından bu kadar güçlü olduğu söylenen bir cihazı (büyük ihtimalle PS4’ten daha güçlü), Kinect ile sınırlamak ne kadar mantıklı? En nihayetinde Kinect bir yenilikten çok bel ağrısı mı?
Bunun cevabını Xbox One SDK sayesinde konsola tam erişim sağlayan geliştiriciler verecek.