Yoğurt Teknolojileri
Mk : Okurlarımıza Yoğurt teknolojileri hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?
Y : Türkiye de ismi Türkçe olan hemen hemen ilk teknoloji firmalarından bir tanesi. 1997 yılında kuruldu. İsmin Türkçe olmasında bir espiri var bu ülke de çıkan başarılı bir uluslar arası teknoloji firması olmak amacındayız. Bunu yaparken de kendi özümüzden gelen bazı değerleri kullanmayı düşünüyoruz. Ve halen yapıyoruz bunu. Bunu yansıtmak için Türkçe bir isim seçtik. Yoğurt dememizin sebebi de hem eski bir Türkçe kelime hem kavram olarak da bize özgü bir kavram. Yoğurt yüzyılardır severek yediğimiz bir yiyecek ama bir özelliği daha var. Bir kap yoğurdunuz var ise bundan binlercesini de üretebilirsiniz. Mantığı bu. Bizde elimizde bir tane iken ondan binlercesini üretebileceğimizi fark ettik o yüzden ismini böyle koyduk.
Mk : Peki bu Yoğurt ne iş yapar?
Y : Şu durum da özel bir konusu yok. Bir banka yazılım firmasıdır veya oyun şirketidir. Diyebileceğimiz kadar tek bir işi yok. Ama bu soru için şöyle cevap verebiliriz. Kısmen oyun firması, kısmen internet firması, kısmen de görsel teknolojiler üreten bir firmadır.
Mk : Bize biraz kullandığınız teknolojilerden bahsedebilirmisiniz? Bildiğimiz kadarı ile kendi araçlarınızı geliştirmiş durumdasınız?
Y: Kendi yazılım araçlarımız var tabii ki. Onların gerekçesi şu. Elimiz de yapılması gerek bir iş var. O işi bu şartlarda yapmanız yeni bir aracı da geliştirmeniz gerekiyor. Aksi takdir de daha fazla uğraşmanız gerekiyor. Yani işten kaçmak için araç yapıyoruz. İşten kaçmayı herkes istediği için bu aracı başkalarına da cazip kılabiliyoruz. Dolayısı ile başkaları da bu araçları bizde kullanalım diyebiliyor. Bir tek internet amaçlı bir aracımız yok. Aslında 3 D oyun yapabilecek araçlarımız var. Eldiven ile konuşturulan sanal kukla aracımız var. En önemli sahip olduğumuz araçlardan bir tanesi Flash tabanlı Coca Cola’nın “Serin Yer” adlı oyun projesi için ilk geliştirdiğimiz sonradan Hazırkart için de oyun yapmıştık onda da ilerlettiğimiz internet tabanlı Flash üzerine çalışan bir motor var. O motor bize internet üzerinde macerasal Flash animasyonunu uzun vadeli online oyunlar yapmabilme yeteneği veriyor. Bize verdiği gibi isteyene de verebiliyor. Biz bunu başkalarına da kullandırmayı düşünüyoruz. Şu anda televizyonlarla görüşüyoruz. Televizyonlara da macerasal flash içeriği sunup onların idare edebileceği şekilde bir çeşit kukla programı vermeyi amaçlıyoruz.
Mk: Bugün’e kadar yaptığınız çalışmalardan biraz bahdebilir miyiz?
Y : Online oyun da gerçekten Türkiye de heralde bir yıldır olsa gerek. Aslında Tavla ve Briç var online oyun olarak. Fakat bu söylediklerim daha farklı türde oyunlar. Adventure tarzı macera oyunu ve bilirsiniz macera oyunun hikayesini yazmak çok zordur. Böyle bir oyun için 20 kadar arkadaş çalıştı bu işte. Kadromuz a çalışan arkadaşlar çizim, programcı ,yazar, müzisyen gibi değişik çalışmalar yaptılar. 20 kişilik bu kadro ile bu online oyunları yaptık ve toplam iki proje
de160000 e yakın insan oynadı. Özellikle Hazırkart dolayısı ile bir ayda105000 kişi oynadı. 105000 kişi bir ayda online oyun oynaması Türkiye için inanılmaz bir rakam. Mesela Ultima Online onlarda bile dünya çapında oyuncu kitlesi 100000’i geçmez. Bizim ülkemiz için bu çok iyi bir rakam. Biz bu oyunları direk kendimiz yapamayacağımız için kendimiz direk müşteriye hazırladık. Coca Cola ve Turkcell gibi müşterilere ürettik. Böylece hem biz oyun yapma isteğimizi yerine getirmiş olduk hem de bunu yapabilmek için bir finans arama veya uzun süre bekleme piyasa da kutu ile pazarlama gibi makul zorlukların hepsini aşmış olduk. Bu bize bir avantaj getirdi o da. Oyununu yapan kitlesine ulaştıran üstelik bir de para alan bir grup olduk. Aldığımız para tabii ki bizim masraflarımız bile karşılamadı ama bunu yapmış bir oyuncu grubu olduğumuz için arkadaşlarımız çok iyi tatminler elde ettiler. Pek çok arkadaş bizi arayıp bize katılmak istediğini söyledi. Bazıları bunlar böyle bir şey yapamaz yurtdışından almışlardır gibi söylentiler ortaya çıktı. O da bize tabii ki güç verdi.
Mk : Sizin gibi bu işlerle ilgilenen arkadaşlara buradan söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Y : Aslında Türkiye de bu konuda çok iyi insan kalitesi var. Fakat bir çok kişi onları anlamadığı için onlarda bu ülke de bir şey olmaz gibilerinden düşünüp yurtdışında gidiyorlar.
Mk : Sizin bu konuda gelecekte yapmayı planladığınız şeyler neler olacak?
Y : Aslında çok önemli bir şey yakalamışız bir damar yakaladık. Ve bu damar dan herkes faydalanacak. Bunu Türkiye’nin bir avantajı haline getirmeyi de biz başarabiliriz hep beraber. Flash Türkiye de bir çok insanının kullanabildiği bir yazılım aracı. Aslında Flash’ın çok özel bir durumu var. Bunu dergilerden okuyamazsınız çünkü bu konudan Macromedia firması bile haberdar olmayabilir bu durumdan. Flash şu anda 4 ana ortamda yani ; 1. internet, 2. oyun konsolları , 3. televizyonlar, 4. cep telefonları. Bu 4 ayrı media da Flash player’ı olan tek platform Flash. Java bile bu durumda Flash dan geri durumda şu anda. Mesela ben evimde DigiTürk’ün yerine televizyonumda Flash olsaydı ve internet bağlantısını da sağladıktan sonra herhangi bir Flashlı siteden istediğim çizgi filmi televizyonum da seyredebilirim. Bunu şu anda engelleyen bir şey yok. Bizim oyunumuzu bile aslında televizyonlarınızdan izleyebilirsiniz. Bunun için özel bir şey’e gerek yok yeter ki bunun için gerekli ekipman hazır olsun. Aynı oyun’u cep telefonu üzerinde de oynarsın. Bunu ticaret veya internetten herhangi bir şey yapmak için düşünecek olursak. Bütün bunlar için aslında Browser’a da ihtiyacımız yok çünkü Flash .exe de çıkartıyor. Bütün bu sistem işletim sisteminden de bağlantısız çalışıyor. Biz bütün bunları gelecek olarak görüyoruz. Bu konuda kendi geleceğimiz üzerine yatırım yapıyoruz.