Zboard
Bilgisayar oyunları, gün geçtikçe artan müşterileri sayesinde yeni bir pazar haline geldi. Bunun üzerine donanım firmaları da bu yeni pazarda iyi bir yer edinebilmek için oyunlarla ilgili ürünlerinin çeşidini arttırdı. Joysitckler, direksiyonlar, oyun Mouseları derken şimdi de oyun klavyesi diye bir kavram ortaya çıktı. İdeazon firmasının yeni ürünü olan ( ve sanırım tek ürünü) Z-Board, oyunlar için özel olarak tasarlanmış bir klavye.
Klavye, alıştığımız klavyelerden oldukça farklı. Öncelikle bu klavye tablası ve tuşları olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Tablasının hiçbir özelliği yok, plastik çıkıntıları olan bir altlık. Asıl olay üzerine taktığınız parçada. Üçe katlanabilen bu parçayı tablaya oturtunca standart bir klavye halini alıyor. Bu tuşları çıkartılabilir yapmaların sebebi, başka tuş takımları takabilmeniz için hazırlanmış. Yani her oyun için ayrı bir tuş takımı ile oynuyorsunuz. Böylece oyuna daha kolay hakim olabileceğiniz tuşlara sahip olmakla kalmayıp, masaüstünüzü de oyunun atmosferine uygun bir biçimde süslemiş oluyorsunuz.
İdeazon şimdilik sadece 8 oyun için tuş takımı üretmiş. Bunlar Empies, Crossfire, Delta Force :BHD, Nevewinter Nights, Age of Mythology, Medal of Honor, Madden NFL ve Civilization III . Her bir tuş takımı oyununun grafiklerinden oluşmuş ve oyununa has tuşlar içeriyor. Örneğin strateji oyunları için formasyonlar, hızlı seçim tuşları vb. bulunurken FPS oyunlarında daha geniş yön tuşları ve silah seçim tuşları gibi kullanışlı bölümler var. Bunlar sayesinde oyunu çok daha efektif oynayabiliyorsunuz.
Oyunlar için hazırlanan tuş takımlarında harfler de var ancak bunlar küçük olduğundan yazı yazmak biraz zor olabiliyor. Üretici bunu da düşünmüş ve bir adet standart klavye takımı da hazırlanmış. Oyun oynamadığınız zamanlar bu tuş takımını takıp işlerinizi halledebiliyorsunuz. Hatta standart tuşları bırakın, Z-Board’ın yaygın ofis ve tasarım programları için de özel tuş takımları mevcut. Örneğin Microsoft’un Word’ü, Exel’i ve Office’i için, yada Macromedia’nın Flash’ı ve Dreamweaver’ı gibi programlar için tuş takımı alabilirsiniz.
Tuş takımlarını her seferinde değiştirmek size zor ve yorucu gelebilir ancak bunların montajı çok kolay olacak şekilde tasarlanmış. 3 parça halindeki tuş takımını tablanın üzerine örtü örter gibi serip sağ tarafından kilitliyorsunuz ve bitti bile. Klavye takılan tuşları tanıyor ve onun kısa yollarını yüklüyor. Tuş takımlarını değiştirirken bilgisayarınızı kapatma zorunluluğunuzun olmaması da işlerinizi aksatmamak için iyi bir özellik.
Tüm bu özelliklerine karşın ürünün fiyatı düşündüğüm kadar pahalı çıkmadı. Klavyenin başlangıç paketi (tablayı ve standart tuş takımını içeriyor) 20 dolar, alacağınız ekstra klavyelerin her biri de 15 dolar. Tutup da her oyun için tuş takımı almaya kalkarsanız elbette pahalıya patlar, ancak standart set ve en sevdiğiniz oyunun tuş takımı oldukça hesaplıya geliyor. Bana soracak olursanız, özellikleri ve fiyatı ne kadar uygun olursa olsun bence gereksiz bir ürün. Oyunda ileri gitmek için özel bir tuşa basmasam da olur.