YouTube yıldızları, günümüzün kendi kendini yetiştirmiş ünlüleridir; web’de öğretmeye, eğlendirmeye, incelemeye ve harika olmaya yönelik video içeriği oluşturarak bir kitle kazanmışlardır. Youtube para kazanma yöntemlerini açıklarken onların nasıl yollar izlediğine de birlikte bakacağız.
YouTube’da para kazanmak, bir kanal açma nedeniniz olmayabilir, ancak kazanma fırsatlarının ne kadar çok olduğunu fark ettiğinizde ilginizi daha çok çekebilir. YouTube’da para kazanmanın bazı yaratıcı yolları var.
Kitleniz, Instagram influencer’ları veya blog yazarlarında sıklıkla olduğu gibi, YouTube kanalınızın kazanç potansiyelinin kilidini açabilir, ancak para kazanmanıza yardımcı olan, yan işler veya işletmeler aracılığıyla birden fazla gelir akışı oluşturmaktır.
YouTube Para Kazanma Yolları
İş Ortağı Programı
Video yayınlamayı planlayan herkesin ilk modeli genelde reklamlardan kazanma yönündedir. Bu sebeple YouTube İş Ortağı Programına katılmanız gerekmekte.
Para Kazanma Şartları
Platformun bazı koşulları bulunmakta. Onları tamamlamadığınız sürece sizi İş Ortağı Programına dahil etmiyor. Son bir yıl içinde:
- 18 yaş üstünde olmanız değilseniz de ödemelerinizi yönetebilecek yasal vasinizin olması
- 4000 saat video izlenmesi
- 1000 abone
edinmiş olmanız gerekmektedir. Sadece Shorts videoları üzerinden ilerlemek istiyorsanız da son 90 gün içinde 10 milyon gösterime ulaşmanız gerekmekte.
Ancak unutmamak lazım ki YouTube İş Ortağı olarak reklamlardan para kazanmak, kazançlı gelir modeli olmaktan uzaktır.
Youtube’da para kazanmayı aktifleştirme:
- Para kazanmak istediğiniz YouTube hesabında oturum açın
- Hesabınızın sağ üst köşedeki ikonunuza tıklayın
- YouTube Studio’yu açın
- Soldaki menüde dolar işareti ile görünen Para Kazanma’yı seçin
- YouTuber İş Ortağı Programı şartlarını ve uygunluk koşullarını okuyun ve kabul edin
- Yeni bir Google AdSense hesabı oluşturun veya mevcut bir hesabı kanalınıza bağlayın
- Para kazanma tercihlerinizi ayarlayın
Bu yapıldıktan sonra kontrol paneline geri dönün ve sol taraftaki Analytics sekmesine tıklayın. Oradan, üstteki sekmelerden Gelir’i seçmeniz ve ardından tahmin edilen YouTube geliriniz hakkında bir fikir edinmek için Aylık Tahmini Gelir tablosuna gitmeniz gerekir.
YouTube Premium nedir?
YouTube Premium, hayranların en sevdikleri içerik oluşturucuları reklamsız izlemelerine ve desteklemelerine olanak tanıyan ücretli bir üyelik programıdır. YouTube Premium’daki içeriğin yanı sıra YouTube’da üye olmayanlar tarafından tüketilen içerik için ödeme alacakları için içerik oluşturucular için pek bir değişiklik yok.
İçerik oluşturuculara, üyelerin içeriklerini ne kadar izlediğine bağlı olarak YouTube Premium için ödeme yapılır. YouTube Premium abonelerinden kazanılan geliri, halihazırda reklamlardan kazandığınıza ek olarak ikincil bir gelir akışı olarak düşünün.
Ürün veya mal satın
YouTube kanalınız aracılığıyla para kazanmanıza yardımcı olabilecek, satılacak çok sayıda ürün var. Ürün, çevrimiçi markanızı ve kişiliğinizi çevrimdışı dünyaya sunarak görünürlüğünüzü artırır ve onlar yaptığınız şeyi kelimenin tam anlamıyla “satın alırken” siz ve hayranlarınız arasındaki ilişkiyi derinleştirir.
[reklam=587]
Kendi adınıza kıyafet ya da bardak, mouse pad gibi çeşitli ürünler oluşturabilir, onları kanalınız üzerinde tanıtıp satmaya çalışabilirsiniz. Üstelik güzel tasarımları da kendinizin yapmasına gerek yok. İnternette Fiverr gibi birçok serbest çalışanın bulunduğu portallar bulunuyor.
Hatta bu ürünleri kendinizin hazırlatıp, postalamasına dahi ihtiyacınız yok. Örneğin Basmatik gibi siteler kendi ürünlerini tasarladıktan sonra, baskı, gönderim gibi tüm maliyetleri üstlenip satışlarından size komisyon ödeyebiliyorlar.
Tüm bunları desteklemek için kendinize ait bir e-ticaret sitesi oluşturup, baskı vs yönlendirmeleri aracılığı ile pasif gelirler de elde edebilirsiniz. Sonuçta oldukça bakir bir alandır ve nerede ise rakipsiz olarak işe başlama şansına sahip olacaksınız.
Tüm bunları bir ekosistem gibi düşünün. Kanalınız e-ticaret sitenizi desteklerken, siteniz de kanalınızı destekleyerek birlikte büyüyecekler.
Kitle fonlaması
Artık yavaş yavaş kendinizi tanıttığınızı, ortaya başarılı bir proje koyduğunuzu düşünürsek artık bir adım ileri gidip yeni bir projeye atılma ya da ekipmanınızı geliştirme zamanı. Hatta ekibinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Bir fikir ile onun uygulanması arasında duran tek şey para olduğunda, kitle fonlaması onu gerçekleştirmenin iyi bir yolu olarak karşımıza çıkıyor.
Sermaya Piyasası Kurumu tarafından sunulan kitle fonlama platformlarına göz atarak kendinize en uygun koşullar sunanı tercih edebilirsiniz. Bahsi geçen sitede doldurulması gereken form örnekleri de bulunuyor.
Ödül Temelli Kitle Fonlama
Kullanıcı, projeyenize destek olduğunda karşılığında teşekkür yazısı ya da t-shirt gibi ufak bir hediye verilen türdür.
Bağış Temelli Kitle Fonlama
Adından da anlaşılacağı üzere bu bir bağış sistemi. Alınan destek karşılığında bir şey vermiyorsunuz. Ancak alabileceğiniz bağış miktarı da o kadar düşük oluyor.
Hisse Temelli Kitle Fonlama
Bu fonlama türünde kendinize ortak alıyorsunuz da diyebilirsiniz. Fonlama yapanlar, belirlenen oranlarda projenin ortağı olarak dahil olurlar. Bir nevi yatırımcı bulmak şeklinde de adlandırabilirsiniz.
[reklam=587]
İçeriğinizi lisanslayın
Çekici, viral olabilecek bir video oluşturduysanız bunu lisanslamanızda fayda var. Haber programları, haber siteleri ve diğer içerik oluşturucular, videolarınız viral hale gelirse kullanım hakları konusunda iletişime geçebilir. Hatta videolarınızı, içeriğinizin doğru kişiler tarafından daha kolay bulunabileceği ve satın alınabileceği bir pazarda da listeleyebilirsiniz.
Markaların influencer temsilcisi olarak çalışın
Markalar, influencer pazarlaması yapabilmeye son dönemde daha çok önem veriyorlar. Bu sebeple çeşitli sponsorlu içerikler üretebilir ve markanın ürünlerinin tanıtılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak bu noktada çok dikkatli olmak gerekiyor zira YouTube bu tarz içerik üreticilerinin videolarında “Ücretli tanıtım” ibaresini görmeyi istiyor. Aksi durumda hesabınızın kapatılmasına varıncaya kadar gidebilirler.
Fiyatlama konusunda ise izlenme başına bir rakam belirlemeniz gerekiyor. Ortalama 1000 defa izlenecek bir videonuz için, izlenme başına 10 kuruş ile 30 kuruş arası (makale yayına girdiği tarihte geçerli) bir rakam belirleyebilirsiniz. İzlenme oranlarınız arttıkça daha yüksek rakmalara da çıkabiliyor.
Ayrıca abone sayınız arttıkça bu tarz çalışmaları yapabilme şansınız da artacaktır. Video açıklamalarına sponsorlu linkler yerleştirerek de oradan biraz daha gelir üretebilmeniz mümkün.
Ancak unutmamalısınız ki bu tarz sponsorluklarda son derece şeffaf olmalı ve izleyicinizi yanıltmamalısınız. Sizin öneriniz ile satın alınacak bir üründen memnun kalmayan müşterinin yaratacağı olumsuz etki çok daha ters durumlara söz konusu olabilir. Kısacası izleyicilerinizle açık sözlü olun.
YouTube’da nasıl ödeme alınır?
Aldığınız görüntüleme sayısı, kazanılan gelirle ilişkili değildir. Videonuz binlerce kez görüntüleniyorsa ancak kimse reklamı izlemiyor veya tıklamıyorsa, para kazanamazsınız. Bunun nedeni, YouTube’un reklamverenleri faturalandırma kriterleridir: Ödeme alabilmeniz için bir izleyicinin bir reklama tıklaması veya video reklamın tamamını (10, 15 veya 30 saniye) izlemesi gerekir.
- Kanalınızda reklam yayınlayın
- Kanal abonelikleri sunun
- Kanal üyelikleri sunun
YouTuberlar ne kadar kazanıyor?
Ocak 2021 itibarıyla en iyi 5 YouTuber’ın her birinin on milyonlarca takipçisi var. Hesaplar arasında MrBeast, Jake Paul, Markiplier, Rhett ve Link ve Unspeakable yer alıyor. Bu YouTuber’lar, kanalları aracılığıyla yılda 28,5 milyon dolardan fazla kazanıyor. Kazandıkları muazzam olsa da, daha küçük hesaplar yine de YouTube’da geçimlerini sağlayabilir.
YouTube kanalı nasıl büyütülür?
Kitlenizi iyi tanıyın
Kendi hedef kitlenizi oluşturmak, sizi içerikten çeşitli şekillerde para kazanmak için harika bir konuma getirir. Ancak, yalnızca hedef kitlenizin yapısını anlarsanız, sahip olduğunuz fırsatlardan tam olarak yararlanabilirsiniz.
Para kazanmak isteyen birçok YouTuber için, kanalınız ne kadar niş olursa, belirli kitleleri hedeflemek isteyen markalarla çalışmak için o kadar iyi bir konumda olursunuz.
Şunlara çok dikkat etmelisiniz:
- Belirli bir gruba doğru eğilip kaymadığını görmek için hedef kitlenizin cinsiyeti
- Kitlenizin çoğunun içinde bulunduğu yaş aralığı
- Videolarınızın izlendiği coğrafi konum
- Kitlenizin genel etkileşimi veya “izlenme süresi”
Elinizdeki bu demografik bilgilerle, kendi kitlenizi daha iyi anlayabilir, hem kanalınızı daha hızlı büyütebilir hem de markalara giderken bu veriler ile onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi daha rahat açıklayabilirsiniz. Bu bilgiler, YouTube analizlerinizden alınabilir , ancak kendi kanalınızı başkalarıyla karşılaştırmak için Social Blade gibi bir aracı deneyin.
[reklam=587]
Harekete geçirme mesajı ekleyin
Videolarınızda harekete geçirici mesaj eklemeyi de unutmayın. Bir çok YouTuber boş yere birbirinin tekrarı olan “Kanalıma abone olmayı, videoyu beğendiyseniz beğenip yorum yapmayı, paylaşmayı unutmayın” demiyor. Bu mesajlar izleyicilerinizi artırmak için yapmalarını istediğiniz eylemi önererirseniz, hedef kitlenizin bunu gerçekleştirmesi daha olasıdır.
Doğru noktalara zamanlanmış YouTube kartları ekleyin
Bu durum aynı websitesi gibi işlemekte. Eğer anlattığınız konu hakkında izleyiciniz için daha detaylı bir içeriğiniz daha varsa videonuzda o noktaya mutlaka kart ekleyin. Sonuçta bu sayfaya girip okuyorsanız bir şekilde İnternetten Para Kazanma hakkında araştırma yapıyorsunuz ve o içeriğimizde de bu konu hakkında size detaylı bilgiler sunuyoruz.
Kartları hazrılayabilmek için videonuzu çekmeden önce bir ön hazırlık yaparka bunları da düşünmek isteyebilirsiniz. Sonuçta hem izlenmenizi hem de gelirinizi artıracaktır.
Video açıklamalarınıza bağlantılar ekleyin
Video açıklamalarınıza bağlantılar ekleyerek izleyicileri mağazanıza, websitenize ya da size destek olabilmeleri için çeşitli yerlere yönlendirebilirsiniz. Sonuçta izlemeye başlayan biri diğer alanlarınızı da merak edecektir ve bu linklerin gelir odaklı olması size bir kazanö kapısı daha açabilir.
Teklifinizi diğer platformlarda tanıtın
İçeriğinizin YouTube’da bulunması, diğer kanallardan yararlanmamanız gerektiği anlamına gelmez. Ekosisteminizin bir parçası olarak sosyal medya kanalları üzerinde de mutlaka yer edinin ve tüm yeni kampanyalarınızı Twitter, Facebook gibi platformlarda da paylaşın. Bu aynı zamanda YouTube’un videonuzu öne çıkartması için bir etken olacaktır.
Sonuç
Artık genel olarak YouTube kanalınız üzerinden nasıl gelir elde edeceğinizi anladığınıza göre geriye harekete geçmek kaldı. Zihninizi yaratıcı içeriklere odaklandırın. Hedef kitlenizden gelen geri dönüşümlere bağlı olarak kendinizi mutlaka yönlendirin ve her zaman onların yanında olduğunuzu hissettirin. Bu hem sizi geliştirecek hem de onlar için üreteceğiniz içeriklerden zevk almalarını sağlayacaktır. Formüle edilmiş bir sistemle (bir tane mesajı beğen, cevapla vs gibi) ilerlemek yerine daha çok izleyicilerinizden biri olmayı hedefleyin.
Hepsinden önemlisi de empati kurmayı mutlaka öğrenin. Siz bir yayıncının videosunu izlediğinizde neler hissettiğinizi düşünün. Onun olumlu yanlarını alıp, sizi rahatsız eden olumsuz yanlarından uzak durun. Unutmayın ki siz işinize ne kadar önem verirseniz o da sizi o kadar yukarı taşır.